
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 pęczka
2 łyżki
1 sztuka
400 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Pieczarki pokrój na ćwiartki. Pod koniec gotowania makaronu dodaj pieczarki. Gotuj razem 1 minutę i całość odcedź.
Krok 2
Przełóż makaron i pieczarki do miski, dodaj wcześniej prażone orzechy włoskie, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany szczypiorek.
Krok 3
Selera naciowego pokrój w drobną kostkę, obgotuj chwilę we wrzątku i również dodaj do sałatki.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem.
Krok 5
Wlej sos do sałatki, wymieszaj wszystkie składniki i przełóż na talerz. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem i orzechami
Do przygotowania sałatek nadawać się będą różne rodzaje makaronu. Chociaż często przyrządza się je z makaronem typu kokardki, rurki czy świderki, spróbuj naszej wersji na sałatkę z orzechami przyrządzaną z pappardelle. To bardzo szerokie wstążki, zwyczajowo podawane z sosami – dzięki swojemu kształtowi dobrze komponują się z większymi kawałkami składników, dlatego wykorzystaj to i do sałatki dodaj pieczarki pokrojone na ćwiartki. Wrzuć je do wody pod koniec gotowania makaronu. Orzechy włoskie upraż na patelni, by stały się bardziej chrupiące i uzyskały lepszy smak – podziel je na mniejsze kawałki i dołącz do makaronu z grzybami. Smak sałatki urozmaicisz dodatkiem lekko pikantnego selera naciowego. Ugotuj go krótko, żeby pozostał lekko twardy i dorzuć do pozostałych składników. Pod sam koniec polej danie sosem w stylu włoskim, przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, i udekoruj szczypiorkiem. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na znakomitą sałatkę z makaronem oraz orzechami.


































