Przepisy na Buraki
125 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Buraki
Buraki są towarem niezwykle pożądanym w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. W końcu w niejednym domu kolacja wigilijna obowiązkowo rozpoczyna się od czerwonego barszczu z grzybowymi uszkami. O burakach warto jednak pamiętać przez cały rok. Stanowią wyjątkowo barwny akcent w wielu innych potrawach, chociażby sałatkach. Wiedzieliście, że są znakomitą bazą domowych wypieków? Najwyższa pora odkryć ich wszystkie atuty!
Dla kogo?
Restauracje prześcigają się w propozycjach na nowe, atrakcyjne wizualnie i wyszukane smakowo potrawy. Chcecie osiągnąć taki efekt we własnych kuchniach? Postawcie na carpaccio z pieczonych buraków pokrojonych na cienkie plasterki. Sałatka śledziowa z buraczanym dodatkiem też stanie się bardziej stylowa. Pasta z buraka idealna na kanapki odmieni Wasz jadłospis w porze śniadania i kolacji.
Na jaką okazję?
Zapowiada się obiad w rodzinnym gronie, w którym nie brakuje fanów tradycyjnych przysmaków? Wobec tego buraczki zasmażane po prostu muszą pojawić się jako uzupełnienie dania głównego. Jeśli macie ochotę na smakowite eksperymenty podczas deseru, skuście się na muffinki lub piernik z burakami. Goście będą mile zaskoczeni, a tego typu dania zachęcą każdego do poszukiwania kolejnych nowinek kulinarnych.
Czy wiesz, że?
Sok z buraków to wspaniały, naturalny barwnik. Śmiało można dodawać go do masy do ciasta lub tortu, ciasta na pierogi, naleśniki, kopytka i makarony. Potrawy z pewnością będą przykuwać wzrok.
Dla urozmaicenia:
Zamiast przygotowywać po raz kolejny tradycyjny barszcz spróbujcie przepisu na gęstą zupę krem z buraków. W tym wariancie do buraków dodajcie ziemniaki, następnie usmażcie je na maśle. Kolejnym krokiem jest ugotowanie ich w aromatycznych wywarze i zmiksowanie na gładką masę. Zupę z buraków udekorujcie łyżką śmietany.