
Składniki
400 gramów
2 łyżki
500 gramów
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę pokrój w dużą kostkę 2 x 2 cm. Dopraw przyprawą Knorr, oliwą i przeciśniętym czosnkiem.
Krok 2
Ziemniaki dokładnie umyj i przekrój na pół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3
Dodaj również mięso, lekko wymieszaj i piecz w temperaturze 190 st. C przez 40 minut. Karkówkę podawaj udekorowaną gałązkami koperku.
Krok 4
Całość szczelnie zamknij w woreczku i delikatnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 190 st. C przez 40 minut. Karkówkę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka z ziemniakami
Ziemniaki są obowiązkowym dodatkiem do obiadu w większości polskich domów. Najczęściej są obierane ze skórki i gotowane w lekko osolonej wodzie, a następnie ubijane na gładką masę. Do tego oczywiście słuszny kawałek mięsa i surówka. Proponujemy odejść nieco od kuchennej rutyny i przygotować danie, które również będzie się składało z ziemniaków i mięsa, ale w zupełnie innej odsłonie. Aby uzyskać idealne połączenie smaków i aromatów, upieczmy w jednym woreczku młode ziemniaczki z kawałkami mięsa. Idealnie do tego będzie się nadawać karkówka. Tłuszczyk z mięsa wytopi się podczas pieczenia, tworząc okrasę dla kartofli. Aby potrawa była jeszcze lepsza, posyp wszystko Fixem wiejskie ziemniaczki z koperkiem i masełkiem Knorr. Natka pietruszki i ząbek czosnku dodadzą jeszcze więcej aromatu, który skusi twoich domowników do kuchni. Tak przygotowane danie podawaj z buraczkami, kapustą albo ulubioną surówką.