Składniki
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę oczyść, obierz i pokrój w kawałki.
Krok 2
Warzywa włóż do garnka z zimną wodą, dodaj liść, ziele, grzyby i majeranek – zagotuj. Następnie dodaj Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr. Warzywny wywar gotuj 30 minut.
Krok 3
Kiełbasę umyj. Włóż następnie do gotującego się wolno wywaru – gotuj około 15 minut. Po tym czasie wyjmij i wystudź. Pozostały wywar wykorzystaj do przygotowania świątecznego żurku.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Biała kiełbasa do żurku świątecznego
Biała kiełbasa – klasyczny dodatek do żurku, zwłaszcza tego serwowanego w okresie wielkanocnym. To surowe mięso, dlatego bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie przed podaniem, tak, by wydobyć z niego jak najlepszy smak. Sprawdź nasz sposób na przygotowanie białej kiełbasy, która będzie doskonałym urozmaiceniem wielkanocnego żurku.
Dla kogo?
Biała kiełbasa do żurku zadowoli fanów tradycyjnych przysmaków, którym praca nad kulinarnymi klasykami przynosi najwięcej satysfakcji. Zacznij od przygotowania bulionu. Pokrój na równą kostkę włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Dodaj do nich esencję do duszonych mięs, a kiedy wywar będzie gotowy, dołącz przyprawy.
Na jaką okazję?
Do surowej białej kiełbasy do żurku doskonale sprawdzi się majeranek, ziele angielskie i suszone grzyby. Jeśli lubisz dodatek liścia laurowego, będzie to także świetny wybór. Dobrze przyprawiona zupa sprawdzi się nie tylko w Wielkanoc. Rozgrzejesz się nią podczas jesiennych i zimowych dni, więc to potrawa całoroczna.
Czy wiesz, że?
Do gotowego bulionu włóż kiełbasę i gotuj kilkanaście minut, aż wędlina nabierze smaku. Wyjmij ją, a na bulionie ugotuj żurek albo barszcz biały. Podczas pracy nad kiełbasą białą do żurku nic nie może się zmarnować. Zostań mistrzem sprytnego gotowania.
Dla urozmaicenia:
Kiełbasę serwuj w całości, na osobnym talerzu, a zupę podaj do niej w filiżankach. Biała kiełbasa to jeden z najlepszych dodatków do żurku świątecznego – przekonaj się.