Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
880 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

343 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

469 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

30 gramów

0.6 litra

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

10 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

20 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka wyluzuj z kości, pokrój w większe kawałki i zamarynuj z przyprawie Knorr. Odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.

Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - Krok 1

Krok 2

Ryż dobrze wypłucz, białą część dymki pokrój w piórka. Na niewielkiej ilości oleju przesmaż dymkę, następnie dodaj ryż. Smaż, aż wszystko się zeszkli.

Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - Krok 2

Krok 3

Wlej przygotowany wcześniej bulion tak, aby zakrył ponad centymetr ryż i gotuj powoli pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie odstaw przykryty garnek na kolejne 10 minut. Przemieszaj.

Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - Krok 3

Krok 4

Pora, namoczone grzyby, zielone części dymki, chilli oraz mango pokrój w paski (słupki), imbir posiekaj.

Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - Krok 4

Krok 5

Na pozostałym dobrze rozgrzanym oleju podsmaż mięso. Jak nabierze złotego koloru, dodaj warzywa, następnie owoce liczi. Całość duś około 5minut i dodaj ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - Krok 5

Krok 6

Dopraw potrawę sosem sojowym, sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą.

Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Weronika  Gadoś

    Weronika Gadoś , 18.12.2022

    TAK Egzotyczne, apetyczne danie. Zamienię ryż basmati na brązowy. Dodam też coś innego zamiast liczi, może gruszkę albo jabłko.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z kurczakiem, warzywami i owocamiRyż z kurczakiem, warzywami i owocami

Słodko-kwaśne połączenie warzyw i owoców, wzbogacone orientalnymi przyprawami, to doskonała propozycja na niebanalny obiad lub kolację. Bazą tego dania jest ryż – najlepiej sprawdzi się basmati o delikatnie orzechowym posmaku. W garnku o grubym dnie zeszklij posiekaną cebulą dymkę, dodaj do niej ryż, a następnie zalej całość warzywnym bulionem i gotuj pod przykryciem. Do przygotowania tej potrawy potrzebny będzie także pokrojony w cienkie paski por, szczypior z dymki, papryczka chili oraz mango i grzyby mun. Znajdzie się w niej też mięso z udka kurczaka (możesz je pominąć w wersji bezmięsnej). Mięso podsmaż na patelni, a gdy będzie już lekko złociste, dodaj do niego warzywa. Wyjątkowo oryginalnym składnikiem tego dania jest owoc liczi, który ma ciekawy słodko-kwiatowy smak. Zawartość patelni przełóż do garnka z ugotowanym ryżem. Całość dopraw korzeniem imbiru, drobno posiekanym lub startym na tarce, a także sosem sojowym i sokiem z cytryny lub limonki. Ryż z kurczakiem, warzywami i owocami podawaj posypany świeżą kolendrą.