Parówki w cieście francuskim z warzywami

- Krok 1Ciasto francuskie pokrój na 8 jednakowych pasków.
- Krok 2Cukinię oraz pieczarki umyj i pokrój w cienkie paski, a paprykę w cienkie piórka.
- Krok 3Na każdy kawałek ciasta wyłóż plasterki pieczarek oraz cukinii. Posyp je pokruszoną mini kostką Knorr, a następnie połóż paprykę i plasterek sera.
- Krok 4Parówki połóż na wierzchu tak, aby wystawały za ciasto i zawiń.
- Krok 5Na blachę do pieczenia wyłóż papier pergaminowy i przełóż roladki. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku w 180 °C przez 20 minut. Takie danie doskonale smakuje jako letnia przekąska na świeżym powietrzu.

Parówki w cieście to świetny sposób na prostą i jednocześnie efektowną przekąskę, którą możesz podać podczas spotkania w większym gronie lub zjeść jako kolację. Zamiast parówek pasować będą także cienkie kiełbaski albo frankfurterki. Jak przyrządzić to danie? Ciasto francuskie pokrój na równe części i nałóż na każdą z nich warzywa. W przepisie polecamy cukinię i paprykę, jednak pasować będą też inne dodatki, np. bakłażan. Pokrój żółty ser (goudę albo mimolette) w słupki i układaj na cieście razem z parówkami, uważając, by te ostatnie nie wystawały z ciasta. Zwiń je i posmaruj wierzch każdej parówki w cieście roztrzepanym jajkiem – dzięki temu gotowe będą bardziej rumiane i zyskają połysk. Możesz też posypać je sezamem. Upiecz i podawaj na ciepło. Serwuj z dodatkiem ketchupu, sosu BBQ oraz z sałatką – pasować będzie np. miks zielonych sałat z oliwą albo sosem winegret. Przygotuj tę przekąskę według naszego sprawdzonego przepisu i podziel się swoją opinią w komentarzu. Udanego pieczenia!