Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

47

6503 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1024 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżeczka

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 mililitrów

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi kurczaka pokrój w paski, oprósz przyprawą Knorr i obsmaż na patelni.

Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym  - Krok 1

Krok 2

Pieczarki pokrój w ćwiartki, cebulę w półplastry i dodaj na patelnię. Smaż, aż sok z pieczarek odparuje.

Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i śmietaną i wlej na patelnię. Gotuj przez 10 minut. Kurczaka podawaj z ryżem.

Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym  - Krok 3
72

Opinie o przepisie

  • Aneta Bednarz

    Aneta Bednarz , 05.06.2019

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Kubiak

    Marcin Kubiak , 03.04.2019

    Dzisiaj zrobię i zjem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Ciba

    Patrycja Ciba , 01.07.2017

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Cempiel

    Ewa Cempiel , 16.03.2017

    potrawa bardzo dobra, moim dzieciom bardzo smakowała

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Juras Pro

    Juras Pro , 18.07.2016

    dobre ;) pierwsza no ja potrawa i jestem zadowolony !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jeziorska

    Joanna Jeziorska , 06.07.2016

    Bardzo dobry przepis :) Serdecznie polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Prokurat

    Artur Prokurat , 25.05.2016

    Normalnie wypas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Jerzyk

    Jolanta Jerzyk , 09.05.2016

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Stankiewicz

    Paulina Stankiewicz , 06.05.2016

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szokobons Gram

    Szokobons Gram , 13.04.2016

    Dodałam brokuły, cebulę i czosnek. pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Dumkiewicz

    Mariusz Dumkiewicz , 03.04.2016

    smakowało wszystkim

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia  Czajka

    Sylwia Czajka , 28.02.2016

    Pyszny obiad dla całej rodziny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mirowska

    Magdalena Mirowska , 02.02.2016

    b. dobre. zrobiłam z wieprzowiną i nie zaprawiałam śmietaną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Dzialkowski

    Maciej Dzialkowski , 26.01.2016

    polecem bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Biel

    Ewelina Biel , 20.01.2016

    bardzo proste łatwe danie do zrobienia w ok. 35 min. dla początkujących w sam raz ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Inda

    Aneta Inda , 19.12.2015

    bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • K3m0T Kuzaski

    K3m0T Kuzaski , 18.12.2015

    Bardzo przyjemne. Dla lepszego smaku więcej przyprawy do mięs dodałem. Pozdrawiam i życzę smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta  Maćkowiak

    Wioletta Maćkowiak , 25.11.2015

    wspaniałe ,bardzo smakuje moim dzieciom

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Szporna

    Małgorzata Szporna , 22.11.2014

    pycha też bakłażan faszerowany- może być ryż lub kasza z miesem i sosem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Wilińska

    Sylwia Wilińska , 21.11.2014

    o dobrego ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Cęcak

    Józef Cęcak , 21.11.2014

    Ale cukinia faszerowana ryż i marchewka na słodko to naj lepszy obiadek --- Proszę spróbować,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Ochocińska

    Irena Ochocińska , 21.11.2014

    Bez tych Fixów też można zrobić sos serowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Sęczek

    Andrzej Sęczek , 21.11.2014

    wczoraj takiego jadłem -pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Buraszewska

    Lucyna Buraszewska , 21.11.2014

    znaczy się bez knora

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Buraszewska

    Lucyna Buraszewska , 21.11.2014

    sama chemia,można bez kora,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Postaremczak

    Magdalena Postaremczak , 21.11.2014

    Po kliknięciu linku otwiera się zapiekanka z makaronu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Pietrzyk

    Dariusz Pietrzyk , 20.11.2014

    dobre ale po co ten kurczak . nie lepiej ser tofu . Smaczny , i zdrowy szczególnie dla tego kurczaka . namawiam na weganizm .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczyslaw Rymsza

    Mieczyslaw Rymsza , 20.11.2014

    smacznego lakomczuszki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Jasikowska

    Marzena Jasikowska , 20.11.2014

    W sam raz. Sos można zrobić samemu bardzo szybko. Dzięki Ewelinka

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym

Delikatne mięso z kurczaka to doskonała baza pod błyskawiczny obiad. Wystarczy zanurzyć je w sosie, na przykład pieczarkowo-serowym, podać z ryżem lub kaszą i gotowe! To danie przypadnie ci do gustu, jeśli nie lubisz spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Na jego przygotowanie potrzebujesz bowiem zaledwie 30 minut. Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym spodoba ci się także, gdy postawisz na proste potrawy, złożone z kilku niewyszukanych składników. Przepis możesz modyfikować w zależności od tego, co akurat masz w lodówce. Nic nie stoi na przeszkodzie, by kurczaka zastąpić indykiem, a zamiast pieczarek wykorzystać do sosu kurki lub podgrzybki. W sezonie warto wybrać się do lasu na grzybobranie. Jeśli jednak wrócisz do domu z pustym koszyczkiem, bez wyrzutów sumienia przygotuj sos z dodatkiem grzybów suszonych zakupionych na pobliskim targu.