Przepisy na dania i potrawy z orzechami włoskimi
273 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejOrzechy włoskie
Słodko-gorzkie, o tłustawej konsystencji, ukryte pod grubą łupinką… Mowa o orzechach włoskich! Choć w swoim kształcie przypominają nieco dwie półkule mózgu, nie trzeba długo myśleć, by wpaść na pomysł ciekawej potrawy z ich wykorzystaniem. W naszym zestawieniu znajdziesz bez liku takich przepisów. Dodawaj orzechy włoskie zarówno do słodkich, jak i słonych dań, takich jak ciasta, musli, potrawki bądź dressingi. Możliwości na potrawy z orzechami włoskimi jest naprawdę wiele! Którą z nich dziś wybierasz?
Dla kogo?
W wyjątkowym smaku orzechów włoskich z pewnością zasmakują wielbiciele bakaliowych dodatków. Wypróbuj znakomity przepis na polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką albo tosty z rukolą i kozim serem. Orzechy włoskie w każdym z tych przepisów będą kropką nad i. Dla każdego coś dobrego!
Na jaką okazję?
Orzechy włoskie pasują do mnóstwa okazji. Na święta i na co dzień. Jeśli potrzebujesz w swojej kuchni urozmaicenia, postaw na przepis na zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Z kolei, jeśli chcesz wykonać danie tradycyjne, zaserwuj swojski kulebiak z kiszoną kapustą. Będzie pysznie!
Czy wiesz, że?
Orzechy włoskie są prawdopodobnie najstarszym znanym ludzkości jedzeniem pochodzącym z drzew. Co ciekawe – źródła historyczne wskazują na spożycie tych orzechów już 10 000 lat temu! Dziś uprawiane są w wielu miejscach na świecie – chociażby w Chinach, Turcji, Iranie, Meksyku i Stanach Zjednoczonych.
Dla urozmaicenia
Orzechy włoskie doskonale czują się w towarzystwie rozmaitych serów. Ich smak wyśmienicie komponuje się zwłaszcza z serami pleśniowymi, mozzarellą czy serem kozim. Palce lizać!