Dania i potrawy z porem | Przepisy.pl pixel

Przepisy z porem

436 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PorPor

Por często pojawia się w znamienitym gronie włoszczyzny, służącej do wykonywania apetycznych wywarów. Mimo to jego solowa kariera w kulinariach również robi wrażenie. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie gotowania bez charakterystycznego, nieco ostrego posmaku pora, który wzbogaca smak innych, łagodniejszych produktów. Potrawy bez wyrazu? Nigdy więcej!

Dla kogo?

Nie trzeba być wiernym fanem pora, by docenić jego właściwości. Kilka plasterków zupełnie wystarczy, by podkręcić, zaostrzyć smak dań, ale bez radykalnej zmiany ich charakteru. Z kolei miłośnicy warzywa z powodzeniem uczynią z niego gwóźdź programu, a właściwie posiłku. Po podduszeniu pora na maśle, ugotowaniu w aromatycznym bulionie i wymieszaniu z masłem, mąką oraz mlekiem uzyskacie masę idealną do zrobienia porowych kuleczek. Znakomite jako dodatek albo samodzielna przekąska.

Na jaką okazję?

Każda pora na pora jest dobra! Warzywo pod względem smaku ma podobne właściwości do cebuli i czosnku, więc śmiało można wykorzystać je jako przyprawę, np. do zup. Pierwszorzędnie komponuje się z serami, więc co powiecie na zupę serową z porem? Wasi domownicy i goście aż zaniemówią z wrażenia. Należy pamiętać, że obróbka cieplna łagodzi jego smak, więc bez obaw możecie sięgać po porowe przepisy, gdy nie znacie dokładnie upodobań kulinarnych wszystkich biesiadników, którzy mają pojawić się przy stole.

Czy wiesz, że?

Por jest symbolem Walii. Podczas święta narodowego – Dnia Świętego Dawida – przypadającego na 1 marca Walijczycy nie tylko zajadają się porową zupą, ale także podczas licznych parad wpinają w ubrania zielone liście.

Dla urozmaicenia:

Za sprawą pora bliżej poznacie kuchnię holenderską. Wśród tamtejszych szefów kuchni warzywo cieszy się dużym uznaniem. Bardzo popularną zupą jest erwtensoep, będącą tamtejszą wersją grochówki z niezbędnym dodatkiem pora. Polskim smakoszom też przypadnie do gustu.