Karp faszerowany po żydowsku z burakami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Karp faszerowany po żydowsku z burakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

115 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

1 kilogram

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

15 dekagramów

1 łyżeczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno filety lub zmiel. Posiekaj cebulę, podsmaż na oleju na brązowo. Zetrzyj buraki. Buraki, chrzan, żółtka i jaja dodaj do posiekanej ryby.

Karp faszerowany po żydowsku z burakami - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj farsz, następnie napełnij nim rybę i zaszyj. Włóż do wrzącego sosu.

Karp faszerowany po żydowsku z burakami - Krok 2

Krok 3

Sos przygotuj z zupy Knorr według przepisu na opakowaniu. W garnku ma być go tyle, aby zakrywał rybę. Gotuj na bardzo małym ogniu dopóki ryba nie będzie ugotowana (około 45 minut pod przykryciem).

Karp faszerowany po żydowsku z burakami - Krok 3

Krok 4

Pozostaw do ostygnięcia w sosie, następnie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.

Karp faszerowany po żydowsku z burakami - Krok 4

Krok 5

Posiekaj natkę pietruszki. Po wyjęciu ryby dodaj natkę, w razie konieczności zagęść sos zasmażką jasną Knorr. Przed podaniem rybę pokrój na porcje i podawaj z sosem, kopytkami i gotowanymi warzywami.

Karp faszerowany po żydowsku z burakami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z kopytkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp faszerowany po żydowsku z burakamiKarp faszerowany po żydowsku z burakami

Karp faszerowany to danie kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia. Proponowana wersja jest alternatywą dla klasycznej potrawy, która znakomicie sprawdzi się podczas różnych uroczystości. Karp faszerowany po żydowsku z burakami to wykwintne danie – choć ryba stanowi jej podstawę, to pozostałe składniki nadają wyrazistego smaku. Jednym z sekretów dobrego farszu są grubo zmielone filety z białych ryb (sprawdzi się leszcz albo karaś). Resztę składników połącz z rybą i nafaszeruj nią karpia. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem i zielem angielskim. Do zaszycia karpia posłużą Ci grube nici, jednak wykałaczki sprawdzą się równie dobrze. Wszystkie elementy dania połączy sos przygotowany z zupy cebulowej, koniecznie zagęszczonej zasmażką. Kiedy potrawa wystygnie, podawaj ją z sosem i kopytkami. Jeśli chcesz, dołóż również nieco gotowanych warzyw. Główne danie serwuj na dużym półmisku, natomiast sos w osobnym naczyniu. Płaty ryby przełóż plastrami cytryny i posyp koperkiem – oprócz bardziej wyrazistego smaku, potrawa uzyska również efektowny wygląd.