Parówki w cieście francuskim z warzywami
łatwe
7561 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
2 sztuki
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
8 plastrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto francuskie pokrój na 8 jednakowych pasków.

Krok 2
Cukinię oraz pieczarki umyj i pokrój w cienkie paski, a paprykę w cienkie piórka.

Krok 3
Na każdy kawałek ciasta wyłóż plasterki pieczarek oraz cukinii. Posyp je pokruszoną mini kostką Knorr, a następnie połóż paprykę i plasterek sera.

Krok 4
Parówki połóż na wierzchu tak, aby wystawały za ciasto i zawiń.

Krok 5
Na blachę do pieczenia wyłóż papier pergaminowy i przełóż parówki w cieście francuskim. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku w 180 °C przez 20 minut.


Dobra rada:
Parówki w cieście francuskim doskonale smakują jako letnia przekąska na świeżym powietrzu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejInne przepisy
Parówki w cieście francuskim z warzywami
Parówki w cieście francuskim to świetny sposób na prostą i jednocześnie efektowną przekąskę, którą możesz podać podczas spotkania w większym gronie lub zjeść jako kolację. Podstawami dania są ciasto francuskie oraz parówki, ale to dodatek świeżych warzyw i sera sprawia, że zamienia się ono w nietuzinkowy specjał, którym warto podzielić się z najbliższymi. Jak przyrządzić to danie? Prezentujemy przepis na parówki w cieście francuskim, który na długo pozostanie w twojej pamięci.
Dla kogo? Myślisz, że parówki i elegancja to pojęcia, które się wykluczają? Czas zmienić sposób postrzegania tego produktu! Parówki w cieście francuskim zyskują na szykowności, co potwierdzą nawet najbardziej zatwardziali sceptycy. Jeśli cenisz kulinarne niespodzianki, ten przepis na parówki w cieście szybko powędruje do grona twoich ulubieńców.
Na jaką okazję? Oto imprezowy przebój! Parówki w cieście francuskim z warzywami od razu przykują uwagę gości podczas przyjęcia. Nie tylko świetnie wyglądają, ale też kapitalnie smakują. Nie wiesz jaka ilość parówek w cieście będzie odpowiednia? Lepiej mieć mały zapas w zanadrzu. Dodatkową porcję ciasta francuskiego z parówkami możesz przygotować przed przyjściem biesiadników i w razie potrzeby tylko włożyć do piekarnika już w trakcie imprezy.
Czy wiesz, że? Przepis na parówki w cieście francuskim z warzywnym akcentem jest prostszy, niż mogłoby się wydawać. Ciasto francuskie pokrój na równe części i nałóż na każdą z nich warzywa. W przepisie polecamy cukinię i paprykę, jednak pasować będą też inne dodatki, np. bakłażan. Pokrój żółty ser (goudę albo mimolette) w słupki i układaj na cieście francuskim z parówkami, uważając, by te ostatnie nie wystawały z ciasta. Zwiń je i posmaruj wierzch każdej parówki w cieście roztrzepanym jajkiem – dzięki temu gotowe będą bardziej rumiane i zyskają połysk. Możesz też posypać je sezamem. Tak przygotowane parówki w cieście upiecz i podawaj na ciepło.
Dla urozmaicenia: Zamiast parówek pasować będą także cienkie kiełbaski albo frankfurterki. Przysmak serwuj z dodatkiem ketchupu, sosu BBQ oraz z sałatką – do przepisu na parówki w cieście francuskim z warzywami pasować będzie np. miks zielonych sałat z oliwą albo sosem winegret.