Przepisy na Przystawki
5638 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Przystawki
Koreczki, zakąski na imprezę i inne przystawki na każdą okazję
Przystawki zazwyczaj serwuje się przed daniem głównym – ich celem jest m.in. zaostrzenie apetytu gości. To, jaką przystawkę podasz, uzależnione jest od menu całego przyjęcia lub kolacji. Do ich przygotowania możesz wykorzystać takie produkty, jak: sery, wędliny, jajka, warzywa czy mięsa. Możliwości ich przyrządzenia jest wiele – od nieskomplikowanych koreczków po faszerowane pomidory i nadziewane pieczarki. Sprawdź nasze przepisy na koreczki zakąski i nadaj swojemu przyjęciu jeszcze więcej smaku.
Dla kogo?
Zarówno smak, sposób podania, jak i temperaturę przystawek możesz dopasować do charakteru spotkania i własnych preferencji. Koreczki na imprezę lubią niemal wszyscy, a jeśli tylko odrobinę zróżnicujesz je smakowo, z pewnością zaspokoisz apetyt swoich gości. Jeśli szukasz smacznej i jednocześnie uniwersalnej przystawki (takiej, którą lubią niemal wszyscy), przygotuj faszerowane jajka z pieczarkami.
Na jaką okazję?
Koreczki zakąski i wiele innych przystawek to dobry pomysł na większość organizowanych imprez. Występują zarówno w słodkiej, jak i słonej odsłonie, mogą być serwowane na ciepło lub zimno. Sprawdzą się więc zarówno na przyjęciu w ogrodzie, jak i wystawnym bankiecie. Zakąski zimne koreczki uświetnią też każde dziecięce przyjęcie.
Czy wiesz, że…?
Zakąski zimne, jak na przykład koreczki imprezowe możesz postawić na stole już na początku imprezy i mieć pewność, że nie stracą na jakości. Przystawki na ciepło serwuje się w konkretnym momencie imprezy, najlepiej w przerwie między głównymi daniami czy popisowymi przepisami.
Dla urozmaicenia
Zadbaj o ciekawą prezentację dania, a przekonasz się, że Twoi goście chętniej sięgną po koreczki imprezowe czy inne zakąski. Przystawki, zamiast na talerzu możesz zaserwować np. na desce do krojenia i obficie posypać je zieleniną (bazylią, pietruszką, szczypiorkiem).













