Karp po żydowsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Karp po żydowsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

151 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

790 osób wydrukowało

Pobierz pdf

837 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

2 sztuki

5 ziaren

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filetuj karpia, tak aby nie uszkodzić skóry. Zmiel mięso. Pokrój warzywa w grubą kostkę.

Karp po żydowsku - Krok 1

Krok 2

Ugotuj wywar z pozostałych części ryby oraz warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego. Dodaj bulion Knorr. Gotuj na małym ogniu przez 30 - 40 minut. Odcedź rosół. Dodaj żelatynę.

Karp po żydowsku - Krok 2

Krok 3

Pokrój cebulę w kostkę, bułkę namocz. Dodaj do zmielonego filetu cebulę, namoczoną bułkę, 1 jajko, sól i pieprz, jeśli uznasz, że jest to konieczne, oraz 5 dekagramów rodzynek.

Karp po żydowsku - Krok 3

Krok 4

Nadziewaj przygotowanym farszem rybnym skórę karpia (możesz ułożyć w formie do terriny), zszyj i gotuj na wolnym ogniu około 25 - 30 minut.

Karp po żydowsku - Krok 4

Krok 5

Wyłóż ugotowaną rybę na półmisek i zalej galaretą. Udekoruj rodzynkami, migdałami, pietruszką i cytryną.

Karp po żydowsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp po żydowskuKarp po żydowsku

Karp po żydowsku to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tej wigilijnej ryby. Jego charakterystyczną cechą jest dodatek rodzynków i płatków migdałowych, które podkreślają delikatny, słodkawy smak karpia. Przygotuj go w formie mielonego farszu. Dzięki temu zyskasz pewność, że w daniu nie będzie ości, a dodatkowo uzyska ono delikatną konsystencję. Dodaj namoczoną bułkę, cebulę, jajko, i jeśli chcesz, nieco posiekanej pietruszki oraz rodzynków. Całość dopraw do smaku. Wykorzystując pozostałe części ryby, przygotuj bulion, z którego następnie przygotujesz galaretkę. Kiedy bulion będzie się gotował, wyłóż farsz rybny na skórce. Ułatwisz sobie pracę, jeśli wykorzystasz do tego podłużną foremkę, a następnie połączysz razem i ugotujesz. Gotowego karpia pokrój na kawałki, ułóż na półmisku i zalej galaretką powstałą z rybnego wywaru. Posyp rodzynkami i migdałami. Serwuj udekorowanego pietruszką i cząstkami cytryny. Wypróbuj karpia po żydowsku w proponowanej przez nas formie i sprawdź, jak smakuje.