Karp faszerowany po żydowsku z burakami
średnie
86 osób zapisało

Składniki
2 kilogramy
1 opakowanie
1 kilogram
100 gramów
2 sztuki
2 sztuki
15 dekagramów
1 łyżeczka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno filety lub zmiel. Posiekaj cebulę, podsmaż na oleju na brązowo. Zetrzyj buraki. Buraki, chrzan, żółtka i jaja dodaj do posiekanej ryby.

Krok 2
Wymieszaj farsz, następnie napełnij nim rybę i zaszyj. Włóż do wrzącego sosu.

Krok 3
Sos przygotuj z zupy Knorr według przepisu na opakowaniu. W garnku ma być go tyle, aby zakrywał rybę. Gotuj na bardzo małym ogniu dopóki ryba nie będzie ugotowana (około 45 minut pod przykryciem).

Krok 4
Pozostaw do ostygnięcia w sosie, następnie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.

Krok 5
Posiekaj natkę pietruszki. Po wyjęciu ryby dodaj natkę, w razie konieczności zagęść sos zasmażką jasną Knorr. Przed podaniem rybę pokrój na porcje i podawaj z sosem, kopytkami i gotowanymi warzywami.


Dobra rada:
Podawaj z kopytkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karp faszerowany po żydowsku z burakami
Karp faszerowany to danie kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia. Proponowana wersja jest alternatywą dla klasycznej potrawy, która znakomicie sprawdzi się podczas różnych uroczystości. Karp faszerowany po żydowsku z burakami to wykwintne danie – choć ryba stanowi jej podstawę, to pozostałe składniki nadają wyrazistego smaku. Jednym z sekretów dobrego farszu są grubo zmielone filety z białych ryb (sprawdzi się leszcz albo karaś). Resztę składników połącz z rybą i nafaszeruj nią karpia. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem i zielem angielskim. Do zaszycia karpia posłużą Ci grube nici, jednak wykałaczki sprawdzą się równie dobrze. Wszystkie elementy dania połączy sos przygotowany z zupy cebulowej, koniecznie zagęszczonej zasmażką. Kiedy potrawa wystygnie, podawaj ją z sosem i kopytkami. Jeśli chcesz, dołóż również nieco gotowanych warzyw. Główne danie serwuj na dużym półmisku, natomiast sos w osobnym naczyniu. Płaty ryby przełóż plastrami cytryny i posyp koperkiem – oprócz bardziej wyrazistego smaku, potrawa uzyska również efektowny wygląd.