Przepisy na Mango
79 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (79) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcej
Mango
Rozpoznacie je po skórce, na której powinny być widoczne trzy kolory: czerwony, żółty oraz zielony. Dojrzałe mango ma delikatny miąższ, który zachwyca słodyczą i przywodzi na myśl tropikalne krajobrazy. Na szczęście owoc jest coraz szerzej dostępny, więc jego znalezienie nie powinno sprawić kłopotów. Tak samo jak przyrządzenie mango na wiele smacznych sposobów. Potrzeba wskazówek? Służymy radą!
Dla kogo?
Mango pochodzi z Indii, więc to świetna okazja, by dokładniej przyjrzeć się kulinariom z tej części świata. Indie słyną z aromatycznych, często pikantnych przypraw. Na szczęście w zaciszu domowej kuchni sami możecie kontrolować ostrość potraw. W indyjskich przysmakach łączone są słodkie, słone i pikantne nuty. Mango okazuje się podstawowym składnikiem gęstego sosu chutney, który jest podawany do ryżu, warzyw i mięs. Kulinarna wycieczka do Indii zapewni mnóstwo inspiracji zwolennikom diet roślinnych. Mango pasuje do orzechów, awokado, szpinaku, dyni, kokosu, czarnej i czerwonej fasoli.
Na jaką okazję?
Po pierwszej degustacji mango będziecie chcieli jeść jak najczęściej. Zarówno pod postacią słodkości w owocowych sałatkach, galaretkach, lodach i ciasteczkach, jak i w porze obiadu oraz kolacji. Potencjał kulinarny mango pomoże rozbudzić Waszą inwencję! Salsa z mango i granatem to niebanalny dodatek do posiłku, który można podać na co dzień i na świątecznie udekorowanym stole. Pieczone mięsa świetnie prezentują się z morelami i śliwkami – czas na odmianę w postaci mango. Słodki owoc ułatwi zadanie poszukiwania nowych, ciekawych receptur.
Czy wiesz, że?
W Indiach mango znane jest od około 5 tysięcy lat i docenia się je nie tylko na gruncie kulinarnym. Bywa nazywane „owocem bogów”, a liście mango włączane są do ceremonii religijnych.
Dla urozmaicenia:
Prosto z Indii przywędrował przepis na mango lassi – orzeźwiający, gęsty napój. Owoc należy wymieszać z jogurtem, wodą lub mlekiem, cukrem, ewentualnie szczyptą soli. Dla wzmocnienia aromatu można dodać kardamon.