Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami
średnie
971 osób zapisało

Składniki
800 gramów
1 opakowanie
500 gramów
1 łyżka
25 gramów
100 gramów
2 sztuki
250 gramów
2 sztuki
125 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik na 190 stopniach Celsjusza. Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Brokuły podziel na małe różyczki i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i przepłucz zimną wodą.
Krok 3
Pokrój indyka w paski, cebulkę w piórka, a czosnek w plasterki.
Krok 4
Na oleju podsmaż mięso, następnie dodaj cebulę i czosnek. Całość dopraw Oregano Knorr i lekko wymieszaj. Przełóż wszystko do miski.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z 300 ml śmietany, dodaj starty ser i całość wlej do miski z mięsem. Dodaj brokuły, szpinak, ryż i wszystko lekko wymieszaj.
Krok 6
Cały płyn przelej do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok 15-20 minut.

Dobra rada:
Danie możesz również przygotować bez indyka w formie wegetariańskiej. Jeśli lubisz potrawy bardziej aromatyczne możesz dodać jeszcze np. Ostrą Paprykę z Hiszpanii Knorr.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami
Zapiekanki – kto ich nie lubi? Wyjęte prosto z piekarnika, chrupiące, smaczne, a co więcej – tanie i proste w przygotowaniu. Nie od dziś wiadomo, że to, co zapieczone, smakuje jeszcze lepiej! Dziś pod lupę weźmiemy przepis, w którym z pewnością zasmakują Twoje kubki smakowe. Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami – pyszny obiad masz jak w banku!
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników sera pod każdą postacią!
Na jaką okazję?
Samo przygotowanie zajmie Ci około 30 minut, reszta to kwestia odpowiedniego pieczenia. Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami to pomysł na szybki oraz smaczny obiad. Miej ten przepis zawsze przy sobie!
Czy wiesz, że?
Cheddar to rodzaj angielskiego sera, który zaliczany jest do wyrobów twardych, dojrzewających i podpuszczkowych. Do przyrządzenia zapiekanki możesz również wykorzystać ementaler – ser pochodzący ze Szwajcarii, odznaczający się charakterystycznym, słodko-orzechowym smakiem.
Dla urozmaicenia:
Serową zapiekankę możesz również przyrządzić bez indyka w formie wegetariańskiej z odpowiednim serem wegetariańskim. Jeśli lubisz potrawy bardziej aromatyczne, możesz dodać do niej ostrą paprykę w proszku.