Kurczak Tandoori z ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak Tandoori z ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

388 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

298 osób wydrukowało

Pobierz pdf

488 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

1 łyżeczka

300 mililitrów

1 łyżeczka

2 sztuki

80 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

200 gramów

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go. Powinien być sypki.

Kurczak Tandoori z ryżem   - Krok 1

Krok 2

W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj jogurt z przecierem pomidorowym, wyciśniętym sokiem z dwóch cytryn, chilli, garam masalą, curry, cynamonem, kurkumą, kolendrą oraz Fixem Knorr. Powinna powstać dość gęsta masa.

Kurczak Tandoori z ryżem   - Krok 2

Krok 3

Mięso z kurczaka ponacinaj nożem i wymieszaj dokładnie z połową oleju oraz całą marynatą. Dzięki temu aromat przejdzie również do wewnątrz mięsa. Odstaw kurczaka na co najmniej godzinę.

Kurczak Tandoori z ryżem   - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie na dno naczynia żaroodpornego wsyp ryż i wlej bulion. Następnie ułóż kurczaka i piecz przez 30-40 minut w 180 stopniach. Odstaw mięso, aby lekko wystygło.

Kurczak Tandoori z ryżem   - Krok 4

Krok 5

W tym czasie pokrój cebule w plastry i rozgrzej grill.

Kurczak Tandoori z ryżem   - Krok 5

Krok 6

Smaż mięso z pozostałym olejem na grillu z obu stron wraz z plastrami cebuli. W trakcie smażenia skrop całość sokiem z cytryny. Kurczaka podawaj z cebulą i ryżem.

Kurczak Tandoori z ryżem   - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak Tandoori z ryżem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak Tandoori z ryżem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak Tandoori z ryżem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak Tandoori z ryżem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak Tandoori z ryżem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak Tandoori z ryżem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak Tandoori z ryżem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak Tandoori z ryżem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak Tandoori z ryżem  Kurczak Tandoori z ryżem

Jeżeli szukasz ciekawego sposobu na przyrządzenie nóżek z kurczaka, koniecznie wypróbuj przepis na tandoori z ryżem. Wspaniały smak mięso uzyska dzięki pełnej aromatycznych składników marynacie. Jako bazy do jej wykonania użyj m.in. przecieru pomidorowego i naturalnego jogurtu. Jednym z dodatków do marynaty jest garam masala, czyli pochodząca z Indii mieszanka różnorodnych przypraw, m.in. kolendry, kardamonu, pieprzu i goździków. Wyrazisty smak zapewnią papryczka chili i sok z cytryny. Pamiętaj o przygotowaniu marynaty odpowiednio wcześnie, ponieważ mięso powinno być w niej pozostawione przez co najmniej godzinę. Ugotowany wcześniej na sypko ryż ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, dodaj bulion oraz mięso, a całość zapiecz. Przygotowanego kurczaka, po ostudzeniu, ułóż wraz z plastrami cebuli na grillu. W trakcie grillowania skrapiaj mięso sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem, udekorowane świeżą kolendrą i krążkami cebuli. Włącz to danie do swojego menu i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej.