Biała kiełbasa do żurku świątecznego - surowa | Przepisy.pl pixel

Biała kiełbasa do żurku świątecznego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę oczyść, obierz i pokrój w kawałki.

Biała kiełbasa do żurku świątecznego - Krok 1

Krok 2

Warzywa włóż do garnka z zimną wodą, dodaj liść, ziele, grzyby i majeranek – zagotuj. Następnie dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. Warzywny wywar gotuj 30 minut.

Biała kiełbasa do żurku świątecznego - Krok 2

Krok 3

Kiełbasę umyj. Włóż następnie do gotującego się wolno wywaru – gotuj około 15 minut. Po tym czasie wyjmij i wystudź. Pozostały wywar wykorzystaj do przygotowania świątecznego żurku.

Biała kiełbasa do żurku świątecznego - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biała kiełbasa do żurku świątecznego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biała kiełbasa do żurku świątecznego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biała kiełbasa do żurku świątecznego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biała kiełbasa do żurku świątecznego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biała kiełbasa do żurku świątecznego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biała kiełbasa do żurku świątecznego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biała kiełbasa do żurku świątecznego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biała kiełbasa do żurku świątecznego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biała kiełbasa do żurku świątecznegoBiała kiełbasa do żurku świątecznego

Biała kiełbasa – klasyczny dodatek do żurku, zwłaszcza tego serwowanego w okresie wielkanocnym. To surowe mięso, dlatego bardzo ważne jest  odpowiednie przygotowanie przed podaniem, tak, by wydobyć z niego jak najlepszy smak. Sprawdź nasz sposób na przygotowanie białej kiełbasy, która będzie doskonałym urozmaiceniem wielkanocnego żurku. 

Dla kogo?

Biała kiełbasa do żurku zadowoli fanów tradycyjnych przysmaków, którym praca nad kulinarnymi klasykami przynosi najwięcej satysfakcji. Zacznij od przygotowania bulionu. Pokrój na równą kostkę włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Dodaj do nich esencję do duszonych mięs, a kiedy wywar będzie gotowy, dołącz przyprawy. 

Na jaką okazję?

Do surowej białej kiełbasy do żurku doskonale sprawdzi się majeranek, ziele angielskie i suszone grzyby. Jeśli lubisz dodatek liścia laurowego, będzie to także świetny wybór. Dobrze przyprawiona zupa sprawdzi się nie tylko w Wielkanoc. Rozgrzejesz się nią podczas jesiennych i zimowych dni, więc to potrawa całoroczna.

Czy wiesz, że?

Do gotowego bulionu włóż kiełbasę i gotuj kilkanaście minut, aż wędlina nabierze smaku. Wyjmij ją, a na bulionie ugotuj żurek albo barszcz biały. Podczas pracy nad kiełbasą białą do żurku nic nie może się zmarnować. Zostań mistrzem sprytnego gotowania.

Dla urozmaicenia:

Kiełbasę serwuj w całości, na osobnym talerzu, a zupę podaj do niej w filiżankach. Biała kiełbasa to jeden z najlepszych dodatków do żurku świątecznego – przekonaj się.