Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

heart
508 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

675 osób wydrukowało

Pobierz pdf

965 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

500 gramów

1 łyżka

25 gramów

100 gramów

2 sztuki

250 gramów

2 sztuki

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik na 190 stopniach Celsjusza. Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Brokuły podziel na małe różyczki i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i przepłucz zimną wodą.

Krok 3

Pokrój indyka w paski, cebulkę w piórka, a czosnek w plasterki.

Krok 4

Na oleju podsmaż mięso, następnie dodaj cebulę i czosnek. Całość dopraw Oregano Knorr i lekko wymieszaj. Przełóż wszystko do miski.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml śmietany, dodaj starty ser i całość wlej do miski z mięsem. Dodaj brokuły, szpinak, ryż i wszystko lekko wymieszaj.

Krok 6

Cały płyn przelej do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok 15-20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz również przygotować bez indyka w formie wegetariańskiej. Jeśli lubisz potrawy bardziej aromatyczne możesz dodać jeszcze np. Ostrą Paprykę z Hiszpanii Knorr. 

2

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 12.01.2019

    Ten fix to mój ulubiony.Polecam .Nie warto całosci rozrobić tylko smietaną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Perczynski

    Kamil Perczynski , 08.01.2019

    Szkoda że nie ma w składnikach śmietany a teraz jak robie przepis to zmieszać mam fixa ze śmietaną której nie mam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowa zapiekanka z indykiem i brokułamiSerowa zapiekanka z indykiem i brokułami

Zapiekanki – kto ich nie lubi? Wyjęte prosto z piekarnika, chrupiące, smaczne, a co więcej – tanie i proste w przygotowaniu. Nie od dziś wiadomo, że to, co zapieczone, smakuje jeszcze lepiej! Dziś pod lupę weźmiemy przepis, w którym z pewnością zasmakują Twoje kubki smakowe. Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami – pyszny obiad masz jak w banku!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników sera pod każdą postacią!

Na jaką okazję?

Samo przygotowanie zajmie Ci około 30 minut, reszta to kwestia odpowiedniego pieczenia. Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami to pomysł na szybki oraz smaczny obiad. Miej ten przepis zawsze przy sobie!

Czy wiesz, że?

Cheddar to rodzaj angielskiego sera, który zaliczany jest do wyrobów twardych, dojrzewających i podpuszczkowych. Do przyrządzenia zapiekanki możesz również wykorzystać ementaler – ser pochodzący ze Szwajcarii, odznaczający się charakterystycznym, słodko-orzechowym smakiem.

Dla urozmaicenia:

Serową zapiekankę możesz również przyrządzić bez indyka w formie wegetariańskiej z odpowiednim serem wegetariańskim. Jeśli lubisz potrawy bardziej aromatyczne, możesz dodać do niej ostrą paprykę w proszku.