Tortellini w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tortellini w sosie śmietanowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

3

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Solimy i przesmażam krótko na odrobinie oliwy z dodatkiem posiakanego czosnku. Przekładamy do miseczki i przykrywamy

Krok 2

Następnie przesmażamy krótko pokrojony w kostkę boczek, do którego następnie dodajemy sos śmietanowy oraz pieczarki. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.

Krok 3

Tortellini przygotowujemy zgodnie z instrukcją producenta. Podajemy polane przygotowanym sosem śmietanowo-grzybowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortellini w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortellini w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortellini w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortellini w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortellini w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortellini w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortellini w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortellini w sosie śmietanowymTortellini w sosie śmietanowym

Na liście szybkich i pysznych włoskich potraw nie może zabraknąć tortellini w sosie śmietanowym. Pierożki z nadzieniem doskonale nadają się do wykreowania aromatycznego dania, które zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni. Nie trzeba być kulinarnym mistrzem, aby przygotować tę potrawę. Tortellini w sosie nie wymaga także skomplikowanych składników i wielogodzinnego gotowania, co z pewnością spodoba się zwolennikom szybkiej kuchni. Często spotykane jest także tortellini zapiekane w sosie śmietanowym, które doskonale sprawdzi się jako codzienny lunch o wyraźnej włoskiej nucie.

Dla kogo?

Tortellini z sosem śmietanowym przypadnie do gustu każdemu, kto ceni tradycyjną włoską kuchnię. Może być przygotowane z pierożków z nadzieniem serowym, mięsnym lub grzybowym, dopasowanym do waszych indywidualnych preferencji smakowych.

Na jaką okazję?

Tortellini z pieczarkami w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na codzienny lunch lub pyszną, lekką kolację. Sprawdzi się również podczas domowego przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Tortellini są tradycyjnymi pierożkami włoskimi, serwowanymi z różnym nadzieniem. Często mylone są z cappelletti, które różnią się od tortellini sposobem wywinięcia końcówek ciasta.

Dla urozmaicenia:

Tortellini w sosie śmietanowym z pieczarkami posypcie startym serem, najlepiej parmezanem. Podkreśli włoski charakter dania. Sos śmietanowy do tortellini możecie podać w osobnym naczyniu.