
Składniki
4 sztuki
100 gramów
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Solimy i przesmażam krótko na odrobinie oliwy z dodatkiem posiakanego czosnku. Przekładamy do miseczki i przykrywamy
Krok 2
Następnie przesmażamy krótko pokrojony w kostkę boczek, do którego następnie dodajemy sos śmietanowy oraz pieczarki. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.
Krok 3
Tortellini przygotowujemy zgodnie z instrukcją producenta. Podajemy polane przygotowanym sosem śmietanowo-grzybowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortellini w sosie śmietanowym
Na liście szybkich i pysznych włoskich potraw nie może zabraknąć tortellini w sosie śmietanowym. Pierożki z nadzieniem doskonale nadają się do wykreowania aromatycznego dania, które zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni. Nie trzeba być kulinarnym mistrzem, aby przygotować tę potrawę. Tortellini w sosie nie wymaga także skomplikowanych składników i wielogodzinnego gotowania, co z pewnością spodoba się zwolennikom szybkiej kuchni. Często spotykane jest także tortellini zapiekane w sosie śmietanowym, które doskonale sprawdzi się jako codzienny lunch o wyraźnej włoskiej nucie.
Dla kogo?
Tortellini z sosem śmietanowym przypadnie do gustu każdemu, kto ceni tradycyjną włoską kuchnię. Może być przygotowane z pierożków z nadzieniem serowym, mięsnym lub grzybowym, dopasowanym do waszych indywidualnych preferencji smakowych.
Na jaką okazję?
Tortellini z pieczarkami w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na codzienny lunch lub pyszną, lekką kolację. Sprawdzi się również podczas domowego przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Tortellini są tradycyjnymi pierożkami włoskimi, serwowanymi z różnym nadzieniem. Często mylone są z cappelletti, które różnią się od tortellini sposobem wywinięcia końcówek ciasta.
Dla urozmaicenia:
Tortellini w sosie śmietanowym z pieczarkami posypcie startym serem, najlepiej parmezanem. Podkreśli włoski charakter dania. Sos śmietanowy do tortellini możecie podać w osobnym naczyniu.