Parówki w cieście francuskim z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Parówki w cieście francuskim z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

194

4124 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2430 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5497 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

8 plastrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francuskie pokrój na 8 jednakowych pasków.

Parówki w cieście francuskim z warzywami - Krok 1

Krok 2

Cukinię oraz pieczarki umyj i pokrój w cienkie paski, a paprykę w cienkie piórka.

Parówki w cieście francuskim z warzywami - Krok 2

Krok 3

Na każdy kawałek ciasta wyłóż plasterki pieczarek oraz cukinii. Posyp je pokruszoną mini kostką Knorr, a następnie połóż paprykę i plasterek sera.

Parówki w cieście francuskim z warzywami - Krok 3

Krok 4

Parówki połóż na wierzchu tak, aby wystawały za ciasto i zawiń.

Parówki w cieście francuskim z warzywami - Krok 4

Krok 5

Na blachę do pieczenia wyłóż papier pergaminowy i przełóż roladki. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku w 180 °C przez 20 minut. Takie danie doskonale smakuje jako letnia przekąska na świeżym powietrzu.

Parówki w cieście francuskim z warzywami - Krok 5
9

Opinie o przepisie

  • Laura Denys

    Laura Denys , 28.05.2020

    pyszotka , polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Oklesiński

    Łukasz Oklesiński , 03.05.2020

    Nie wiem, na jaką wielkość ciasta podane są składniki, ale dla standardowego 375g można by to zrobić spokojnie z połowy składników z przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kornelia Bobek

    Kornelia Bobek , 22.05.2019

    Super fajne na imieniny albo rodzinne imprezy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Ziętek

    Basia Ziętek , 21.02.2018

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Glen

    Gosia Glen , 27.11.2017

    pyszne i szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • qasandra Ardnas

    qasandra Ardnas , 28.07.2017

    Wyszło smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Pocoto

    Szymon Pocoto , 15.03.2017

    ta 30 minut.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Duda

    Iwona Duda , 23.05.2016

    przepyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Parówki w cieście francuskim z warzywamiParówki w cieście francuskim z warzywami

Parówki w cieście to świetny sposób na prostą i jednocześnie efektowną przekąskę, którą możesz podać podczas spotkania w większym gronie lub zjeść jako kolację. Zamiast parówek pasować będą także cienkie kiełbaski albo frankfurterki. Jak przyrządzić to danie? Ciasto francuskie pokrój na równe części i nałóż na każdą z nich warzywa. W przepisie polecamy cukinię i paprykę, jednak pasować będą też inne dodatki, np. bakłażan. Pokrój żółty ser (goudę albo mimolette) w słupki i układaj na cieście razem z parówkami, uważając, by te ostatnie nie wystawały z ciasta. Zwiń je i posmaruj wierzch każdej parówki w cieście roztrzepanym jajkiem – dzięki temu gotowe będą bardziej rumiane i zyskają połysk. Możesz też posypać je sezamem. Upiecz i podawaj na ciepło. Serwuj z dodatkiem ketchupu, sosu BBQ oraz z sałatką – pasować będzie np. miks zielonych sałat z oliwą albo sosem winegret. Przygotuj tę przekąskę według naszego sprawdzonego przepisu i podziel się swoją opinią w komentarzu. Udanego pieczenia!