
Składniki
0.3 szklanki
0.6 szklanki
1 szczypta
0.75 szklanki
1 łyżeczka
2.25 szklanki
2 łyżki
0.25 szklanki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój na kawałki. Wymieszaj je z cukrem i cynamonem.
Krok 2
Do mąki dodaj sól, olej oraz wodę i zagnieć ciasto.
Krok 3
Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj.
Krok 4
Formę wysmaruj tłuszczem i ułóż w niej jeden płat ciasta.
Krok 5
Na to rozłóż jabłka z cukrem i posyp je migdałami. Drugim płatem przykryj ciasto, zrób nacięcie w kształcie gwiazdy i skrop ciasto rozpuszczonym masłem.
Krok 6
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. godzinę. Ciasto powinno być zarumienione.
Krok 7
Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub na zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej