Naleśniki z kurczakiem i brokułami oraz mozzarellą | Przepisy.pl pixel

Naleśniki z kurczakiem i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

340

9513 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14312 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

0.5 pęczka

300 mililitrów

1 sztuka

ciasto na naleśniki:

250 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe na gładką masę. Smaż cienkie naleśniki na małej ilości tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.

Naleśniki z kurczakiem  i brokułami  - Krok 1

Krok 2

Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj.

Naleśniki z kurczakiem  i brokułami  - Krok 2

Krok 3

Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Cebulę posiekaj.

Naleśniki z kurczakiem  i brokułami  - Krok 3

Krok 4

Podsmaż kurczaka, dodaj cebulę i pieczarki. Duś 5 minut. Dodaj brokuł i podlej śmietaną, dodając Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Na koniec wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem.

Naleśniki z kurczakiem  i brokułami  - Krok 4

Krok 5

Rozsmaruj farsz na naleśnikach i zwijaj je jak gołąbki. Podawaj zapieczone z serem.

Naleśniki z kurczakiem  i brokułami  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kurczaka użyj w tym przepisie tofu. Przed smażeniem zamarynuj tofu w sosie sojowym wymieszanym z czosnkiem i imbirem.

33

Opinie o przepisie

  • Ania S

    Ania S , 09.04.2022

    Pyszne! Na pewno powtórzymy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Czarkowska

    Iwona Czarkowska , 11.12.2021

    TAK. Zmodyfikowałabym przede wszystkim ciasto na naleśniki. Zamiast mleka slodkiego dałabym kefir lub mleko zsiadłe wymieszane w propocji 1:1 z wodą gazowaną. Naleśniki będą miały wtedy wytrawny smak, który doskonale współgra z farszem z kurczaka, brokuła i pieczarek. Warto dodać również szczyptę soli i szczyptę cukru. Ciasto powinno odstać pół godziny, aby gluten zawarty w mące miał czas rozkleić się i połączyć się z wodą. Ułatwia to smażenie. Zmodyfikowałabym również nieco farsz. Brokuła nie gotowałabym a jedynie zblanszowała, aby pozostał chrupki i intensywnie zielony. Pieczarki pokroiłabym w kostkę a nie tarła na tarce i wrzuciła na patelnię, jaki pierwsze. Gdy odparuje woda, dodałabym cebulę i zeszkliła ją. Na koniec wrzuciłabym kawałki kurczaka. Zrezygnowałabym ze szczypiorku, jeśli używamy cebuli. W przepisie brakuje również informacji o przyprawach do farszu. Ja użyłabym białego pieprzu mielonego, soli, tymianku i oregano. Sosu nie mieszałabym z farszem. Polałabym nim gotowe naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym. W przepisie brakuje również informacji, że gotowe naleśniki polane sosem (wesług mojej koncecji) należy posypać serem. Nie wiadomo również, jak długo i w jakiej temperaturze należy zapiekać danie. Powinniśmy włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ania

    Ania , 07.12.2021

    Ile sztuk wychodzi z tego przepisu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna Kornaga

    Anna Kornaga , 06.12.2020

    Bardzo dobre, ja dałam śmietanę 30% i zrezygnowałam ze szczypiorku. Było pyszne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • An S

    An S , 16.09.2020

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maisha Hoshigami

    Maisha Hoshigami , 10.07.2020

    przepis bardzo fajny, ale trochę niedopracowany, nie wiadomo gdzie dać mozarelle, czy do farszu czy na wierzch naleśników, nie wiadomo na ile ustawić piekarnik i jak długo trzymać :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Joanna Frąckowiak

    Joanna Frąckowiak , 13.06.2020

    Naleśniki bardzo smaczne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Stys

    Jakub Stys , 24.05.2020

    Bardzo pyszne Polecam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Gródek

    Basia Gródek , 30.04.2020

    rewelacja,palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł  Ngl

    Paweł Ngl , 22.01.2020

    Pychotka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna oleksiewicz

    Anna oleksiewicz , 28.12.2019

    dobre na pewno powtórzę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniela  winiewska

    daniela winiewska , 29.10.2019

    pychota ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina

    Malwina , 14.06.2019

    Zrobiłam dziś pierwszy raz i smakowało rewelacyjnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina

    Malwina , 14.06.2019

    Zrobiłam dziś smakowało rewelacyjnie a jak szybko się robi po prostu dla mnie bomba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żaneta Szostak

    Żaneta Szostak , 23.05.2019

    naleśniki super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Szczepańska

    Justyna Szczepańska , 02.04.2019

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Żanets Nowak

    Żanets Nowak , 09.03.2019

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mateusz mati

    mateusz mati , 26.01.2019

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Gapińska

    Maria Gapińska , 13.04.2018

    przepis na naleśniki z kurczakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kasprzyk

    Katarzyna Kasprzyk , 25.03.2018

    Pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Jakiel

    Mariola Jakiel , 16.10.2017

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Hoły

    Łukasz Hoły , 19.07.2016

    przepis na ciasto naleśniki jest do dupy.za gęste wychodzi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Sławińska

    Sylwia Sławińska , 10.07.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej  Kulesza

    Andrzej Kulesza , 18.02.2016

    obrzydliwe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Szuba (szuela)

    Elżbieta Szuba (szuela) , 20.11.2015

    Robiłam, są pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • beata Urbas

    beata Urbas , 20.11.2015

    świetnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maciek wićko

    maciek wićko , 20.11.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z kurczakiem  i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z kurczakiem  i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z kurczakiem  i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z kurczakiem  i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z kurczakiem  i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z kurczakiem  i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z kurczakiem  i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z kurczakiem  i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z kurczakiem  i brokułami Naleśniki z kurczakiem i brokułami

Naleśniki to danie znane na całym świecie, które często gości na naszych stołach. Trudno się temu dziwić – możesz przygotować je na słodko lub ostro i serwować zarówno na śniadanie, obiad, kolację, jak i deser. Nadają się one do odgrzewania i mrożenia. Możesz przygotować je na przykład z farszem na bazie kurczaka i brokułów. Gdy do ciasta dodasz odrobinę oleju lub innego tłuszczu, naleśniki nie będą przywierały do patelni. Jeżeli pojawiły się w nim grudki, rozdrób je mikserem lub przetrzyj przez drobne sitko. Po przygotowaniu ciasto odstaw na co najmniej dwadzieścia minut – masa napęcznieje i będzie się lepiej smażyć. Unikaj smażenia naleśników na dużym ogniu – wtedy brzegi ciasta mogą się przypalić lub wysuszyć. Pamiętaj także, że nie lubią one zbyt dużej ilości tłuszczu – wystarczy, że raz na jakiś czas dolejesz łyżeczkę pod naleśnik.