Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami
średnie
975 osób zapisało

Składniki
800 gramów
1 opakowanie
500 gramów
1 łyżka
25 gramów
100 gramów
2 sztuki
250 gramów
2 sztuki
125 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik na 190 stopniach Celsjusza. Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Brokuły podziel na małe różyczki i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i przepłucz zimną wodą.
Krok 3
Pokrój indyka w paski, cebulkę w piórka, a czosnek w plasterki.
Krok 4
Na oleju podsmaż mięso, następnie dodaj cebulę i czosnek. Całość dopraw Oregano Knorr i lekko wymieszaj. Przełóż wszystko do miski.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z 300 ml śmietany, dodaj starty ser i całość wlej do miski z mięsem. Dodaj brokuły, szpinak, ryż i wszystko lekko wymieszaj.
Krok 6
Cały płyn przelej do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok 15-20 minut.

Dobra rada:
Danie możesz również przygotować bez indyka w formie wegetariańskiej. Jeśli lubisz potrawy bardziej aromatyczne możesz dodać jeszcze np. Ostrą Paprykę z Hiszpanii Knorr.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami
Zapiekanki – kto ich nie lubi? Wyjęte prosto z piekarnika, chrupiące, smaczne, a co więcej – tanie i proste w przygotowaniu. Nie od dziś wiadomo, że to, co zapieczone, smakuje jeszcze lepiej! Dziś pod lupę weźmiemy przepis, w którym z pewnością zasmakują Twoje kubki smakowe. Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami – pyszny obiad masz jak w banku!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników sera pod każdą postacią!
Na jaką okazję?
Samo przygotowanie zajmie Ci około 30 minut, reszta to kwestia odpowiedniego pieczenia. Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami to pomysł na szybki oraz smaczny obiad. Miej ten przepis zawsze przy sobie!
Czy wiesz, że?
Cheddar to rodzaj angielskiego sera, który zaliczany jest do wyrobów twardych, dojrzewających i podpuszczkowych. Do przyrządzenia zapiekanki możesz również wykorzystać ementaler – ser pochodzący ze Szwajcarii, odznaczający się charakterystycznym, słodko-orzechowym smakiem.
Dla urozmaicenia:
Serową zapiekankę możesz również przyrządzić bez indyka w formie wegetariańskiej z odpowiednim serem wegetariańskim. Jeśli lubisz potrawy bardziej aromatyczne, możesz dodać do niej ostrą paprykę w proszku.



































