Pieczona karkówka z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

500 gramów

1 sztuka

2 łyżki

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój w dużą kostkę 2 x 2 cm. Dopraw przyprawą Knorr, oliwą i przeciśniętym czosnkiem.

Krok 2

Ziemniaki dokładnie umyj i przekrój na pół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

Dodaj również mięso, lekko wymieszaj i piecz w temperaturze 190 st. C przez 40 minut. Karkówkę podawaj udekorowaną gałązkami koperku.

Krok 4

Całość szczelnie zamknij w woreczku i delikatnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 190 st. C przez 40 minut. Karkówkę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka z ziemniakami Pieczona karkówka z ziemniakami

Ziemniaki są obowiązkowym dodatkiem do obiadu w większości polskich domów. Najczęściej są obierane ze skórki i gotowane w lekko osolonej wodzie, a następnie ubijane na gładką masę. Do tego oczywiście słuszny kawałek mięsa i surówka. Proponujemy odejść nieco od kuchennej rutyny i przygotować danie, które również będzie się składało z ziemniaków i mięsa, ale w zupełnie innej odsłonie. Aby uzyskać idealne połączenie smaków i aromatów, upieczmy w jednym woreczku młode ziemniaczki z kawałkami mięsa. Idealnie do tego będzie się nadawać karkówka. Tłuszczyk z mięsa wytopi się podczas pieczenia, tworząc okrasę dla kartofli. Aby potrawa była jeszcze lepsza, posyp wszystko Fixem wiejskie ziemniaczki z koperkiem i masełkiem Knorr. Natka pietruszki i ząbek czosnku dodadzą jeszcze więcej aromatu, który skusi twoich domowników do kuchni. Tak przygotowane danie podawaj z buraczkami, kapustą albo ulubioną surówką.