Amerykańska szarlotka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Amerykańska szarlotka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.3 szklanki

0.6 szklanki

1 szczypta

0.75 szklanki

1 łyżeczka

2.25 szklanki

2 łyżki

0.25 szklanki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój na kawałki. Wymieszaj je z cukrem i cynamonem.

Krok 2

Do mąki dodaj sól, olej oraz wodę i zagnieć ciasto.

Krok 3

Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj.

Krok 4

Formę wysmaruj tłuszczem i ułóż w niej jeden płat ciasta.

Krok 5

Na to rozłóż jabłka z cukrem i posyp je migdałami. Drugim płatem przykryj ciasto, zrób nacięcie w kształcie gwiazdy i skrop ciasto rozpuszczonym masłem.

Krok 6

Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. godzinę. Ciasto powinno być zarumienione.

Krok 7

Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej