Dania i potrawy z orzechami włoskimi | Przepisy.pl

Przepisy na dania i potrawy z orzechami włoskimi

285 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (285)

Brownie z kaszy jaglanej
ratingratingratingratingrating

224

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Kasza jaglana jeszcze do niedawna kojarzona była raczej z potrawami wytrawnymi, przygotowywanymi...
Miodowiec z orzechami
ratingratingratingratingrating

304

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
130 min.
Zamieńcie swoją kuchnię w krainę mlekiem i miodem płynącą. Podczas tej kulinarnej sielanki nie za...
Mazurek miodowo-orzechowy
ratingratingratingratingrating

184

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Miód oraz orzechy to zestaw uwielbiany przez niejednego łasucha. Trudno się dziwić, ponieważ taki...
Torcik mango
ratingratingratingratingrating

179

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Poznajcie nasz efektowny przepis na torcik mango bez pieczenia. Piekarnik nie zawsze musi być nie...
Krucha tarta z jabłkami
ratingratingratingratingrating

143

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

142

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składnik...
Charczo
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
110 min.
Gruzini każdy posiłek traktują jako okazję do spotkania i wspólnego spędzania czasu. Biorąc pod u...
Sałatka z porów
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szukasz przepisu na smaczny i wyrazisty dodatek do dania głównego? Skorzystaj z inspiracji na sał...
Babka marchewkowa
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sałatka z buraków  z orzechami włoskimi
ratingratingratingratingrating

144

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
Buraki wracają do łask i coraz częściej kojarzą się z wykwintnymi przekąskami. Stają się też pods...
Sałatka gyros inaczej
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Sałatka z karkówką, marynowanymi warzywami i sosem ziołowym to smaczna propozycja dla miłośników...
Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli kaszę kojarzycie tylko z dodatkiem do mięsnych dań, serwowanym zazwyczaj z gęstym sosem, cz...
Quiche ze szpinakiem i pomidorami
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Kuchnia francuska skrywa wiele smakowitych tajemnic. Nie sprowadza się wyłącznie do bagietek, ser...
Ciasto orzechowe
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Przygotowanie słodkości bywa dla Was twardym orzechem do zgryzienia? Przychodzimy z pomocą! W nas...
Brukselka z żurawiną
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Brukselka, żurawina i ser pleśniowy to nasz przepis na sukces. Gorąco polecamy!
Rosół z pulpecikami drobiowymi
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi - VIDEO
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Naleśniki – zapewne każdy z nas zna to danie z czasów dzieciństwa. Prawdą jest, że nie traci ono...
Ciasto marchewkowe
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Delikatne i puszyste ciasto marchewkowe to dobra propozycja dla miłośników warzywnych przekąsek n...
Spirale z buraków z pomarańczami i miętą
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Jeśli lubisz połączenie delikatnych warzyw z soczystymi owocami, koniecznie wypróbuj przepis na s...
Sałatka z awokado, orzechów i szpinaku
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Mięsiste awokado w połączeniu z chrupiącymi, słodko-pikantnymi orzechami włoskimi i delikatnie kw...
Wątróbka drobiowa
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wątróbka to prawdziwy rarytas dla wielbicieli podrobów. W dobrych sklepach mięsnych dostaniesz wą...
Sałatka ze śledziami
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Ta sałatka śledziowa jest połączeniem wielu smaków w jedną, wyjątkowo udaną kompozycję. Będzie św...
Kulebiak z kapustą kiszoną
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kulebiak przywędrował do nas z Ukrainy. Mimo że w oryginalnym przepisie było ciasto drożdżowe, dz...
Sałatka z rukolą i gruszką
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
To bardzo elegancka przystawka lub danie kolacyjne, które nie obejdzie się bez kieliszka białego...
Szynka w orzechach
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Sałatka z selera naciowego z czosnkiem
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni selera naciowego? Przyrządź z niego pyszną sałatkę. Se...
Sałatka z kurczakiem wędzonym
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wędzony kurczak pysznie komponuje się z różnego rodzaju sałatami i suszoną żurawiną. Przygotuj pr...
Sałatka z rukoli z truskawkami
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z truskawkami to idealna propozycja na spotkanie we dwoje lub główny punkt menu elegancki...
Pierogi z dynią w sosie szałwiowym
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pierogi to klasyczne danie nie tylko kuchni polskiej – podobne potrawy zjeść można także w innych...

Ciekawostki i porady

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orzechy włoskieOrzechy włoskie

Słodko-gorzkie, o tłustawej konsystencji, ukryte pod grubą łupinką… Mowa o orzechach włoskich! Choć w swoim kształcie przypominają nieco dwie półkule mózgu, nie trzeba długo myśleć, by wpaść na pomysł ciekawej potrawy z ich wykorzystaniem. W naszym zestawieniu znajdziesz bez liku takich przepisów. Dodawaj orzechy włoskie zarówno do słodkich, jak i słonych dań, takich jak ciasta, musli, potrawki bądź dressingi. Możliwości na potrawy z orzechami włoskimi jest naprawdę wiele! Którą z nich dziś wybierasz?

Dla kogo?

W wyjątkowym smaku orzechów włoskich z pewnością zasmakują wielbiciele bakaliowych dodatków. Wypróbuj znakomity przepis na polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką albo tosty z rukolą i kozim serem. Orzechy włoskie w każdym z tych przepisów będą kropką nad i. Dla każdego coś dobrego!

Na jaką okazję?

Orzechy włoskie pasują do mnóstwa okazji. Na święta i na co dzień. Jeśli potrzebujesz w swojej kuchni urozmaicenia, postaw na przepis na zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Z kolei, jeśli chcesz wykonać danie tradycyjne, zaserwuj swojski kulebiak z kiszoną kapustą. Będzie pysznie!

Czy wiesz, że?

Orzechy włoskie są prawdopodobnie najstarszym znanym ludzkości jedzeniem pochodzącym z drzew. Co ciekawe – źródła historyczne wskazują na spożycie tych orzechów już 10 000 lat temu! Dziś uprawiane są w wielu miejscach na świecie – chociażby w Chinach, Turcji, Iranie, Meksyku i Stanach Zjednoczonych.

Dla urozmaicenia

Orzechy włoskie doskonale czują się w towarzystwie rozmaitych serów. Ich smak wyśmienicie komponuje się zwłaszcza z serami pleśniowymi, mozzarellą czy serem kozim. Palce lizać!