Przepisy na Przystawki
5638 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Przystawki
Koreczki, zakąski na imprezę i inne przystawki na każdą okazję
Przystawki zazwyczaj serwuje się przed daniem głównym – ich celem jest m.in. zaostrzenie apetytu gości. To, jaką przystawkę podasz, uzależnione jest od menu całego przyjęcia lub kolacji. Do ich przygotowania możesz wykorzystać takie produkty, jak: sery, wędliny, jajka, warzywa czy mięsa. Możliwości ich przyrządzenia jest wiele – od nieskomplikowanych koreczków po faszerowane pomidory i nadziewane pieczarki. Sprawdź nasze przepisy na koreczki zakąski i nadaj swojemu przyjęciu jeszcze więcej smaku.
Dla kogo?
Zarówno smak, sposób podania, jak i temperaturę przystawek możesz dopasować do charakteru spotkania i własnych preferencji. Koreczki na imprezę lubią niemal wszyscy, a jeśli tylko odrobinę zróżnicujesz je smakowo, z pewnością zaspokoisz apetyt swoich gości. Jeśli szukasz smacznej i jednocześnie uniwersalnej przystawki (takiej, którą lubią niemal wszyscy), przygotuj faszerowane jajka z pieczarkami.
Na jaką okazję?
Koreczki zakąski i wiele innych przystawek to dobry pomysł na większość organizowanych imprez. Występują zarówno w słodkiej, jak i słonej odsłonie, mogą być serwowane na ciepło lub zimno. Sprawdzą się więc zarówno na przyjęciu w ogrodzie, jak i wystawnym bankiecie. Zakąski zimne koreczki uświetnią też każde dziecięce przyjęcie.
Czy wiesz, że…?
Zakąski zimne, jak na przykład koreczki imprezowe możesz postawić na stole już na początku imprezy i mieć pewność, że nie stracą na jakości. Przystawki na ciepło serwuje się w konkretnym momencie imprezy, najlepiej w przerwie między głównymi daniami czy popisowymi przepisami.
Dla urozmaicenia
Zadbaj o ciekawą prezentację dania, a przekonasz się, że Twoi goście chętniej sięgną po koreczki imprezowe czy inne zakąski. Przystawki, zamiast na talerzu możesz zaserwować np. na desce do krojenia i obficie posypać je zieleniną (bazylią, pietruszką, szczypiorkiem).