Składniki
3 sztuki
30 gramów
0.6 litra
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
10 gramów
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
20 mililitrów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka wyluzuj z kości, pokrój w większe kawałki i zamarynuj z przyprawie Knorr. Odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.
Krok 2
Ryż dobrze wypłucz, białą część dymki pokrój w piórka. Na niewielkiej ilości oleju przesmaż dymkę, następnie dodaj ryż. Smaż, aż wszystko się zeszkli.
Krok 3
Wlej przygotowany wcześniej bulion tak, aby zakrył ponad centymetr ryż i gotuj powoli pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie odstaw przykryty garnek na kolejne 10 minut. Przemieszaj.
Krok 4
Pora, namoczone grzyby, zielone części dymki, chilli oraz mango pokrój w paski (słupki), imbir posiekaj.
Krok 5
Na pozostałym dobrze rozgrzanym oleju podsmaż mięso. Jak nabierze złotego koloru, dodaj warzywa, następnie owoce liczi. Całość duś około 5minut i dodaj ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Dopraw potrawę sosem sojowym, sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami
Słodko-kwaśne połączenie warzyw i owoców, wzbogacone orientalnymi przyprawami, to doskonała propozycja na niebanalny obiad lub kolację. Bazą tego dania jest ryż – najlepiej sprawdzi się basmati o delikatnie orzechowym posmaku. W garnku o grubym dnie zeszklij posiekaną cebulą dymkę, dodaj do niej ryż, a następnie zalej całość warzywnym bulionem i gotuj pod przykryciem. Do przygotowania tej potrawy potrzebny będzie także pokrojony w cienkie paski por, szczypior z dymki, papryczka chili oraz mango i grzyby mun. Znajdzie się w niej też mięso z udka kurczaka (możesz je pominąć w wersji bezmięsnej). Mięso podsmaż na patelni, a gdy będzie już lekko złociste, dodaj do niego warzywa. Wyjątkowo oryginalnym składnikiem tego dania jest owoc liczi, który ma ciekawy słodko-kwiatowy smak. Zawartość patelni przełóż do garnka z ugotowanym ryżem. Całość dopraw korzeniem imbiru, drobno posiekanym lub startym na tarce, a także sosem sojowym i sokiem z cytryny lub limonki. Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami podawaj posypany świeżą kolendrą.