Warzywny kebab z sosem pistacjowo pomarańczowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywny kebab z sosem pistacjowo pomarańczowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

4 mililitry

2 sztuki

2 cm

4 sztuki

4 listków

2.5 łyżeczki

2 łyżki

100 gramów

8 łyżek

1 garść

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze zetrzyj ze skóry, zetrzyj imbir na drobnej tarce, wyciśnij sok z pomarańczy. Posiekaj czosnek i natkę kolendry. Pokrusz orzechy pistacji. Bagietkę przetnij wzdłuż na pół.

Krok 2

W misce połącz kilka łyżek soku pomarańczowego, oliwę, mniejszą część skórki z pomarańczy, część natki kolendry,1 łyżkę sosu chili . Całość wymieszaj. Częścią marynaty posmaruj bagietki w środku.

Krok 3

W reszcie marynaty umieść kawałki Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher, odstaw je na godzinę do zamarynowania, po czym obsmaż na patelni na złoty kolor.

Krok 4

Resztę soku pomarańczowego przelej na patelnię, dodaj do niego imbir i chili. Gotuj aż sok odparuje więcej niż o połowę. Poczekaj aż przestygnie, przełóż go do kielicha blendera, dodaj majonez. Większą część - skórki pomarańczowej, natki kolendry i orzechów pistacji, pozostawiona część tych składników posłuży do udekorowania dania na koniec. Składniki z kielicha miksera zmiksuj aż uzyskasz gładki sos.

Krok 5

Bułkę opiecz w piekarniku, posmaruj obficie sosem, ułóż na niej liście sałaty, podsmażone kawałki Chickened Out Chunks The Vegetarian Butcher, polej jeszcze raz sosem, oprósz orzechami, natką kolendry i skórką z pomarańczy.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sos możesz połączyć z poszatkowaną kapustą pekińską. Uzyskasz fajną sałatkę, która możesz wykorzystać zamiast liści sałaty. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny kebab z sosem pistacjowo pomarańczowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny kebab z sosem pistacjowo pomarańczowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny kebab z sosem pistacjowo pomarańczowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny kebab z sosem pistacjowo pomarańczowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny kebab z sosem pistacjowo pomarańczowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny kebab z sosem pistacjowo pomarańczowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny kebab z sosem pistacjowo pomarańczowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywny kebab z sosem pistacjowo pomarańczowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny kebab z sosem pistacjowo pomarańczowym Warzywny kebab z sosem pistacjowo pomarańczowym

Czy są z nami fani warzywnych potraw? Przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego! Warzywny kebab z sosem pistacjowo-pomarańczowym z pewnością trafi w gust każdego, kto pozna ten znakomity smak. Wydaje Wam się, że połączenie wegańskiego kebaba z sosem owocowym nie jest najlepszym pomysłem? Pozwólcie nam pokazać, jak bardzo się mylicie! Soczysta pomarańcza i delikatna w smaku pistacja tworzą naprawdę zgrany duet. Do przygotowania tej potrawy będziecie potrzebować wegańskiej alternatywy kawałków kurczaka The Vegetarian Butcher Vegan. Spróbujcie ich, a z pewnością na stałe zostaną w Waszej kuchni. Jeżeli wiecie, że na organizowanym przez Was przyjęciu pojawią się goście, którzy preferują warzywne potrawy, to przygotujcie dla nich kebaba bez mięsa w takiej odsłonie. Jesteśmy pewni, że każdy poczuje się wyjątkowo! Do przygotowania tego dania niezbędna będzie marynata. Zamoczcie w niej wegańskie mięso na kebaba, a następnie odłóżcie na godzinę do lodówki. Marynata będzie również potrzebna do smarowania bułki, dzięki czemu stanie się aromatyczna. Zamieńcie kebaba z budki na pyszną, domową alternatywę! Jesteśmy pewni, że smak naszej propozycji przebija wszystkie pozycje dostępne na rynku. Nie wierzycie? Spróbujcie warzywnego kebaba bez mięsa i sami się o tym przekonajcie. Czas przygotowania nie zajmie Wam zbyt długo. Czego chcieć więcej? Jeżeli zdecydujecie się na przyrządzenie warzywnego kebaba wege z naszej receptury, to koniecznie dajcie nam o tym znać. Czekamy na Wasze komentarze. Smacznego!