Parówki w cieście francuskim z warzywami: przepis | Przepisy.pl pixel

Parówki w cieście francuskim z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

244

4991 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3252 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7561 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

8 plastrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francuskie pokrój na 8 jednakowych pasków.

Parówki w cieście francuskim z warzywami - Krok 1

Krok 2

Cukinię oraz pieczarki umyj i pokrój w cienkie paski, a paprykę w cienkie piórka.

Parówki w cieście francuskim z warzywami - Krok 2

Krok 3

Na każdy kawałek ciasta wyłóż plasterki pieczarek oraz cukinii. Posyp je pokruszoną mini kostką Knorr, a następnie połóż paprykę i plasterek sera.

Parówki w cieście francuskim z warzywami - Krok 3

Krok 4

Parówki połóż na wierzchu tak, aby wystawały za ciasto i zawiń.

Parówki w cieście francuskim z warzywami - Krok 4

Krok 5

Na blachę do pieczenia wyłóż papier pergaminowy i przełóż parówki w cieście francuskim. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku w 180 °C przez 20 minut.

Parówki w cieście francuskim z warzywami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Parówki w cieście francuskim doskonale smakują jako letnia przekąska na świeżym powietrzu.

13

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 18.12.2022

    TAK Szybki przepis, myślę, że będzie idealny na Sylwestra. Zamiast parówek dodam roślinne kiełbaski. Nie ma teraz sezonu na cukinię, więc zamiast niej dodam kukurydzę z puszki i suszone pomidory.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK.Parówki można zastąpić ugotowanymi frankfuterkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Sobieszek

    Magdalena Sobieszek , 14.12.2020

    Tak. Proste i najlepsze, robię na każdą okazję i zawsze smakują najbardziej wszystkim moim gościom!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Laura Denys

    Laura Denys , 28.05.2020

    pyszotka , polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Oklesiński

    Łukasz Oklesiński , 03.05.2020

    Nie wiem, na jaką wielkość ciasta podane są składniki, ale dla standardowego 375g można by to zrobić spokojnie z połowy składników z przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kornelia Bobek

    Kornelia Bobek , 22.05.2019

    Super fajne na imieniny albo rodzinne imprezy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Ziętek

    Basia Ziętek , 21.02.2018

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Glen

    Gosia Glen , 27.11.2017

    pyszne i szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • qasandra Ardnas

    qasandra Ardnas , 28.07.2017

    Wyszło smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Pocoto

    Szymon Pocoto , 15.03.2017

    ta 30 minut.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Duda

    Iwona Duda , 23.05.2016

    przepyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Parówki w cieście francuskim z warzywamiParówki w cieście francuskim z warzywami

Parówki w cieście francuskim to świetny sposób na prostą i jednocześnie efektowną przekąskę, którą możesz podać podczas spotkania w większym gronie lub zjeść jako kolację. Podstawami dania są ciasto francuskie oraz parówki, ale to dodatek świeżych warzyw i sera sprawia, że zamienia się ono w nietuzinkowy specjał, którym warto podzielić się z najbliższymi. Jak przyrządzić to danie? Prezentujemy przepis na parówki w cieście francuskim, który na długo pozostanie w twojej pamięci.

Dla kogo? Myślisz, że parówki i elegancja to pojęcia, które się wykluczają? Czas zmienić sposób postrzegania tego produktu! Parówki w cieście francuskim zyskują na szykowności, co potwierdzą nawet najbardziej zatwardziali sceptycy. Jeśli cenisz kulinarne niespodzianki, ten przepis na parówki w cieście szybko powędruje do grona twoich ulubieńców.

Na jaką okazję? Oto imprezowy przebój! Parówki w cieście francuskim z warzywami od razu przykują uwagę gości podczas przyjęcia. Nie tylko świetnie wyglądają, ale też kapitalnie smakują. Nie wiesz jaka ilość parówek w cieście będzie odpowiednia? Lepiej mieć mały zapas w zanadrzu. Dodatkową porcję ciasta francuskiego z parówkami możesz przygotować przed przyjściem biesiadników i w razie potrzeby tylko włożyć do piekarnika już w trakcie imprezy.

Czy wiesz, że? Przepis na parówki w cieście francuskim z warzywnym akcentem jest prostszy, niż mogłoby się wydawać. Ciasto francuskie pokrój na równe części i nałóż na każdą z nich warzywa. W przepisie polecamy cukinię i paprykę, jednak pasować będą też inne dodatki, np. bakłażan. Pokrój żółty ser (goudę albo mimolette) w słupki i układaj na cieście francuskim z parówkami, uważając, by te ostatnie nie wystawały z ciasta. Zwiń je i posmaruj wierzch każdej parówki w cieście roztrzepanym jajkiem – dzięki temu gotowe będą bardziej rumiane i zyskają połysk. Możesz też posypać je sezamem. Tak przygotowane parówki w cieście upiecz i podawaj na ciepło.

Dla urozmaicenia: Zamiast parówek pasować będą także cienkie kiełbaski albo frankfurterki. Przysmak serwuj z dodatkiem ketchupu, sosu BBQ oraz z sałatką – do przepisu na parówki w cieście francuskim z warzywami pasować będzie np. miks zielonych sałat z oliwą albo sosem winegret.