Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

182

751 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5328 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

300 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

2 sztuki

1 słoik

50 gramów

100 gramów

4 łyżki

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Muszle gotuj wg przepisu na opakowaniu przez około 2- 3 minuty – powinny być jeszcze twarde. Po tym czasie wyjmij je z garnka, przelej dwoma łyżkami oliwy, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok aby wystygły.

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

Na pozostałej oliwie podsmaż startą marchewkę i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy warzywa lekko się zarumienią - dodaj mielone mięso. Mięso smaż aż będzie zupełnie suche, dodaj wtedy koncentrat pomidorowy oraz kukurydzę, smaż jeszcze chwilę, po czym całość dopraw przyprawą do mięsa mielonego nada ona potrawie odpowiedniego smaku.

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Gotowym farszem napełnij każdą z muszli.

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Pomidory z puszki wymieszaj z posiekaną bazylią i roztartym czosnkiem, przelej na dno żaroodpornego naczynia i ułóż na nim muszle, na każdą z nich nałóż odrobinę śmietany i całość posyp startym parmezanem. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika, piecz około 30 minut, podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do mięsa mielonego możesz dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę lub cukinię.

18

Opinie o przepisie

  • kate fashon

    kate fashon, 14.06.2019

    Bardzo dobre na domówkę. Jedynie co zmieniłam to ser, który wyłożyłam gdy danie było już gotowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mimoza Wielka

    Mimoza Wielka, 17.09.2016

    a gdzie ta puszka pomidorów w składnikach?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mimoza Wielka

    Mimoza Wielka, 17.09.2016

    hmm pomidory w puszcze? brak w składnikach :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Beger

    Piotr Beger, 16.09.2016

    Dwie rzeczy na świecie są najsmaczniejsze: pierwsza to JAJECZNICA Ani Gabzdyl z Wodnej Doliny i druga rzecz to druga Jajecznica Ani.Kasiu obiadki podjadane Krzysiowi w biurze też mi pasują, tylko on ostatnia te frykasy je za barykadą. Ciężko mu coś zwinąć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Malko

    Dorota Malko, 16.09.2016

    Zrobiłam, muszle okazały się twarde, popękały, połamały się, masakra!!!Nigdy więcej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Leszczyńska

    Jolanta Leszczyńska, 16.09.2016

    Nadziewałam mięsem mielonym są pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Cyrnek

    Jolanta Cyrnek, 16.09.2016

    SMACZNEGO WAM ZYCZE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Szczerba

    Adam Szczerba, 16.09.2016

    polizać palce

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Budziszewski

    Wiesław Budziszewski, 16.09.2016

    Czekam na zaproszenie, już się ślinię,,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Szpond

    Ewa Szpond, 16.09.2016

    szukam przepisu na muszle nadziewane bez zapiekania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Burbo

    Roman Burbo, 16.09.2016

    http://przepisyjoli.com/2015/08/przepis-na-malze/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wierzbicka

    Maria Wierzbicka, 16.09.2016

    Jadziu przyduje na te twoje muszelki haha pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kociołek

    Danuta Kociołek, 16.09.2016

    Są wspaniałe polecam smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Orzechowski

    Zbigniew Orzechowski, 16.09.2016

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Grądziel

    Krystyna Grądziel, 15.09.2016

    Muszle kupione ,będzie smakowite pieczone !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julian Mrówka

    Julian Mrówka, 15.09.2016

    zapisuje się na degustacje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • EDIT Salon pielęgnacji dłoni i stóp, pedicure leczniczy

    EDIT Salon pielęgnacji dłoni i stóp, pedicure leczniczy, 15.09.2016

    WYGLĄDAJĄ CUDOWNIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Bialk

    Julia Bialk, 06.09.2016

    MNIAM ...MNIAM.....:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek z ogniska
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonymMuszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym

Jeśli szukasz sposobu na eleganckie danie z makaronem, zrób nadziewane muszle. Ich przyrządzenie jest nieco bardziej czasochłonne niż klasycznej zapiekanki, np. z rurkami czy kokardkami, ale warto poświęcić więcej czasu, by je przygotować. Jak każda tego typu potrawa, są bardzo uniwersalne. Sprawdzą się w wersji mięsnej i warzywnej, na przykład ze szpinakiem lub brokułami. Do mięsnych z kolei pasuje wiele różnych dodatków, m.in. mielona wołowina. Nadawać się będzie także kurczak czy mielone mięso wieprzowe. Makaron gotuj krótko, tak, by wciąż pozostał lekko twardy – łatwiej będzie go nadziewać, dodatkowo zmięknie jeszcze podczas pieczenia. Polej go oliwą, by muszle nie przyklejały się do siebie, i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj farsz z mięsa, marchewki i kukurydzy, dodaj do smaku przecier pomidorowy oraz przyprawy. Delikatnie nadziewaj muszle i układaj w naczyniu żaroodpornym posmarowanym wcześniej sosem pomidorowym. Każdą muszlę udekoruj śmietaną, a całość posyp parmezanem lub innym twardym żółtym serem. Podawaj ze świeżą bazylią.