
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
100 gramów
2 sztuki
5 ziaren
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Filetuj karpia, tak aby nie uszkodzić skóry. Zmiel mięso. Pokrój warzywa w grubą kostkę.

Krok 2
Ugotuj wywar z pozostałych części ryby oraz warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego. Dodaj bulion Knorr. Gotuj na małym ogniu przez 30 - 40 minut. Odcedź rosół. Dodaj żelatynę.

Krok 3
Pokrój cebulę w kostkę, bułkę namocz. Dodaj do zmielonego filetu cebulę, namoczoną bułkę, 1 jajko, sól i pieprz, jeśli uznasz, że jest to konieczne, oraz 5 dekagramów rodzynek.

Krok 4
Nadziewaj przygotowanym farszem rybnym skórę karpia (możesz ułożyć w formie do terriny), zszyj i gotuj na wolnym ogniu około 25 - 30 minut.

Krok 5
Wyłóż ugotowaną rybę na półmisek i zalej galaretą. Udekoruj rodzynkami, migdałami, pietruszką i cytryną.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tej wigilijnej ryby. Jego charakterystyczną cechą jest dodatek rodzynków i płatków migdałowych, które podkreślają delikatny, słodkawy smak karpia. Przygotuj go w formie mielonego farszu. Dzięki temu zyskasz pewność, że w daniu nie będzie ości, a dodatkowo uzyska ono delikatną konsystencję. Dodaj namoczoną bułkę, cebulę, jajko, i jeśli chcesz, nieco posiekanej pietruszki oraz rodzynków. Całość dopraw do smaku. Wykorzystując pozostałe części ryby, przygotuj bulion, z którego następnie przygotujesz galaretkę. Kiedy bulion będzie się gotował, wyłóż farsz rybny na skórce. Ułatwisz sobie pracę, jeśli wykorzystasz do tego podłużną foremkę, a następnie połączysz razem i ugotujesz. Gotowego karpia pokrój na kawałki, ułóż na półmisku i zalej galaretką powstałą z rybnego wywaru. Posyp rodzynkami i migdałami. Serwuj udekorowanego pietruszką i cząstkami cytryny. Wypróbuj karpia po żydowsku w proponowanej przez nas formie i sprawdź, jak smakuje.