Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

212

928 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3956 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6869 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

300 gramów

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

2 sztuki

1 puszka

50 gramów

100 gramów

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Muszle gotuj wg przepisu przez około 2- 3 minuty – powinny być jeszcze twarde. Po tym czasie wyjmij je z garnka, przelej dwoma łyżkami oliwy, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok aby wystygły.

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

Na pozostałej oliwie podsmaż startą marchewkę i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy warzywa lekko się zarumienią - dodaj mielone mięso. Mięso smaż aż będzie zupełnie suche, dodaj wtedy koncentrat pomidorowy oraz kukurydzę, smaż jeszcze chwilę, po czym całość dopraw przyprawą do mięsa mielonego nada ona potrawie odpowiedniego smaku.

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Gotowym farszem napełnij każdą z muszli.

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Pomidory z puszki wymieszaj z posiekaną bazylią i roztartym czosnkiem, przelej na dno żaroodpornego naczynia i ułóż na nim muszle, na każdą z nich nałóż odrobinę śmietany i całość posyp startym parmezanem. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika, piecz około 30 minut, podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do mięsa mielonego możesz dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę lub cukinię.

25

Opinie o przepisie

  • Ola

    Ola , 20.09.2022

    Czy może być śmietana 18?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dominika Jakubowicz

    Dominika Jakubowicz , 31.12.2021

    TAK Świetne danie przywodzące na myśl hałaśliwe i słoneczne Włochy, szczególnie, że oprócz makaronu al dente króluje w nim oliwa z oliwek oraz legendarny parmezan! Dodatek warzyw i dobrze dobranych przypraw sprawia, że składniki łączą się w sycącą, harmonijną i wyjątkową całość. Ja jako fleksitarianka jednak odważyłabym się pójść jeden krok dalej (już widzę te oburzone włoskie tłumy!) i mięso mielone zastąpiłabym całkowicie ugotowaną w warzywnym bulionie czerwoną soczewicą - nadal z dodatkiem wymienionej w liście składników przyprawy Knorr - ponadto dodałabym pokrojoną w kostkę cukinię oraz mrożony bądź świeży zielony groszek (dla chrupkości!). Zrezygnowałabym ze śmietany, a zamiast parmezanu tego słonego, serowego posmaku muszlom dodałyby bogate w witaminy z grupy B i popularne wśród wegan drożdże nieaktywne, którymi posypałabym danie tuż przed podaniem. Do bazylii dodałabym również miętę dla delikatnej, aczkolwiek przełamującej smaki nuty świeżości i w ten sposób przekształciłabym ten przepis na roślinny i myślę, że zrobiłby dokładnie taką samą furorę, jak oryginał, szczególnie, że soczewica połączona z przyprawą do mięsa mielonego jest równie smaczna i równie sycąca, co wołowina! Nie wierzycie? Polecam sprawdzić na własnych kubkach smakowych! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota

    Dorota , 30.12.2021

    TAK* Zamiast faszerować muszle mięsem wołowym proponuję farsz z łososia - kroimy go na kawałki i podsmażamy z przyprawą Knorr Aroma Mix maślano-ziołowy. Zamiast podanych w przepisie warzyw, do łososia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ser feta i na koniec szpinak. Napełniamy muszle farszem, układamy w naczyniu na przygotowany z pomidorów i przypraw sos (jak w przepisie), na to odrobina smietany i pazmezan. Zapiekamy w piekarniku 10 minut. Można dodać pietruszkę. I gotowe. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz49

    Janusz49 , 09.09.2021

    Wyszło wyśmienicie. Ale muszle na brzegach były twarde, wysuszone od zapiekania. Jest jakaś rada na to?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • kate fashon

    kate fashon , 14.06.2019

    Bardzo dobre na domówkę. Jedynie co zmieniłam to ser, który wyłożyłam gdy danie było już gotowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mimoza Wielka

    Mimoza Wielka , 17.09.2016

    a gdzie ta puszka pomidorów w składnikach?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mimoza Wielka

    Mimoza Wielka , 17.09.2016

    hmm pomidory w puszcze? brak w składnikach :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Beger

    Piotr Beger , 16.09.2016

    Dwie rzeczy na świecie są najsmaczniejsze: pierwsza to JAJECZNICA Ani Gabzdyl z Wodnej Doliny i druga rzecz to druga Jajecznica Ani.Kasiu obiadki podjadane Krzysiowi w biurze też mi pasują, tylko on ostatnia te frykasy je za barykadą. Ciężko mu coś zwinąć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Malko

