Spirale z buraków z pomarańczami i miętą
łatwe
1093 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
1 sztuka
0.5 pęczka
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
2 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i sokiem z pomarańczy. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni. Schłodzony ser pokrój w talarki.

Krok 2
Buraki obierz ze skóry a następnie używając specjalnej obieraczki pokrój je w spiralki. Następnie sparz je krótko we wrzącej wodzie i wystudź. Pomarańczę obierz i wykrój z niej tzw. segmenty.

Krok 3
Buraczane spiralki ułóż dekoracyjnie na półmisku wyłożonej rukolą i polej przygotowanym sosem.

Krok 4
Na buraczkach ułóż segmenty cytrusa, kawałki sera oraz listki mięty. Całość posyp prażonymi orzechami i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do takiej przekąski będzie chrupiąca, pełnoziarnista bagietka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Spirale z buraków z pomarańczami i miętą
Jeśli lubisz połączenie delikatnych warzyw z soczystymi owocami, koniecznie wypróbuj przepis na spirale z buraków z pomarańczami. Przygotowanie tej przekąski zacznij od obrania warzyw, a następnie za pomocą specjalnej obieraczki pokrój je w cienkie paski. Na półmisek wyłóż rukolę i poukładaj dekoracyjnie kawałki buraków. Całość polej przyrządzonym uprzednio sosem – wystarczy, że sos sałatkowy wymieszasz z oliwą i sokiem z pomarańczy. Następnie na burakach połóż kawałki cytrusów (oprócz pomarańczy możesz także dodać kawałki grejpfruta), sera koziego oraz listki mięty. By podkreślić smak przekąski, koniecznie posyp ją prażonymi orzechami oraz pestkami słonecznika i dyni. Doskonałym dodatkiem do buraków z cytrusami będzie chrupiąca pełnoziarnista bagietka. Pamiętaj, że spirale nie tylko doskonale smakują, ale również dobrze prezentują się na stole, dlatego idealnie sprawdzą się podczas wszelkich uroczystości. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj tę warzywno-owocową przekąskę na najbliższą okazję.