Naleśniki z kurczakiem i brokułami

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia*** | 439 Kcal | |
Tłuszcz | 25.2 g | 36 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 12.7 g | 64 % |
Węglowodany | 37 g | 14 % |
w tym cukry | 7.6 g | 8 % |
Błonnik | 2.8 g | - |
Białko | 19.1 g | 38 % |
Sól | 1.1 g | 18 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 308 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 8 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe na gładką masę. Smaż cienkie naleśniki na małej ilości tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.
- Krok 2Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj.
- Krok 3Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Cebulę posiekaj.
- Krok 4Podsmaż kurczaka, dodaj cebulę i pieczarki. Duś 5 minut. Dodaj brokuł i podlej śmietaną, dodając Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Na koniec wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem.
- Krok 5Rozsmaruj farsz na naleśnikach i zwijaj je jak gołąbki. Podawaj zapieczone z serem.

Naleśniki to danie znane na całym świecie, które często gości na naszych stołach. Trudno się temu dziwić – możesz przygotować je na słodko lub ostro i serwować zarówno na śniadanie, obiad, kolację, jak i deser. Nadają się one do odgrzewania i mrożenia. Możesz przygotować je na przykład z farszem na bazie kurczaka i brokułów. Gdy do ciasta dodasz odrobinę oleju lub innego tłuszczu, naleśniki nie będą przywierały do patelni. Jeżeli pojawiły się w nim grudki, rozdrób je mikserem lub przetrzyj przez drobne sitko. Po przygotowaniu ciasto odstaw na co najmniej dwadzieścia minut – masa napęcznieje i będzie się lepiej smażyć. Unikaj smażenia naleśników na dużym ogniu – wtedy brzegi ciasta mogą się przypalić lub wysuszyć. Pamiętaj także, że nie lubią one zbyt dużej ilości tłuszczu – wystarczy, że raz na jakiś czas dolejesz łyżeczkę pod naleśnik.