Tortellini w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortellini w sosie śmietanowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

4

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

100 gramów

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Solimy i przesmażam krótko na odrobinie oliwy z dodatkiem posiakanego czosnku. Przekładamy do miseczki i przykrywamy

Krok 2

Następnie przesmażamy krótko pokrojony w kostkę boczek, do którego następnie dodajemy sos śmietanowy oraz pieczarki. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.

Krok 3

Tortellini przygotowujemy zgodnie z instrukcją producenta. Podajemy polane przygotowanym sosem śmietanowo-grzybowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortellini w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortellini w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortellini w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortellini w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortellini w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortellini w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortellini w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortellini w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortellini w sosie śmietanowymTortellini w sosie śmietanowym

Na liście szybkich i pysznych włoskich potraw nie może zabraknąć tortellini w sosie śmietanowym. Pierożki z nadzieniem doskonale nadają się do wykreowania aromatycznego dania, które zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni. Nie trzeba być kulinarnym mistrzem, aby przygotować tę potrawę. Tortellini w sosie nie wymaga także skomplikowanych składników i wielogodzinnego gotowania, co z pewnością spodoba się zwolennikom szybkiej kuchni. Często spotykane jest także tortellini zapiekane w sosie śmietanowym, które doskonale sprawdzi się jako codzienny lunch o wyraźnej włoskiej nucie.

Dla kogo?

Tortellini z sosem śmietanowym przypadnie do gustu każdemu, kto ceni tradycyjną włoską kuchnię. Może być przygotowane z pierożków z nadzieniem serowym, mięsnym lub grzybowym, dopasowanym do waszych indywidualnych preferencji smakowych.

Na jaką okazję?

Tortellini z pieczarkami w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na codzienny lunch lub pyszną, lekką kolację. Sprawdzi się również podczas domowego przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Tortellini są tradycyjnymi pierożkami włoskimi, serwowanymi z różnym nadzieniem. Często mylone są z cappelletti, które różnią się od tortellini sposobem wywinięcia końcówek ciasta.

Dla urozmaicenia:

Tortellini w sosie śmietanowym z pieczarkami posypcie startym serem, najlepiej parmezanem. Podkreśli włoski charakter dania. Sos śmietanowy do tortellini możecie podać w osobnym naczyniu.