Przepisy na dania i potrawy z orzechami włoskimi

479 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (479)

Mleczny keks bez pieczenia
ratingratingratingratingrating

671

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Szukasz przepisu na szybkie ciasto świąteczne bez pieczenia? Mleczny keks to propozycja właśnie d...
Ciasto makowe z mleczną polewą
ratingratingratingratingrating

395

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Szukasz inspiracji na wypiek z makiem? Ciasto makowe z polewą mleczną to propozycja właśnie dla C...
Brownie z kaszy jaglanej
ratingratingratingratingrating

221

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Kasza jaglana jeszcze do niedawna kojarzona była raczej z potrawami wytrawnymi, przygotowywanymi...
Blok czekoladowy z bakaliami
ratingratingratingratingrating

245

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Blok czekoladowy to słodka masa z mleka w proszku i kakao. Ma zwartą konsystencję, a smaku nadają...
Miodowiec z orzechami
ratingratingratingratingrating

304

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Biszkoptowe blaty przełożone budyniowym kremem, a na wierzchu gęsta, orzechowa polewa – miodowiec...
Mazurek miodowo-orzechowy
ratingratingratingratingrating

182

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kruche, niskie ciasto, pełne dodatków w postaci bakalii, kremów czy kandyzowanych owoców – to ocz...
Szarlotka
ratingratingratingratingrating

299

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapach jabłek i cynamonu przywołuje na myśl szarlotkę, która doskonale nadaje się na uniwersalny...
Torcik mango
ratingratingratingratingrating

176

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Egzotyczny owoc mango sprawdzi się nie tylko do przygotowania koktajli i jako dodatek do pieczony...
Kruche ciasto z masą orzechową
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kruche ciasto jest świetną bazą do wielu wypieków. Tym razem przygotuj je według tego przepisu –...
Czekoladowe batony
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jeśli szukasz inspiracji na proste i smaczne drugie śniadanie lub codzienną przekąskę, to czekola...
Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem
ratingratingratingratingrating

142

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składnik...
Ciasto marchewkowe
ratingratingratingratingrating

117

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ciasto marchewkowe to słodki specjał, który sprawdza się zarówno w połączeniu ze śmietanowymi mas...
Charczo
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
Gruzini każdy posiłek traktują jako okazję do spotkania i wspólnego spędzania czasu. Biorąc pod u...
Sałatka z porów
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szukasz przepisu na smaczny i wyrazisty dodatek do dania głównego? Skorzystaj z inspiracji na sał...
Krajanka serowo-dyniowa
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Kruchy spód pełen orzechów, aksamitne nadzienie, cienka warstwa waniliowego kremu i chrupiąca kru...
Ciasto orzechowe
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Aby upiec pyszne ciasto orzechowe z błyszczącą czekoladową polewą, potrzebujesz jedynie godziny i...
Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi
ratingratingratingratingrating

144

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
Buraki wracają do łask i coraz częściej kojarzą się z wykwintnymi przekąskami. Stają się też pods...
Mazurek czekoladowy z bakaliami
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeżeli szukasz przepisu na czekoladową wersję popularnego mazurka, nasz sposób na to świąteczne c...
Czekoladowe brownie z kokosem
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
20 min.
Puszysty i wilgotny środek, chrupiący wierzch i niesamowicie czekoladowy smak. I choć jego histor...
Sałatka gyros inaczej
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Sałatka z karkówką, marynowanymi warzywami i sosem ziołowym to smaczna propozycja dla miłośników...
Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli kaszę kojarzycie tylko z dodatkiem do mięsnych dań, serwowanym zazwyczaj z gęstym sosem, cz...
Ciasto orzechowe
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Lubisz ciasta o charakterystycznym orzechowym smaku? Jeśli tak, ten puszysty, pachnący wypiek obl...
Piernik z żurawiną
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
Pierniki - niezastąpione, pachnące korzennymi przyprawami symbole Torunia, przywołujące na myśl z...
Brukselka z żurawiną
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Brukselka, żurawina i ser pleśniowy to nasz przepis na sukces. Gorąco polecamy!
Rosół z pulpecikami drobiowymi
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi - VIDEO
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Naleśniki – zapewne każdy z nas zna to danie z czasów dzieciństwa. Prawdą jest, że nie traci ono...
Ciasto marchewkowe
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Delikatne i puszyste ciasto marchewkowe to dobra propozycja dla miłośników warzywnych przekąsek n...
Spirale z buraków z pomarańczami i miętą
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Jeśli lubisz połączenie delikatnych warzyw z soczystymi owocami, koniecznie wypróbuj przepis na s...
Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Mięsiste awokado w połączeniu z chrupiącymi, słodko-pikantnymi orzechami włoskimi i delikatnie kw...
Wątróbka drobiowa
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wątróbka to prawdziwy rarytas dla wielbicieli podrobów. W dobrych sklepach mięsnych dostaniesz wą...

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orzechy włoskieOrzechy włoskie

Słodko-gorzkie, o tłustawej konsystencji, ukryte pod grubą łupinką… Mowa o orzechach włoskich! Choć w swoim kształcie przypominają nieco dwie półkule mózgu, nie trzeba długo myśleć, by wpaść na pomysł ciekawej potrawy z ich wykorzystaniem. W naszym zestawieniu znajdziesz bez liku takich przepisów. Dodawaj orzechy włoskie zarówno do słodkich, jak i słonych dań, takich jak ciasta, musli, potrawki bądź dressingi. Możliwości na potrawy z orzechami włoskimi jest naprawdę wiele! Którą z nich dziś wybierasz?

Dla kogo?

W wyjątkowym smaku orzechów włoskich z pewnością zasmakują wielbiciele bakaliowych dodatków. Wypróbuj znakomity przepis na polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką albo tosty z rukolą i kozim serem. Orzechy włoskie w każdym z tych przepisów będą kropką nad i. Dla każdego coś dobrego!

Na jaką okazję?

Orzechy włoskie pasują do mnóstwa okazji. Na święta i na co dzień. Jeśli potrzebujesz w swojej kuchni urozmaicenia, postaw na przepis na zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Z kolei, jeśli chcesz wykonać danie tradycyjne, zaserwuj swojski kulebiak z kiszoną kapustą. Będzie pysznie!

Czy wiesz, że?

Orzechy włoskie są prawdopodobnie najstarszym znanym ludzkości jedzeniem pochodzącym z drzew. Co ciekawe – źródła historyczne wskazują na spożycie tych orzechów już 10 000 lat temu! Dziś uprawiane są w wielu miejscach na świecie – chociażby w Chinach, Turcji, Iranie, Meksyku i Stanach Zjednoczonych.

Dla urozmaicenia

Orzechy włoskie doskonale czują się w towarzystwie rozmaitych serów. Ich smak wyśmienicie komponuje się zwłaszcza z serami pleśniowymi, mozzarellą czy serem kozim. Palce lizać!