Parówki w cieście francuskim z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

188

4076 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2366 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5375 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

8 plastrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francuskie pokrój na 8 jednakowych pasków.

Parówki w cieście francuskim z warzywami - Krok 1

Krok 2

Cukinię oraz pieczarki umyj i pokrój w cienkie paski, a paprykę w cienkie piórka.

Parówki w cieście francuskim z warzywami - Krok 2

Krok 3

Na każdy kawałek ciasta wyłóż plasterki pieczarek oraz cukinii. Posyp je pokruszoną mini kostką Knorr, a następnie połóż paprykę i plasterek sera.

Parówki w cieście francuskim z warzywami - Krok 3

Krok 4

Parówki połóż na wierzchu tak, aby wystawały za ciasto i zawiń.

Parówki w cieście francuskim z warzywami - Krok 4

Krok 5

Na blachę do pieczenia wyłóż papier pergaminowy i przełóż roladki. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku w 180 °C przez 20 minut. Takie danie doskonale smakuje jako letnia przekąska na świeżym powietrzu.

Parówki w cieście francuskim z warzywami - Krok 5
9

Opinie o przepisie

  • Laura Denys

    Laura Denys , 28.05.2020

    pyszotka , polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Oklesiński

    Łukasz Oklesiński , 03.05.2020

    Nie wiem, na jaką wielkość ciasta podane są składniki, ale dla standardowego 375g można by to zrobić spokojnie z połowy składników z przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kornelia Bobek

    Kornelia Bobek , 22.05.2019

    Super fajne na imieniny albo rodzinne imprezy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Ziętek

    Basia Ziętek , 21.02.2018

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Glen

    Gosia Glen , 27.11.2017

    pyszne i szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • qasandra Ardnas

    qasandra Ardnas , 28.07.2017

    Wyszło smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Pocoto

    Szymon Pocoto , 15.03.2017

    ta 30 minut.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Duda

    Iwona Duda , 23.05.2016

    przepyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parówki w cieście francuskim z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Parówki w cieście francuskim z warzywamiParówki w cieście francuskim z warzywami

Parówki w cieście to świetny sposób na prostą i jednocześnie efektowną przekąskę, którą możesz podać podczas spotkania w większym gronie lub zjeść jako kolację. Zamiast parówek pasować będą także cienkie kiełbaski albo frankfurterki. Jak przyrządzić to danie? Ciasto francuskie pokrój na równe części i nałóż na każdą z nich warzywa. W przepisie polecamy cukinię i paprykę, jednak pasować będą też inne dodatki, np. bakłażan. Pokrój żółty ser (goudę albo mimolette) w słupki i układaj na cieście razem z parówkami, uważając, by te ostatnie nie wystawały z ciasta. Zwiń je i posmaruj wierzch każdej parówki w cieście roztrzepanym jajkiem – dzięki temu gotowe będą bardziej rumiane i zyskają połysk. Możesz też posypać je sezamem. Upiecz i podawaj na ciepło. Serwuj z dodatkiem ketchupu, sosu BBQ oraz z sałatką – pasować będzie np. miks zielonych sałat z oliwą albo sosem winegret. Przygotuj tę przekąskę według naszego sprawdzonego przepisu i podziel się swoją opinią w komentarzu. Udanego pieczenia!