Przepisy na Przystawki
5638 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Przystawki
Koreczki, zakąski na imprezę i inne przystawki na każdą okazję
Przystawki zazwyczaj serwuje się przed daniem głównym – ich celem jest m.in. zaostrzenie apetytu gości. To, jaką przystawkę podasz, uzależnione jest od menu całego przyjęcia lub kolacji. Do ich przygotowania możesz wykorzystać takie produkty, jak: sery, wędliny, jajka, warzywa czy mięsa. Możliwości ich przyrządzenia jest wiele – od nieskomplikowanych koreczków po faszerowane pomidory i nadziewane pieczarki. Sprawdź nasze przepisy na koreczki zakąski i nadaj swojemu przyjęciu jeszcze więcej smaku.
Dla kogo?
Zarówno smak, sposób podania, jak i temperaturę przystawek możesz dopasować do charakteru spotkania i własnych preferencji. Koreczki na imprezę lubią niemal wszyscy, a jeśli tylko odrobinę zróżnicujesz je smakowo, z pewnością zaspokoisz apetyt swoich gości. Jeśli szukasz smacznej i jednocześnie uniwersalnej przystawki (takiej, którą lubią niemal wszyscy), przygotuj faszerowane jajka z pieczarkami.
Na jaką okazję?
Koreczki zakąski i wiele innych przystawek to dobry pomysł na większość organizowanych imprez. Występują zarówno w słodkiej, jak i słonej odsłonie, mogą być serwowane na ciepło lub zimno. Sprawdzą się więc zarówno na przyjęciu w ogrodzie, jak i wystawnym bankiecie. Zakąski zimne koreczki uświetnią też każde dziecięce przyjęcie.
Czy wiesz, że…?
Zakąski zimne, jak na przykład koreczki imprezowe możesz postawić na stole już na początku imprezy i mieć pewność, że nie stracą na jakości. Przystawki na ciepło serwuje się w konkretnym momencie imprezy, najlepiej w przerwie między głównymi daniami czy popisowymi przepisami.
Dla urozmaicenia
Zadbaj o ciekawą prezentację dania, a przekonasz się, że Twoi goście chętniej sięgną po koreczki imprezowe czy inne zakąski. Przystawki, zamiast na talerzu możesz zaserwować np. na desce do krojenia i obficie posypać je zieleniną (bazylią, pietruszką, szczypiorkiem).