Przepisy z mango - desery i dania ze słodkim akcentem | Przepisy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Mango

80 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - MangoMango

Rozpoznacie je po skórce, na której powinny być widoczne trzy kolory: czerwony, żółty oraz zielony. Dojrzałe mango ma delikatny miąższ, który zachwyca słodyczą i przywodzi na myśl tropikalne krajobrazy. Na szczęście owoc jest coraz szerzej dostępny, więc jego znalezienie nie powinno sprawić kłopotów. Tak samo jak przyrządzenie mango na wiele smacznych sposobów. Potrzeba wskazówek? Służymy radą!

Dla kogo?

Mango pochodzi z Indii, więc to świetna okazja, by dokładniej przyjrzeć się kulinariom z tej części świata. Indie słyną z aromatycznych, często pikantnych przypraw. Na szczęście w zaciszu domowej kuchni sami możecie kontrolować ostrość potraw. W indyjskich przysmakach łączone są słodkie, słone i pikantne nuty. Mango okazuje się podstawowym składnikiem gęstego sosu chutney, który jest podawany do ryżu, warzyw i mięs. Kulinarna wycieczka do Indii zapewni mnóstwo inspiracji zwolennikom diet roślinnych. Mango pasuje do orzechów, awokado, szpinaku, dyni, kokosu, czarnej i czerwonej fasoli.

Na jaką okazję?

Po pierwszej degustacji mango będziecie chcieli jeść jak najczęściej. Zarówno pod postacią słodkości w owocowych sałatkach, galaretkach, lodach i ciasteczkach, jak i w porze obiadu oraz kolacji. Potencjał kulinarny mango pomoże rozbudzić Waszą inwencję! Salsa z mango i granatem to niebanalny dodatek do posiłku, który można podać na co dzień i na świątecznie udekorowanym stole. Pieczone mięsa świetnie prezentują się z morelami i śliwkami – czas na odmianę w postaci mango. Słodki owoc ułatwi zadanie poszukiwania nowych, ciekawych receptur.

Czy wiesz, że?

W Indiach mango znane jest od około 5 tysięcy lat i docenia się je nie tylko na gruncie kulinarnym. Bywa nazywane „owocem bogów”, a liście mango włączane są do ceremonii religijnych.

Dla urozmaicenia:

Prosto z Indii przywędrował przepis na mango lassi – orzeźwiający, gęsty napój. Owoc należy wymieszać z jogurtem, wodą lub mlekiem, cukrem, ewentualnie szczyptą soli. Dla wzmocnienia aromatu można dodać kardamon.