Składniki
4 sztuki
1 łyżka
1 opakowanie
1 łyżeczka
300 mililitrów
1 łyżeczka
2 sztuki
80 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
200 gramów
1 łyżka
1 szklanka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go. Powinien być sypki.
Krok 2
W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj jogurt z przecierem pomidorowym, wyciśniętym sokiem z dwóch cytryn, chilli, garam masalą, curry, cynamonem, kurkumą, kolendrą oraz Fixem Knorr. Powinna powstać dość gęsta masa.
Krok 3
Mięso z kurczaka ponacinaj nożem i wymieszaj dokładnie z połową oleju oraz całą marynatą. Dzięki temu aromat przejdzie również do wewnątrz mięsa. Odstaw kurczaka na co najmniej godzinę.
Krok 4
Po tym czasie na dno naczynia żaroodpornego wsyp ryż i wlej bulion. Następnie ułóż kurczaka i piecz przez 30-40 minut w 180 stopniach. Odstaw mięso, aby lekko wystygło.
Krok 5
W tym czasie pokrój cebule w plastry i rozgrzej grill.
Krok 6
Smaż mięso z pozostałym olejem na grillu z obu stron wraz z plastrami cebuli. W trakcie smażenia skrop całość sokiem z cytryny. Kurczaka podawaj z cebulą i ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Smażony ryż po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak Tandoori z ryżem
Jeżeli szukasz ciekawego sposobu na przyrządzenie nóżek z kurczaka, koniecznie wypróbuj przepis na tandoori z ryżem. Wspaniały smak mięso uzyska dzięki pełnej aromatycznych składników marynacie. Jako bazy do jej wykonania użyj m.in. przecieru pomidorowego i naturalnego jogurtu. Jednym z dodatków do marynaty jest garam masala, czyli pochodząca z Indii mieszanka różnorodnych przypraw, m.in. kolendry, kardamonu, pieprzu i goździków. Wyrazisty smak zapewnią papryczka chili i sok z cytryny. Pamiętaj o przygotowaniu marynaty odpowiednio wcześnie, ponieważ mięso powinno być w niej pozostawione przez co najmniej godzinę. Ugotowany wcześniej na sypko ryż ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, dodaj bulion oraz mięso, a całość zapiecz. Przygotowanego kurczaka, po ostudzeniu, ułóż wraz z plastrami cebuli na grillu. W trakcie grillowania skrapiaj mięso sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem, udekorowane świeżą kolendrą i krążkami cebuli. Włącz to danie do swojego menu i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej.