Przepisy na Buraki
125 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej
Buraki
Buraki są towarem niezwykle pożądanym w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. W końcu w niejednym domu kolacja wigilijna obowiązkowo rozpoczyna się od czerwonego barszczu z grzybowymi uszkami. O burakach warto jednak pamiętać przez cały rok. Stanowią wyjątkowo barwny akcent w wielu innych potrawach, chociażby sałatkach. Wiedzieliście, że są znakomitą bazą domowych wypieków? Najwyższa pora odkryć ich wszystkie atuty!
Dla kogo?
Restauracje prześcigają się w propozycjach na nowe, atrakcyjne wizualnie i wyszukane smakowo potrawy. Chcecie osiągnąć taki efekt we własnych kuchniach? Postawcie na carpaccio z pieczonych buraków pokrojonych na cienkie plasterki. Sałatka śledziowa z buraczanym dodatkiem też stanie się bardziej stylowa. Pasta z buraka idealna na kanapki odmieni Wasz jadłospis w porze śniadania i kolacji.
Na jaką okazję?
Zapowiada się obiad w rodzinnym gronie, w którym nie brakuje fanów tradycyjnych przysmaków? Wobec tego buraczki zasmażane po prostu muszą pojawić się jako uzupełnienie dania głównego. Jeśli macie ochotę na smakowite eksperymenty podczas deseru, skuście się na muffinki lub piernik z burakami. Goście będą mile zaskoczeni, a tego typu dania zachęcą każdego do poszukiwania kolejnych nowinek kulinarnych.
Czy wiesz, że?
Sok z buraków to wspaniały, naturalny barwnik. Śmiało można dodawać go do masy do ciasta lub tortu, ciasta na pierogi, naleśniki, kopytka i makarony. Potrawy z pewnością będą przykuwać wzrok.
Dla urozmaicenia:
Zamiast przygotowywać po raz kolejny tradycyjny barszcz spróbujcie przepisu na gęstą zupę krem z buraków. W tym wariancie do buraków dodajcie ziemniaki, następnie usmażcie je na maśle. Kolejnym krokiem jest ugotowanie ich w aromatycznych wywarze i zmiksowanie na gładką masę. Zupę z buraków udekorujcie łyżką śmietany.