Karkówka z ziemniakami w naczyniu - pieczona | Przepisy.pl pixel

Pieczona karkówka z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
229 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

500 gramów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój w dużą kostkę 2 x 2 cm. Dopraw przyprawą Knorr, oliwą i przeciśniętym czosnkiem.

Krok 2

Ziemniaki dokładnie umyj i przekrój na pół. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

Dodaj również mięso, lekko wymieszaj i piecz w temperaturze 190 st. C przez 40 minut. Karkówkę podawaj udekorowaną gałązkami koperku.

Krok 4

Całość szczelnie zamknij w woreczku i delikatnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 190 st. C przez 40 minut. Karkówkę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona karkówka z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka z ziemniakami Pieczona karkówka z ziemniakami

Ziemniaki są obowiązkowym dodatkiem do obiadu w większości polskich domów. Najczęściej są obierane ze skórki i gotowane w lekko osolonej wodzie, a następnie ubijane na gładką masę. Do tego oczywiście słuszny kawałek mięsa i surówka. Proponujemy odejść nieco od kuchennej rutyny i przygotować danie, które również będzie się składało z ziemniaków i mięsa, ale w zupełnie innej odsłonie. Aby uzyskać idealne połączenie smaków i aromatów, upieczmy w jednym woreczku młode ziemniaczki z kawałkami mięsa. Idealnie do tego będzie się nadawać karkówka. Tłuszczyk z mięsa wytopi się podczas pieczenia, tworząc okrasę dla kartofli. Aby potrawa była jeszcze lepsza, posyp wszystko Fixem wiejskie ziemniaczki z koperkiem i masełkiem Knorr. Natka pietruszki i ząbek czosnku dodadzą jeszcze więcej aromatu, który skusi twoich domowników do kuchni. Tak przygotowane danie podawaj z buraczkami, kapustą albo ulubioną surówką.