
Składniki
300 gramów
4 sztuki
4 łyżki
4 garść
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 pęczek
3 sztuki
1 łyżka
5 łyżek
5 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby shitake zalej wrzątkiem, odstaw na bok aby zmiękły, odcedź, po czym drobno je przesiekaj. Posiekaj czosnek, chili, natkę kolendry.

Krok 2
Ogórki, czerwoną cebulę i rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry, zalej octem ryżowym z miodem dodaj grzyby , wymieszaj i odstaw na bok.

Krok 3
Sezam upraż na złoty kolor na suchej patelni. Rukolę połącz z natką kolendry, marynowanym imbirem i sosem Hellmann's i odstaw na bok.

Krok 4
Stek z tuńczyka zamarynuj w misce z wymieszanym razem czosnkiem, chili, sezamem, olejem sezamowym i sosem sojowym. Zamarynowany stek odstaw w chłodne miejsce.

Krok 5
Bułki do burgerów przetnij na pół, opiecz na grillu, na grilla połóż także zamarynowanego tuńczyka, piecz po 2 minuty z każdej strony. Stek z tuńczyka nie powinien być dopieczony do końca.

Krok 6
Na spodniej części bułki ułóż sałatkę z rukoli z sosem Hellmann'sa, na sałatce umieść stek z tuńczyka, połóż sałatkę z cebuli, ogórka, rzodkwi i grzybów odsączając ją z marynaty, całość przykryj wierzchnia bułką.


Dobra rada:
Idealnie byłoby, po zgrillowaniu ryby, dobrze posmarować ją sosem „SWEET CHILI”
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burger z tuńczykiem
Burger z tuńczykiem to świetna propozycja dla osób, które poszukują wciąż nowych kombinacji tego niezwykle popularnego dania. Jeśli wciąż zachwyca Cię smak bułki z kawałkiem grillowanego mięsa i przeróżnymi dodatkami to wypróbuj nasz przepis na burgera z rybą. Smacznego!
Dla kogo?
Dla tych, którzy przepadają za rybami, ale czasem zastanawiają się, co zjeść zamiast popularnej pangi czy miruny. Burger z tuńczykiem w formie steku to dobra odpowiedź.
Na jaką okazję?
Burger z tuńczykiem to świetna, obiadowa propozycja dla gości. Wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz!
Czy wiesz, że?
Kupując tuńczyka, sięgajmy po białego niż tego o czerwonej barwie. Ten drugi żyje dłużej, a to oznacza, że może wchłaniać większą ilość niepożądanych substancji, takich jak np. rtęć.
Dla urozmaicenia:
Do wnętrza burgera z tuńczykiem możesz włożyć ulubioną sałatę np. rzymską lub lodową, a także inne dowolne warzywo.