Czy można zamrozić ugotowany makaron – z sosem lub bez?

Macie wątpliwości dotyczące przechowywania makaronu w zamrażalniku? Czy można zamrozić ugotowany makaron, czy lepiej nie? Odpowiedź może was zaskoczyć.

Czy można zamrozić ugotowany makaron?

Nadmiar makaronu niestety szybko wysycha i traci jakość nawet poprawnie przechowywany. Czy można zamrozić makaron, który został z obiadu? Idea mrożenia pozwala na dużą oszczędność jedzenia, ale niestety w przypadku makaronu w ogóle się nie sprawdza. Czy makaron można zamrozić bez straty jakości? Mrożenie makaronu jest co prawda możliwe, ale tego nie zalecamy. Sam proces zamrażania może na pierwszy rzut oka wyglądać bez zarzutu, ale po rozmrożeniu makaron będzie papkowaty i straci wszystkie swoje walory. Ten efekt można nieco zminimalizować przez skropienie makaronu oliwą lub olejem i umieszczenie w szczelnie zamkniętym plastikowym opakowaniu. Ochrona przed dostępem wody ograniczy rozpad makaronu, ale niestety całkowicie mu nie zapobiegnie.

Czy można zamrozić ugotowany makaron z sosem?

Najgorszym, co możecie zrobić, jest zamrożenie makaronu razem z zupą lub z sosem. Po rozmrożeniu taki makaron ma konsystencję ciapki i danie wygląda co najmniej mało atrakcyjnie. Możecie spróbować zamrożenia sosu i makaronu w osobnych pojemnikach, ale najlepiej byłoby zamrozić sam sos, natomiast makaron zużyć, póki jest świeży, a w razie potrzeby ugotować kolejną porcję. Mrożenie makaronu na zupę czy do pesto jest niepotrzebną stratą czasu i surowca. Z resztek makaronu lepiej zrobić sałatkę lub podsmażyć go z ulubionymi składnikami – cebulą, boczkiem, jajkiem, krewetkami lub cukinią i serem.