Karp po żydowsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp po żydowsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

155 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

814 osób wydrukowało

Pobierz pdf

891 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 kilogram

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

2 sztuki

5 ziaren

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Filetuj karpia, tak aby nie uszkodzić skóry. Zmiel mięso. Pokrój warzywa w grubą kostkę.

Karp po żydowsku - Krok 1

Krok 2

Ugotuj wywar z pozostałych części ryby oraz warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego. Dodaj bulion Knorr. Gotuj na małym ogniu przez 30 - 40 minut. Odcedź rosół. Dodaj żelatynę.

Karp po żydowsku - Krok 2

Krok 3

Pokrój cebulę w kostkę, bułkę namocz. Dodaj do zmielonego filetu cebulę, namoczoną bułkę, 1 jajko, sól i pieprz, jeśli uznasz, że jest to konieczne, oraz 5 dekagramów rodzynek.

Karp po żydowsku - Krok 3

Krok 4

Nadziewaj przygotowanym farszem rybnym skórę karpia (możesz ułożyć w formie do terriny), zszyj i gotuj na wolnym ogniu około 25 - 30 minut.

Karp po żydowsku - Krok 4

Krok 5

Wyłóż ugotowaną rybę na półmisek i zalej galaretą. Udekoruj rodzynkami, migdałami, pietruszką i cytryną.

Karp po żydowsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp po żydowsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp po żydowskuKarp po żydowsku

Karp po żydowsku to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tej wigilijnej ryby. Jego charakterystyczną cechą jest dodatek rodzynków i płatków migdałowych, które podkreślają delikatny, słodkawy smak karpia. Przygotuj go w formie mielonego farszu. Dzięki temu zyskasz pewność, że w daniu nie będzie ości, a dodatkowo uzyska ono delikatną konsystencję. Dodaj namoczoną bułkę, cebulę, jajko, i jeśli chcesz, nieco posiekanej pietruszki oraz rodzynków. Całość dopraw do smaku. Wykorzystując pozostałe części ryby, przygotuj bulion, z którego następnie przygotujesz galaretkę. Kiedy bulion będzie się gotował, wyłóż farsz rybny na skórce. Ułatwisz sobie pracę, jeśli wykorzystasz do tego podłużną foremkę, a następnie połączysz razem i ugotujesz. Gotowego karpia pokrój na kawałki, ułóż na półmisku i zalej galaretką powstałą z rybnego wywaru. Posyp rodzynkami i migdałami. Serwuj udekorowanego pietruszką i cząstkami cytryny. Wypróbuj karpia po żydowsku w proponowanej przez nas formie i sprawdź, jak smakuje.