Biała kiełbasa do żurku świątecznego - surowa | Przepisy.pl pixel

Biała kiełbasa do żurku świątecznego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

191 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę oczyść, obierz i pokrój w kawałki.

Biała kiełbasa do żurku świątecznego - Krok 1

Krok 2

Warzywa włóż do garnka z zimną wodą, dodaj liść, ziele, grzyby i majeranek – zagotuj. Następnie dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. Warzywny wywar gotuj 30 minut.

Biała kiełbasa do żurku świątecznego - Krok 2

Krok 3

Kiełbasę umyj. Włóż następnie do gotującego się wolno wywaru – gotuj około 15 minut. Po tym czasie wyjmij i wystudź. Pozostały wywar wykorzystaj do przygotowania świątecznego żurku.

Biała kiełbasa do żurku świątecznego - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biała kiełbasa do żurku świątecznego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biała kiełbasa do żurku świątecznego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biała kiełbasa do żurku świątecznego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biała kiełbasa do żurku świątecznego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biała kiełbasa do żurku świątecznego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biała kiełbasa do żurku świątecznego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biała kiełbasa do żurku świątecznego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biała kiełbasa do żurku świątecznego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biała kiełbasa do żurku świątecznegoBiała kiełbasa do żurku świątecznego

Biała kiełbasa – klasyczny dodatek do żurku, zwłaszcza tego serwowanego w okresie wielkanocnym. Jest surowa, dlatego bardzo ważne jest jej odpowiednie przygotowanie przed podaniem, tak, by wydobyć z niej jak najlepszy smak. Sprawdź nasz sposób na to, jak przygotować białą kiełbasę, która będzie doskonałym urozmaiceniem wielkanocnego żurku. Zacznij od przygotowania bulionu. Pokrój na równą kostkę włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Dodaj do nich esencję do duszonych mięs, a kiedy wywar będzie gotowy, dołącz przyprawy. Do kiełbasy doskonale będzie pasował majeranek, ziele angielskie i suszone grzyby. Jeśli lubisz dodatek liścia laurowego, będzie on także komponował się bardzo dobrze. Do gotowego bulionu włóż kiełbasę i gotuj kilkanaście minut, aż wędlina nabierze smaku. Wyjmij ją, a na bulionie ugotuj żurek albo barszcz biały. Kiełbasę serwuj w całości, na osobnym talerzu, a zupę podaj do niej w filiżankach. Biała kiełbasa to jeden z najlepszych dodatków do żurku świątecznego – przekonaj się.