Grillowany stek z tuńczyka w sezamie - ryba z grilla | Przepisy.pl pixel

Grillowany stek z tuńczyka z sezamem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

34 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

6 łyżek

200 gramów

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Steki osusz. W miseczce wymieszaj sos teriyaki oraz po łyżce sosu Hellmann’s i oleju sezamowego. Marynatą posmaruj steki i odstaw w chłodne miejsce.

Krok 2

Makaron ugotuj lub namocz – zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Mango obierz i pokrój w cienkie paski.

Krok 3

W rozgrzanym woku przesmaż makaron, dodaj czosnek, imbir, mango, posiekaną papryczkę oraz pokrojony w paski groszek cukrowy i część sezamu. Dopraw do smaku.

Krok 4

Na rozgrzanej patelni grillowej połóż steki z tuńczyka, smaż je 1-2 minuty z każdej strony. Mięso powinno pozostać różowe w środku – tak smakuje najlepiej. Makaron oraz tuńczyka wyłóż na talerz i posyp resztą sezamu. Podawaj z sosem Hellmann’s. Podobne danie możesz przygotować, używając piersi z kurczaka zamiast ryby.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany stek z tuńczyka z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany stek z tuńczyka z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany stek z tuńczyka z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany stek z tuńczyka z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany stek z tuńczyka z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany stek z tuńczyka z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany stek z tuńczyka z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany stek z tuńczyka z sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany stek z tuńczyka z sezamemGrillowany stek z tuńczyka z sezamem

Jeśli szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie rybnego dania, wypróbuj przepis na grillowany stek z tuńczyka. By ryba zyskała oryginalny smak, przed smażeniem zanurz ją w marynacie wykonanej na bazie m.in. sosu teriyaki, pikantnego ketchupu oraz oleju sezamowego. W międzyczasie w rozgrzanym woku podsmaż ugotowany makaron, po czym dodaj do niego mango, pokrojony w paski groszek oraz część sezamu. Smak dania jeszcze bardziej podkreślisz, doprawiając makaron ulubionymi przyprawami, np. startym ząbkiem czosnku, świeżym imbirem lub marynowaną papryczką jalapeno. Przed podaniem, makaron chiński i grillowane steki ułóż na talerzu, a całość posyp resztą sezamu. Świetnym dodatkiem do gotowego dania będzie gęsty sos, np. paprykowy lub aromatyczny dip czosnkowy. Przepis na grillowane steki możesz w prosty sposób modyfikować, zamiast białego sezamu wykorzystując czarny (ma bardziej wyrazisty smak). Przygotuj pyszny stek z dodatkiem sezamu na najbliższą okazję. Mamy nadzieję, że nasz przepis będzie dla Ciebie dobrą inspiracją.