Biała kiełbasa do żurku świątecznego

- Krok 1Włoszczyznę oczyść, obierz i pokrój w kawałki.
- Krok 2Warzywa włóż do garnka z zimną wodą, dodaj liść, ziele, grzyby i majeranek – zagotuj. Następnie dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr. Warzywny wywar gotuj 30 minut.
- Krok 3Kiełbasę umyj. Włóż następnie do gotującego się wolno wywaru – gotuj około 15 minut. Po tym czasie wyjmij i wystudź. Pozostały wywar wykorzystaj do przygotowania świątecznego żurku.

Wbrew nazwie, ziele angielskie pochodzi z Meksyku, skąd zostało przywiezione do Europy. Zawiera dużo olejków eterycznych, które nadają mu intensywny zapach i ostry, gorzkawy smak. Z jego dodatkiem dania zyskują niezwykły aromat.

Biała kiełbasa do żurku świątecznego
Biała kiełbasa – klasyczny dodatek do żurku, zwłaszcza tego serwowanego w okresie wielkanocnym. Jest surowa, dlatego bardzo ważne jest jej odpowiednie przygotowanie przed podaniem, tak, by wydobyć z niej jak najlepszy smak. Sprawdź nasz sposób na to, jak przygotować białą kiełbasę, która będzie doskonałym urozmaiceniem wielkanocnego żurku. Zacznij od przygotowania bulionu. Pokrój na równą kostkę włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora. Dodaj do nich esencję do duszonych mięs, a kiedy wywar będzie gotowy, dołącz przyprawy. Do kiełbasy doskonale będzie pasował majeranek, ziele angielskie i suszone grzyby. Jeśli lubisz dodatek liścia laurowego, będzie on także komponował się bardzo dobrze. Do gotowego bulionu włóż kiełbasę i gotuj kilkanaście minut, aż wędlina nabierze smaku. Wyjmij ją, a na bulionie ugotuj żurek albo barszcz biały. Kiełbasę serwuj w całości, na osobnym talerzu, a zupę podaj do niej w filiżankach. Biała kiełbasa to jeden z najlepszych dodatków do żurku świątecznego – przekonaj się.