Biała kiełbasa do żurku świątecznego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

178 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

6 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę oczyść, obierz i pokrój w kawałki.

Biała kiełbasa do żurku świątecznego - Krok 1

Krok 2

Warzywa włóż do garnka z zimną wodą, dodaj liść, ziele, grzyby i majeranek – zagotuj. Następnie dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. Warzywny wywar gotuj 30 minut.

Biała kiełbasa do żurku świątecznego - Krok 2

Krok 3

Kiełbasę umyj. Włóż następnie do gotującego się wolno wywaru – gotuj około 15 minut. Po tym czasie wyjmij i wystudź. Pozostały wywar wykorzystaj do przygotowania świątecznego żurku.

Biała kiełbasa do żurku świątecznego - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Liść laurowy z Turcji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Liść laurowy z Turcji Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biała kiełbasa do żurku świątecznegoBiała kiełbasa do żurku świątecznego

Biała kiełbasa – klasyczny dodatek do żurku, zwłaszcza tego serwowanego w okresie wielkanocnym. Jest surowa, dlatego bardzo ważne jest jej odpowiednie przygotowanie przed podaniem, tak, by wydobyć z niej jak najlepszy smak. Sprawdź nasz sposób na to, jak przygotować białą kiełbasę, która będzie doskonałym urozmaiceniem wielkanocnego żurku. Zacznij od przygotowania bulionu. Pokrój na równą kostkę włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Dodaj do nich esencję do duszonych mięs, a kiedy wywar będzie gotowy, dołącz przyprawy. Do kiełbasy doskonale będzie pasował majeranek, ziele angielskie i suszone grzyby. Jeśli lubisz dodatek liścia laurowego, będzie on także komponował się bardzo dobrze. Do gotowego bulionu włóż kiełbasę i gotuj kilkanaście minut, aż wędlina nabierze smaku. Wyjmij ją, a na bulionie ugotuj żurek albo barszcz biały. Kiełbasę serwuj w całości, na osobnym talerzu, a zupę podaj do niej w filiżankach. Biała kiełbasa to jeden z najlepszych dodatków do żurku świątecznego – przekonaj się.