Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym
łatwe
6998 osób zapisało

Składniki
20 sztuk
300 gramów
1 łyżka
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
2 sztuki
1 puszka
50 gramów
100 gramów
4 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Muszle gotuj przez około 2- 3 minuty – powinny być jeszcze twarde. Po tym czasie wyjmij je z garnka, przelej dwoma łyżkami oliwy, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok aby wystygły.

Krok 2
Na pozostałej oliwie podsmaż startą marchewkę i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy warzywa lekko się zarumienią - dodaj mielone mięso. Mięso smaż aż będzie zupełnie suche, dodaj wtedy koncentrat pomidorowy oraz kukurydzę, smaż jeszcze chwilę, po czym całość dopraw przyprawą do mięsa mielonego nada ona potrawie odpowiedniego smaku.

Krok 3
Gotowym farszem napełnij każdą z muszli.

Krok 4
Pomidory z puszki wymieszaj z posiekaną bazylią i roztartym czosnkiem, przelej na dno żaroodpornego naczynia i ułóż na nim muszle, na każdą z nich nałóż odrobinę śmietany i całość posyp startym parmezanem. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika, piecz około 30 minut, podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Do mięsa mielonego możesz dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę lub cukinię.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym
Jeśli szukasz sposobu na eleganckie danie z makaronem, zrób muszle nadziewane. Ich przyrządzenie jest nieco bardziej czasochłonne niż klasycznej zapiekanki, np. z rurkami czy kokardkami, ale warto poświęcić więcej czasu, by je przygotować. Smakowity rezultat z pewnością cię nie rozczaruje. Efektowne muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym to propozycja zarówno na codzienny obiad, jak i potrawę, która uraczysz gości podczas bardziej uroczystego przyjęcia. Takimi przepisami powinien dysponować każdy miłośnik gotowania!
Dla kogo? Jak każda tego typu potrawa, faszerowane muszle makaronowe są bardzo uniwersalne. Sprawdzą się w wersji mięsnej i warzywnej, na przykład ze szpinakiem lub brokułami. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by muszle nadziewane mięsem mielonym pojawiały się w jadłospisie zwolenników diet roślinnych. Do mięsnych muszli makaronowych nadziewanych z kolei pasuje wiele różnych dodatków, m.in. mielona wołowina. Nadawać się będzie także kurczak czy mielone mięso wieprzowe.
Na jaką okazję? Prezencja muszli nadziewanych mięsem mielonym jest nienaganna. Z tego względu śmiało możesz serwować je podczas świątecznych posiłków przy stole, na którym nie brakuje eleganckiej zastawy i białego obrusu. Ich zrobienie nie zajmuje wielu godzin, więc nadziewane muszle makaronowe możesz wykorzystać również jako patent na smaczny obiad nawet w środku tygodnia.
Czy wiesz, że? Makaron gotuj krótko, tak, by wciąż pozostał lekko twardy – łatwiej będzie go nadziewać, dodatkowo zmięknie jeszcze podczas pieczenia. Polej go oliwą, by muszle makaronowe nie przyklejały się do siebie i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj farsz z mięsa, marchewki i kukurydzy, dodaj do smaku przecier pomidorowy oraz przyprawy. Delikatnie nadziewaj muszle z mięsem mielonym i układaj w naczyniu żaroodpornym posmarowanym wcześniej sosem pomidorowym.
Dla urozmaicenia: Do farszu muszli z mięsem mielonym pasują również pieczarki. Każdą muszlę makaronową nadziewaną udekoruj śmietaną, a całość posyp parmezanem lub innym twardym żółtym serem. Podawaj ze świeżą bazylią.