    Dorota Malko , 16.09.2016

    Zrobiłam, muszle okazały się twarde, popękały, połamały się, masakra!!!Nigdy więcej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Leszczyńska

    Jolanta Leszczyńska , 16.09.2016

    Nadziewałam mięsem mielonym są pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Cyrnek

    Jolanta Cyrnek , 16.09.2016

    SMACZNEGO WAM ZYCZE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Szczerba

    Adam Szczerba , 16.09.2016

    polizać palce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Budziszewski

    Wiesław Budziszewski , 16.09.2016

    Czekam na zaproszenie, już się ślinię,,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szpond

    Ewa Szpond , 16.09.2016

    szukam przepisu na muszle nadziewane bez zapiekania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Burbo

    Roman Burbo , 16.09.2016

    http://przepisyjoli.com/2015/08/przepis-na-malze/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wierzbicka

    Maria Wierzbicka , 16.09.2016

    Jadziu przyduje na te twoje muszelki haha pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kociołek

    Danuta Kociołek , 16.09.2016

    Są wspaniałe polecam smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Orzechowski

    Zbigniew Orzechowski , 16.09.2016

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Grądziel

    Krystyna Grądziel , 15.09.2016

    Muszle kupione ,będzie smakowite pieczone !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julian Mrówka

    Julian Mrówka , 15.09.2016

    zapisuje się na degustacje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • EDIT Salon pielęgnacji dłoni i stóp, pedicure leczniczy

    EDIT Salon pielęgnacji dłoni i stóp, pedicure leczniczy , 15.09.2016

    WYGLĄDAJĄ CUDOWNIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Bialk

    Julia Bialk , 06.09.2016

    MNIAM ...MNIAM.....:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Włoskie kotleciki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonymMuszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym

Jeśli szukasz sposobu na eleganckie danie z makaronem, zrób muszle nadziewane. Ich przyrządzenie jest nieco bardziej czasochłonne niż klasycznej zapiekanki, np. z rurkami czy kokardkami, ale warto poświęcić więcej czasu, by je przygotować. Smakowity rezultat z pewnością cię nie rozczaruje. Efektowne muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym to propozycja zarówno na codzienny obiad, jak i potrawę, która uraczysz gości podczas bardziej uroczystego przyjęcia. Takimi przepisami powinien dysponować każdy miłośnik gotowania!

Dla kogo? Jak każda tego typu potrawa, faszerowane muszle makaronowe są bardzo uniwersalne. Sprawdzą się w wersji mięsnej i warzywnej, na przykład ze szpinakiem lub brokułami. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by muszle nadziewane mięsem mielonym pojawiały się w jadłospisie zwolenników diet roślinnych. Do mięsnych muszli makaronowych nadziewanych z kolei pasuje wiele różnych dodatków, m.in. mielona wołowina. Nadawać się będzie także kurczak czy mielone mięso wieprzowe.

Na jaką okazję? Prezencja muszli nadziewanych mięsem mielonym jest nienaganna. Z tego względu śmiało możesz serwować je podczas świątecznych posiłków przy stole, na którym nie brakuje eleganckiej zastawy i białego obrusu. Ich zrobienie nie zajmuje wielu godzin, więc nadziewane muszle makaronowe możesz wykorzystać również jako patent na smaczny obiad nawet w środku tygodnia.

Czy wiesz, że? Makaron gotuj krótko, tak, by wciąż pozostał lekko twardy – łatwiej będzie go nadziewać, dodatkowo zmięknie jeszcze podczas pieczenia. Polej go oliwą, by muszle makaronowe nie przyklejały się do siebie i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj farsz z mięsa, marchewki i kukurydzy, dodaj do smaku przecier pomidorowy oraz przyprawy. Delikatnie nadziewaj muszle z mięsem mielonym i układaj w naczyniu żaroodpornym posmarowanym wcześniej sosem pomidorowym.

Dla urozmaicenia: Do farszu muszli z mięsem mielonym pasują również pieczarki. Każdą muszlę makaronową nadziewaną udekoruj śmietaną, a całość posyp parmezanem lub innym twardym żółtym serem. Podawaj ze świeżą bazylią.