Kurczak tandoori z ryżem - przepis w sosie | Przepisy.pl pixel

Kurczak Tandoori z ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
400 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

316 osób wydrukowało

Pobierz pdf

528 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

1 łyżeczka

300 mililitrów

1 łyżeczka

2 sztuki

80 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

200 gramów

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go. Powinien być sypki.

Kurczak Tandoori z ryżem   - Krok 1

Krok 2

W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj jogurt z przecierem pomidorowym, wyciśniętym sokiem z dwóch cytryn, chilli, garam masalą, curry, cynamonem, kurkumą, kolendrą oraz Fixem Knorr. Powinna powstać dość gęsta masa.

Kurczak Tandoori z ryżem   - Krok 2

Krok 3

Mięso z kurczaka ponacinaj nożem i wymieszaj dokładnie z połową oleju oraz całą marynatą. Dzięki temu aromat przejdzie również do wewnątrz mięsa. Odstaw kurczaka na co najmniej godzinę.

Kurczak Tandoori z ryżem   - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie na dno naczynia żaroodpornego wsyp ryż i wlej bulion. Następnie ułóż kurczaka i piecz przez 30-40 minut w 180 stopniach. Odstaw mięso, aby lekko wystygło.

Kurczak Tandoori z ryżem   - Krok 4

Krok 5

W tym czasie pokrój cebule w plastry i rozgrzej grill.

Kurczak Tandoori z ryżem   - Krok 5

Krok 6

Smaż mięso z pozostałym olejem na grillu z obu stron wraz z plastrami cebuli. W trakcie smażenia skrop całość sokiem z cytryny. Kurczaka podawaj z cebulą i ryżem.

Kurczak Tandoori z ryżem   - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak Tandoori z ryżem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak Tandoori z ryżem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak Tandoori z ryżem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak Tandoori z ryżem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak Tandoori z ryżem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak Tandoori z ryżem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak Tandoori z ryżem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak Tandoori z ryżem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak Tandoori z ryżem  Kurczak Tandoori z ryżem

Jeżeli szukasz ciekawego sposobu na przyrządzenie nóżek z kurczaka, koniecznie wypróbuj przepis na tandoori z ryżem. Wspaniały smak mięso uzyska dzięki pełnej aromatycznych składników marynacie. Jako bazy do jej wykonania użyj m.in. przecieru pomidorowego i naturalnego jogurtu. Jednym z dodatków do marynaty jest garam masala, czyli pochodząca z Indii mieszanka różnorodnych przypraw, m.in. kolendry, kardamonu, pieprzu i goździków. Wyrazisty smak zapewnią papryczka chili i sok z cytryny. Pamiętaj o przygotowaniu marynaty odpowiednio wcześnie, ponieważ mięso powinno być w niej pozostawione przez co najmniej godzinę. Ugotowany wcześniej na sypko ryż ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, dodaj bulion oraz mięso, a całość zapiecz. Przygotowanego kurczaka, po ostudzeniu, ułóż wraz z plastrami cebuli na grillu. W trakcie grillowania skrapiaj mięso sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem, udekorowane świeżą kolendrą i krążkami cebuli. Włącz to danie do swojego menu i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej.