Karp faszerowany po żydowsku z burakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

115 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

1 kilogram

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

15 dekagramów

1 łyżeczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno filety lub zmiel. Posiekaj cebulę, podsmaż na oleju na brązowo. Zetrzyj buraki. Buraki, chrzan, żółtka i jaja dodaj do posiekanej ryby.

Karp faszerowany po żydowsku z burakami - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj farsz, następnie napełnij nim rybę i zaszyj. Włóż do wrzącego sosu.

Karp faszerowany po żydowsku z burakami - Krok 2

Krok 3

Sos przygotuj z zupy Knorr według przepisu na opakowaniu. W garnku ma być go tyle, aby zakrywał rybę. Gotuj na bardzo małym ogniu dopóki ryba nie będzie ugotowana (około 45 minut pod przykryciem).

Karp faszerowany po żydowsku z burakami - Krok 3

Krok 4

Pozostaw do ostygnięcia w sosie, następnie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.

Karp faszerowany po żydowsku z burakami - Krok 4

Krok 5

Posiekaj natkę pietruszki. Po wyjęciu ryby dodaj natkę, w razie konieczności zagęść sos zasmażką jasną Knorr. Przed podaniem rybę pokrój na porcje i podawaj z sosem, kopytkami i gotowanymi warzywami.

Karp faszerowany po żydowsku z burakami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z kopytkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp faszerowany po żydowsku z burakamiKarp faszerowany po żydowsku z burakami

Karp faszerowany to danie kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia. Proponowana wersja jest alternatywą dla klasycznej potrawy, która znakomicie sprawdzi się podczas różnych uroczystości. Karp faszerowany po żydowsku z burakami to wykwintne danie – choć ryba stanowi jej podstawę, to pozostałe składniki nadają wyrazistego smaku. Jednym z sekretów dobrego farszu są grubo zmielone filety z białych ryb (sprawdzi się leszcz albo karaś). Resztę składników połącz z rybą i nafaszeruj nią karpia. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem i zielem angielskim. Do zaszycia karpia posłużą Ci grube nici, jednak wykałaczki sprawdzą się równie dobrze. Wszystkie elementy dania połączy sos przygotowany z zupy cebulowej, koniecznie zagęszczonej zasmażką. Kiedy potrawa wystygnie, podawaj ją z sosem i kopytkami. Jeśli chcesz, dołóż również nieco gotowanych warzyw. Główne danie serwuj na dużym półmisku, natomiast sos w osobnym naczyniu. Płaty ryby przełóż plastrami cytryny i posyp koperkiem – oprócz bardziej wyrazistego smaku, potrawa uzyska również efektowny wygląd.