Składniki
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę oczyść, obierz i pokrój w kawałki.
Krok 2
Warzywa włóż do garnka z zimną wodą, dodaj liść, ziele, grzyby i majeranek – zagotuj. Następnie dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. Warzywny wywar gotuj 30 minut.
Krok 3
Kiełbasę umyj. Włóż następnie do gotującego się wolno wywaru – gotuj około 15 minut. Po tym czasie wyjmij i wystudź. Pozostały wywar wykorzystaj do przygotowania świątecznego żurku.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Biała kiełbasa do żurku świątecznego
Biała kiełbasa – klasyczny dodatek do żurku, zwłaszcza tego serwowanego w okresie wielkanocnym. Jest surowa, dlatego bardzo ważne jest jej odpowiednie przygotowanie przed podaniem, tak, by wydobyć z niej jak najlepszy smak. Sprawdź nasz sposób na to, jak przygotować białą kiełbasę, która będzie doskonałym urozmaiceniem wielkanocnego żurku. Zacznij od przygotowania bulionu. Pokrój na równą kostkę włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Dodaj do nich esencję do duszonych mięs, a kiedy wywar będzie gotowy, dołącz przyprawy. Do kiełbasy doskonale będzie pasował majeranek, ziele angielskie i suszone grzyby. Jeśli lubisz dodatek liścia laurowego, będzie on także komponował się bardzo dobrze. Do gotowego bulionu włóż kiełbasę i gotuj kilkanaście minut, aż wędlina nabierze smaku. Wyjmij ją, a na bulionie ugotuj żurek albo barszcz biały. Kiełbasę serwuj w całości, na osobnym talerzu, a zupę podaj do niej w filiżankach. Biała kiełbasa to jeden z najlepszych dodatków do żurku świątecznego – przekonaj się.