Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
880 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

344 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

472 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

30 gramów

0.6 litra

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

10 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

20 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka wyluzuj z kości, pokrój w większe kawałki i zamarynuj z przyprawie Knorr. Odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.

Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - Krok 1

Krok 2

Ryż dobrze wypłucz, białą część dymki pokrój w piórka. Na niewielkiej ilości oleju przesmaż dymkę, następnie dodaj ryż. Smaż, aż wszystko się zeszkli.

Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - Krok 2

Krok 3

Wlej przygotowany wcześniej bulion tak, aby zakrył ponad centymetr ryż i gotuj powoli pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie odstaw przykryty garnek na kolejne 10 minut. Przemieszaj.

Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - Krok 3

Krok 4

Pora, namoczone grzyby, zielone części dymki, chilli oraz mango pokrój w paski (słupki), imbir posiekaj.

Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - Krok 4

Krok 5

Na pozostałym dobrze rozgrzanym oleju podsmaż mięso. Jak nabierze złotego koloru, dodaj warzywa, następnie owoce liczi. Całość duś około 5minut i dodaj ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - Krok 5

Krok 6

Dopraw potrawę sosem sojowym, sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą.

Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Weronika  Gadoś

    Weronika Gadoś , 18.12.2022

    TAK Egzotyczne, apetyczne danie. Zamienię ryż basmati na brązowy. Dodam też coś innego zamiast liczi, może gruszkę albo jabłko.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z kurczakiem, warzywami i owocamiRyż z kurczakiem, warzywami i owocami

Słodko-kwaśne połączenie warzyw i owoców, wzbogacone orientalnymi przyprawami, to doskonała propozycja na niebanalny obiad lub kolację. Bazą tego dania jest ryż – najlepiej sprawdzi się basmati o delikatnie orzechowym posmaku. W garnku o grubym dnie zeszklij posiekaną cebulą dymkę, dodaj do niej ryż, a następnie zalej całość warzywnym bulionem i gotuj pod przykryciem. Do przygotowania tej potrawy potrzebny będzie także pokrojony w cienkie paski por, szczypior z dymki, papryczka chili oraz mango i grzyby mun. Znajdzie się w niej też mięso z udka kurczaka (możesz je pominąć w wersji bezmięsnej). Mięso podsmaż na patelni, a gdy będzie już lekko złociste, dodaj do niego warzywa. Wyjątkowo oryginalnym składnikiem tego dania jest owoc liczi, który ma ciekawy słodko-kwiatowy smak. Zawartość patelni przełóż do garnka z ugotowanym ryżem. Całość dopraw korzeniem imbiru, drobno posiekanym lub startym na tarce, a także sosem sojowym i sokiem z cytryny lub limonki. Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami podawaj posypany świeżą kolendrą.