Karp faszerowany po żydowsku z burakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karp faszerowany po żydowsku z burakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
116 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

1 kilogram

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

15 dekagramów

1 łyżeczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno filety lub zmiel. Posiekaj cebulę, podsmaż na oleju na brązowo. Zetrzyj buraki. Buraki, chrzan, żółtka i jaja dodaj do posiekanej ryby.

Karp faszerowany po żydowsku z burakami - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj farsz, następnie napełnij nim rybę i zaszyj. Włóż do wrzącego sosu.

Karp faszerowany po żydowsku z burakami - Krok 2

Krok 3

Sos przygotuj z zupy Knorr według przepisu na opakowaniu. W garnku ma być go tyle, aby zakrywał rybę. Gotuj na bardzo małym ogniu dopóki ryba nie będzie ugotowana (około 45 minut pod przykryciem).

Karp faszerowany po żydowsku z burakami - Krok 3

Krok 4

Pozostaw do ostygnięcia w sosie, następnie wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.

Karp faszerowany po żydowsku z burakami - Krok 4

Krok 5

Posiekaj natkę pietruszki. Po wyjęciu ryby dodaj natkę, w razie konieczności zagęść sos zasmażką jasną Knorr. Przed podaniem rybę pokrój na porcje i podawaj z sosem, kopytkami i gotowanymi warzywami.

Karp faszerowany po żydowsku z burakami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z kopytkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karp faszerowany po żydowsku z burakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karp faszerowany po żydowsku z burakamiKarp faszerowany po żydowsku z burakami

Karp faszerowany to danie kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia. Proponowana wersja jest alternatywą dla klasycznej potrawy, która znakomicie sprawdzi się podczas różnych uroczystości. Karp faszerowany po żydowsku z burakami to wykwintne danie – choć ryba stanowi jej podstawę, to pozostałe składniki nadają wyrazistego smaku. Jednym z sekretów dobrego farszu są grubo zmielone filety z białych ryb (sprawdzi się leszcz albo karaś). Resztę składników połącz z rybą i nafaszeruj nią karpia. Przypraw wszystko świeżo zmielonym pieprzem i zielem angielskim. Do zaszycia karpia posłużą Ci grube nici, jednak wykałaczki sprawdzą się równie dobrze. Wszystkie elementy dania połączy sos przygotowany z zupy cebulowej, koniecznie zagęszczonej zasmażką. Kiedy potrawa wystygnie, podawaj ją z sosem i kopytkami. Jeśli chcesz, dołóż również nieco gotowanych warzyw. Główne danie serwuj na dużym półmisku, natomiast sos w osobnym naczyniu. Płaty ryby przełóż plastrami cytryny i posyp koperkiem – oprócz bardziej wyrazistego smaku, potrawa uzyska również efektowny wygląd.