
Składniki
3 sztuki
30 gramów
0.6 litra
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
10 gramów
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
20 mililitrów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka wyluzuj z kości, pokrój w większe kawałki i zamarynuj z przyprawie Knorr. Odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.

Krok 2
Ryż dobrze wypłucz, białą część dymki pokrój w piórka. Na niewielkiej ilości oleju przesmaż dymkę, następnie dodaj ryż. Smaż, aż wszystko się zeszkli.

Krok 3
Wlej przygotowany wcześniej bulion tak, aby zakrył ponad centymetr ryż i gotuj powoli pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie odstaw przykryty garnek na kolejne 10 minut. Przemieszaj.

Krok 4
Pora, namoczone grzyby, zielone części dymki, chilli oraz mango pokrój w paski (słupki), imbir posiekaj.

Krok 5
Na pozostałym dobrze rozgrzanym oleju podsmaż mięso. Jak nabierze złotego koloru, dodaj warzywa, następnie owoce liczi. Całość duś około 5minut i dodaj ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 6
Dopraw potrawę sosem sojowym, sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami
Słodko-kwaśne połączenie warzyw i owoców, wzbogacone orientalnymi przyprawami, to doskonała propozycja na niebanalny obiad lub kolację. Bazą tego dania jest ryż – najlepiej sprawdzi się basmati o delikatnie orzechowym posmaku. W garnku o grubym dnie zeszklij posiekaną cebulą dymkę, dodaj do niej ryż, a następnie zalej całość warzywnym bulionem i gotuj pod przykryciem. Do przygotowania tej potrawy potrzebny będzie także pokrojony w cienkie paski por, szczypior z dymki, papryczka chili oraz mango i grzyby mun. Znajdzie się w niej też mięso z udka kurczaka (możesz je pominąć w wersji bezmięsnej). Mięso podsmaż na patelni, a gdy będzie już lekko złociste, dodaj do niego warzywa. Wyjątkowo oryginalnym składnikiem tego dania jest owoc liczi, który ma ciekawy słodko-kwiatowy smak. Zawartość patelni przełóż do garnka z ugotowanym ryżem. Całość dopraw korzeniem imbiru, drobno posiekanym lub startym na tarce, a także sosem sojowym i sokiem z cytryny lub limonki. Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami podawaj posypany świeżą kolendrą.