
Składniki
0.2 opakowania
2 plastry
1 opakowanie
4 sztuki
50 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, octem balsamicznym, cukrem oraz oliwą.

Krok 2
Truskawki pokrój na ćwiartki, figi na cztery części. W każdy z plastrów cienko pokrojonej szynki zawiń po 1 sztuce grissini.

Krok 3
Na dwóch jednakowych talerzach ułóż kopczyk z rukoli, następnie wkomponuj dekoracyjnie cząstki owoców. Całość skrop przygotowanym sosem. Dołóż po kilka orzechów i małych kawałków pleśniowego sera. O gotową sałatkę oprzyj zawinięte w szynkę grissini.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukoli z truskawkami
Sałatka z truskawkami to idealna propozycja na spotkanie we dwoje lub główny punkt menu eleganckiego przyjęcia. Jej wyrafinowany smak przypadnie do gustu miłośnikom oryginalnych połączeń składników. Słodycz truskawek oraz fig jest w tym daniu przełamana słoną szynką serrano oraz serem brie. Doskonałym uzupełnieniem potrawy są chrupiące paluszki grissini, które wypieka się z ciasta drożdżowego, a także orzechy włoskie. Całość podawana jest na rukoli, charakteryzującej się pikantnym posmakiem, i skropiona wyrazistym dressingiem, stworzonym na bazie octu balsamicznego, oliwy oraz greckiego sosu sałatkowego. Danie jest proste w przygotowaniu, a mimo to bardzo efektowne. Jego elementy warto starannie ułożyć na talerzu, aby stworzyć przykuwającą wzrok kompozycję. Składniki sałatki możesz dowolnie modyfikować – zamiast sera brie sprawdzi się gorgonzola lub camembert, a truskawki zastąpisz dojrzałą gruszką lub winogronami. Dzięki temu przepisowi przygotujesz wyśmienite danie – wypróbuj go przy najbliższej okazji.