Sałatka z rukoli z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukoli z truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
913 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

406 osób wydrukowało

Pobierz pdf

509 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.2 opakowania

2 plastry

1 opakowanie

4 sztuki

50 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, octem balsamicznym, cukrem oraz oliwą.

Sałatka z rukoli z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Truskawki pokrój na ćwiartki, figi na cztery części. W każdy z plastrów cienko pokrojonej szynki zawiń po 1 sztuce grissini.

Sałatka z rukoli z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Na dwóch jednakowych talerzach ułóż kopczyk z rukoli, następnie wkomponuj dekoracyjnie cząstki owoców. Całość skrop przygotowanym sosem. Dołóż po kilka orzechów i małych kawałków pleśniowego sera. O gotową sałatkę oprzyj zawinięte w szynkę grissini.

Sałatka z rukoli z truskawkami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Bożena S.

    Bożena S. , 04.06.2015

    całkiem niezła smakuje :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukoli z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukoli z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukoli z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukoli z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukoli z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukoli z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukoli z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukoli z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukoli z truskawkamiSałatka z rukoli z truskawkami

Sałatka z truskawkami to idealna propozycja na spotkanie we dwoje lub główny punkt menu eleganckiego przyjęcia. Jej wyrafinowany smak przypadnie do gustu miłośnikom oryginalnych połączeń składników. Słodycz truskawek oraz fig jest w tym daniu przełamana słoną szynką serrano oraz serem brie. Doskonałym uzupełnieniem potrawy są chrupiące paluszki grissini, które wypieka się z ciasta drożdżowego, a także orzechy włoskie. Całość podawana jest na rukoli, charakteryzującej się pikantnym posmakiem, i skropiona wyrazistym dressingiem, stworzonym na bazie octu balsamicznego, oliwy oraz greckiego sosu sałatkowego. Danie jest proste w przygotowaniu, a mimo to bardzo efektowne. Jego elementy warto starannie ułożyć na talerzu, aby stworzyć przykuwającą wzrok kompozycję. Składniki sałatki możesz dowolnie modyfikować – zamiast sera brie sprawdzi się gorgonzola lub camembert, a truskawki zastąpisz dojrzałą gruszką lub winogronami. Dzięki temu przepisowi przygotujesz wyśmienite danie – wypróbuj go przy najbliższej okazji.