Sałatka z rukoli z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukoli z truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
914 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

408 osób wydrukowało

Pobierz pdf

511 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.2 opakowania

2 plastry

1 opakowanie

4 sztuki

50 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, octem balsamicznym, cukrem oraz oliwą.

Sałatka z rukoli z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Truskawki pokrój na ćwiartki, figi na cztery części. W każdy z plastrów cienko pokrojonej szynki zawiń po 1 sztuce grissini.

Sałatka z rukoli z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Na dwóch jednakowych talerzach ułóż kopczyk z rukoli, następnie wkomponuj dekoracyjnie cząstki owoców. Całość skrop przygotowanym sosem. Dołóż po kilka orzechów i małych kawałków pleśniowego sera. O gotową sałatkę oprzyj zawinięte w szynkę grissini.

Sałatka z rukoli z truskawkami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Bożena S.

    Bożena S. , 04.06.2015

    całkiem niezła smakuje :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukoli z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukoli z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukoli z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukoli z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukoli z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukoli z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukoli z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukoli z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukoli z truskawkamiSałatka z rukoli z truskawkami

Sałatka z truskawkami to idealna propozycja na spotkanie we dwoje lub główny punkt menu eleganckiego przyjęcia. Jej wyrafinowany smak przypadnie do gustu miłośnikom oryginalnych połączeń składników. Słodycz truskawek oraz fig jest w tym daniu przełamana słoną szynką serrano oraz serem brie. Doskonałym uzupełnieniem potrawy są chrupiące paluszki grissini, które wypieka się z ciasta drożdżowego, a także orzechy włoskie. Całość podawana jest na rukoli, charakteryzującej się pikantnym posmakiem, i skropiona wyrazistym dressingiem, stworzonym na bazie octu balsamicznego, oliwy oraz greckiego sosu sałatkowego. Danie jest proste w przygotowaniu, a mimo to bardzo efektowne. Jego elementy warto starannie ułożyć na talerzu, aby stworzyć przykuwającą wzrok kompozycję. Składniki sałatki możesz dowolnie modyfikować – zamiast sera brie sprawdzi się gorgonzola lub camembert, a truskawki zastąpisz dojrzałą gruszką lub winogronami. Dzięki temu przepisowi przygotujesz wyśmienite danie – wypróbuj go przy najbliższej okazji.