Burger z tuńczykiem - z tuńczyka: ze stekiem | Przepisy.pl pixel

Burger z tuńczykiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
71 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

4 sztuki

4 łyżki

4 garść

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

3 sztuki

1 łyżka

5 łyżek

5 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby shitake zalej wrzątkiem, odstaw na bok aby zmiękły, odcedź, po czym drobno je przesiekaj. Posiekaj czosnek, chili, natkę kolendry.

Burger z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Ogórki, czerwoną cebulę i rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry, zalej octem ryżowym z miodem dodaj grzyby , wymieszaj i odstaw na bok.

Burger z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Sezam upraż na złoty kolor na suchej patelni. Rukolę połącz z natką kolendry, marynowanym imbirem i sosem Hellmann's i odstaw na bok.

Burger z tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

Stek z tuńczyka zamarynuj w misce z wymieszanym razem czosnkiem, chili, sezamem, olejem sezamowym i sosem sojowym. Zamarynowany stek odstaw w chłodne miejsce.

Burger z tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Bułki do burgerów przetnij na pół, opiecz na grillu, na grilla połóż także zamarynowanego tuńczyka, piecz po 2 minuty z każdej strony. Stek z tuńczyka nie powinien być dopieczony do końca.

Burger z tuńczykiem - Krok 5

Krok 6

Na spodniej części bułki ułóż sałatkę z rukoli z sosem Hellmann'sa, na sałatce umieść stek z tuńczyka, połóż sałatkę z cebuli, ogórka, rzodkwi i grzybów odsączając ją z marynaty, całość przykryj wierzchnia bułką.

Burger z tuńczykiem - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Idealnie byłoby, po zgrillowaniu ryby, dobrze posmarować ją sosem „SWEET CHILI”

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burger z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burger z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burger z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burger z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burger z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burger z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burger z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burger z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burger z tuńczykiemBurger z tuńczykiem

Burger z tuńczykiem to świetna propozycja dla osób, które poszukują wciąż nowych kombinacji tego niezwykle popularnego dania. Jeśli wciąż zachwyca Cię smak bułki z kawałkiem grillowanego mięsa i przeróżnymi dodatkami to wypróbuj nasz przepis na burgera z rybą. Smacznego!

Dla kogo?

Dla tych, którzy przepadają za rybami, ale czasem zastanawiają się, co zjeść zamiast popularnej pangi czy miruny. Burger z tuńczykiem w formie steku to dobra odpowiedź.

Na jaką okazję?

Burger z tuńczykiem to świetna, obiadowa propozycja dla gości. Wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz!

Czy wiesz, że?

Kupując tuńczyka, sięgajmy po białego niż tego o czerwonej barwie. Ten drugi żyje dłużej, a to oznacza, że może wchłaniać większą ilość niepożądanych substancji, takich jak np. rtęć.

Dla urozmaicenia:

Do wnętrza burgera z tuńczykiem możesz włożyć ulubioną sałatę np. rzymską lub lodową, a także inne dowolne warzywo.