Przepisy z porem

452 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (452)

Dorsz w porach
ratingratingratingratingrating

292

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dorsz w porach smakuje tak dobrze jak wygląda. Połączenie białego mięsa z jasnym sosem jest niezw...
Rosół z kury
ratingratingratingratingrating

199

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Rosół z kury jest obowiązkowym daniem na każdej ważnej uroczystości i podstawą niedzielnego obiad...
Zupa ziemniaczana
ratingratingratingratingrating

213

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gładka i kremowa zupa to doskonała inspiracja na wegetariański obiad. Łatwa w przygotowaniu i nap...
Zupa ziemniaczana z boczkiem, pieczarkami i grzankami
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przepis na zupę ziemniaczaną z boczkiem, pieczarkami i grzankami to dobry sposób na proste, a jed...
Pikantna zupa warzywna z soczewicą - VIDEO
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Pikantna zupa warzywna jest propozycją nie tylko dla wegetarian. Soczewica w towarzystwie wielu w...
Chińska zupa z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

125

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupy inspirowane kuchnią chińską wyróżniają się intensywnym smakiem, uzyskiwanym dzięki połączeni...
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami
ratingratingratingratingrating

89

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Uwielbiasz orientalne smaki? A może po prostu masz ochotę na coś pysznego? Wypróbuj nasz przepis...
Sałatka z porów
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szukasz przepisu na smaczny i wyrazisty dodatek do dania głównego? Skorzystaj z inspiracji na sał...
Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem
ratingratingratingratingrating

102

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli lubisz aksamitne zupy kremy, wypróbuj nasz przepis na zupę ziemniaczano-porową. To godne po...
Dorsz pieczony z porem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? Świetnie się składa! Dorsz pieczony z porem to doskonały...
Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli ogórkowa, to tylko z kiszonych – wydaje się, że to jedyny słuszny sposób przygotowania tej...
Ryba po grecku w cieście philo
ratingratingratingratingrating

152

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Ryba po grecku to dla wielu danie kojarzące się z Wigilią lub innymi ważnymi uroczystościami. Dzi...
Krupnik staropolski z mięsem
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna rece...
Paszteciki z mięsem indyka - VIDEO
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Paszteciki z mięsem z indyka to doskonała i uniwersalna przekąska. Podane na ciepło będą smacznym...
Kuleczki porowe
ratingratingratingratingrating

77

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kuleczki porowe to świetny sposób na wykorzystanie tego popularnego warzywa. Miękkie w środku, o...
Zupa czosnkowa z boczkiem
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sekret zupy czosnkowej z boczkiem tkwi w jej zdecydowanym, lekko ostrawym smaku i idealnej, kremo...
Zupa krem z selera
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupy kremy zdobyły już w Polsce sporą popularność. Nic w tym zaskakującego – są uniwersalne i dob...
Zupa z marchewki i ciecierzycy
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz pomysłu na zupę idealną – spróbuj koniecznie zupy z marchewki i ciecierzycy. Jeśli...
Żurek staropolski
ratingratingratingratingrating

87

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków, kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodn...
Falafel - VIDEO
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Falafel to smażone kulki z ciecierzycy wymieszanej z sezamem, popularne szczególnie w krajach ara...
Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Aby przyrządzić delikatną zupę krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym z tego przepisu, potrzebuje...
Sakiewki ze schabu z grzybami
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Grzybowe nadzienie nadaje mięsu wyrazisty smak i odpowiedni aromat. Sakiewki ze schabu są znakomi...
Zupa królewska
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupę królewską przygotujesz z popularnych warzyw, takich jak: marchew, por, pietruszka, czy seler...
Kurczak w porach i sosie curry
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli lubisz orientalne akcenty w kuchni, to przepis na kurczaka w porach i sosie curry na pewno...
Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Barszcz biały na bogato. Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawia...
Zupa porowo-soczewicowa
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Poszukujesz sprawdzonego przepisu na obiad? A może chcesz przygotować coś niecodziennego, a jedno...
Ryż z groszkiem i marchewką
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Smażony ryż jest świetną propozycją na szybki obiad lub kolację – jego przygotowanie jest wyjątko...
Zupa fasolowa
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Fasola znana jest w gastronomii od dawna, a bardzo często serwowana jest w kuchni meksykańskiej j...
Zupa z boczniaków
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa z boczniaków to prawdziwe kulinarne arcydzieło. Pachnący bulion, doprawiony szczyptą curry i...
Zupa grochowa
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli masz ochotę na zupę, która zastąpi dwudaniowy obiad lub stanie się jego smakowitym wstępem...
Stroganoff z kurczaka z porami
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Stroganoff jest doskonale znaną potrawą. Stanowi często obowiązkowy element menu każdej imprezy...

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PorPor

Por często pojawia się w znamienitym gronie włoszczyzny, służącej do wykonywania apetycznych wywarów. Mimo to jego solowa kariera w kulinariach również robi wrażenie. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie gotowania bez charakterystycznego, nieco ostrego posmaku pora, który wzbogaca smak innych, łagodniejszych produktów. Potrawy bez wyrazu? Nigdy więcej!

Dla kogo?

Nie trzeba być wiernym fanem pora, by docenić jego właściwości. Kilka plasterków zupełnie wystarczy, by podkręcić, zaostrzyć smak dań, ale bez radykalnej zmiany ich charakteru. Z kolei miłośnicy warzywa z powodzeniem uczynią z niego gwóźdź programu, a właściwie posiłku. Po podduszeniu pora na maśle, ugotowaniu w aromatycznym bulionie i wymieszaniu z masłem, mąką oraz mlekiem uzyskacie masę idealną do zrobienia porowych kuleczek. Znakomite jako dodatek albo samodzielna przekąska.

Na jaką okazję?

Każda pora na pora jest dobra! Warzywo pod względem smaku ma podobne właściwości do cebuli i czosnku, więc śmiało można wykorzystać je jako przyprawę, np. do zup. Pierwszorzędnie komponuje się z serami, więc co powiecie na zupę serową z porem? Wasi domownicy i goście aż zaniemówią z wrażenia. Należy pamiętać, że obróbka cieplna łagodzi jego smak, więc bez obaw możecie sięgać po porowe przepisy, gdy nie znacie dokładnie upodobań kulinarnych wszystkich biesiadników, którzy mają pojawić się przy stole.

Czy wiesz, że?

Por jest symbolem Walii. Podczas święta narodowego – Dnia Świętego Dawida – przypadającego na 1 marca Walijczycy nie tylko zajadają się porową zupą, ale także podczas licznych parad wpinają w ubrania zielone liście.

Dla urozmaicenia:

Za sprawą pora bliżej poznacie kuchnię holenderską. Wśród tamtejszych szefów kuchni warzywo cieszy się dużym uznaniem. Bardzo popularną zupą jest erwtensoep, będącą tamtejszą wersją grochówki z niezbędnym dodatkiem pora. Polskim smakoszom też przypadnie do gustu.