
Składniki
4 sztuki
1 łyżka
1 opakowanie
1 łyżeczka
300 mililitrów
1 łyżeczka
2 sztuki
80 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
200 gramów
1 łyżka
1 szklanka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go. Powinien być sypki.

Krok 2
W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj jogurt z przecierem pomidorowym, wyciśniętym sokiem z dwóch cytryn, chilli, garam masalą, curry, cynamonem, kurkumą, kolendrą oraz Fixem Knorr. Powinna powstać dość gęsta masa.

Krok 3
Mięso z kurczaka ponacinaj nożem i wymieszaj dokładnie z połową oleju oraz całą marynatą. Dzięki temu aromat przejdzie również do wewnątrz mięsa. Odstaw kurczaka na co najmniej godzinę.

Krok 4
Po tym czasie na dno naczynia żaroodpornego wsyp ryż i wlej bulion. Następnie ułóż kurczaka i piecz przez 30-40 minut w 180 stopniach. Odstaw mięso, aby lekko wystygło.

Krok 5
W tym czasie pokrój cebule w plastry i rozgrzej grill.

Krok 6
Smaż mięso z pozostałym olejem na grillu z obu stron wraz z plastrami cebuli. W trakcie smażenia skrop całość sokiem z cytryny. Kurczaka podawaj z cebulą i ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Smażony ryż po chińsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak Tandoori z ryżem
Jeżeli szukasz ciekawego sposobu na przyrządzenie nóżek z kurczaka, koniecznie wypróbuj przepis na tandoori z ryżem. Wspaniały smak mięso uzyska dzięki pełnej aromatycznych składników marynacie. Jako bazy do jej wykonania użyj m.in. przecieru pomidorowego i naturalnego jogurtu. Jednym z dodatków do marynaty jest garam masala, czyli pochodząca z Indii mieszanka różnorodnych przypraw, m.in. kolendry, kardamonu, pieprzu i goździków. Wyrazisty smak zapewnią papryczka chili i sok z cytryny. Pamiętaj o przygotowaniu marynaty odpowiednio wcześnie, ponieważ mięso powinno być w niej pozostawione przez co najmniej godzinę. Ugotowany wcześniej na sypko ryż ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, dodaj bulion oraz mięso, a całość zapiecz. Przygotowanego kurczaka, po ostudzeniu, ułóż wraz z plastrami cebuli na grillu. W trakcie grillowania skrapiaj mięso sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem, udekorowane świeżą kolendrą i krążkami cebuli. Włącz to danie do swojego menu i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej.