Przepisy na Mango
80 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
Mango
Rozpoznacie je po skórce, na której powinny być widoczne trzy kolory: czerwony, żółty oraz zielony. Dojrzałe mango ma delikatny miąższ, który zachwyca słodyczą i przywodzi na myśl tropikalne krajobrazy. Na szczęście owoc jest coraz szerzej dostępny, więc jego znalezienie nie powinno sprawić kłopotów. Tak samo jak przyrządzenie mango na wiele smacznych sposobów. Potrzeba wskazówek? Służymy radą!
Dla kogo?
Mango pochodzi z Indii, więc to świetna okazja, by dokładniej przyjrzeć się kulinariom z tej części świata. Indie słyną z aromatycznych, często pikantnych przypraw. Na szczęście w zaciszu domowej kuchni sami możecie kontrolować ostrość potraw. W indyjskich przysmakach łączone są słodkie, słone i pikantne nuty. Mango okazuje się podstawowym składnikiem gęstego sosu chutney, który jest podawany do ryżu, warzyw i mięs. Kulinarna wycieczka do Indii zapewni mnóstwo inspiracji zwolennikom diet roślinnych. Mango pasuje do orzechów, awokado, szpinaku, dyni, kokosu, czarnej i czerwonej fasoli.
Na jaką okazję?
Po pierwszej degustacji mango będziecie chcieli jeść jak najczęściej. Zarówno pod postacią słodkości w owocowych sałatkach, galaretkach, lodach i ciasteczkach, jak i w porze obiadu oraz kolacji. Potencjał kulinarny mango pomoże rozbudzić Waszą inwencję! Salsa z mango i granatem to niebanalny dodatek do posiłku, który można podać na co dzień i na świątecznie udekorowanym stole. Pieczone mięsa świetnie prezentują się z morelami i śliwkami – czas na odmianę w postaci mango. Słodki owoc ułatwi zadanie poszukiwania nowych, ciekawych receptur.
Czy wiesz, że?
W Indiach mango znane jest od około 5 tysięcy lat i docenia się je nie tylko na gruncie kulinarnym. Bywa nazywane „owocem bogów”, a liście mango włączane są do ceremonii religijnych.
Dla urozmaicenia:
Prosto z Indii przywędrował przepis na mango lassi – orzeźwiający, gęsty napój. Owoc należy wymieszać z jogurtem, wodą lub mlekiem, cukrem, ewentualnie szczyptą soli. Dla wzmocnienia aromatu można dodać kardamon.



