Amerykańska szarlotka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Amerykańska szarlotka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.3 szklanki

0.6 szklanki

1 szczypta

0.75 szklanki

1 łyżeczka

2.25 szklanki

2 łyżki

0.25 szklanki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój na kawałki. Wymieszaj je z cukrem i cynamonem.

Krok 2

Do mąki dodaj sól, olej oraz wodę i zagnieć ciasto.

Krok 3

Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj.

Krok 4

Formę wysmaruj tłuszczem i ułóż w niej jeden płat ciasta.

Krok 5

Na to rozłóż jabłka z cukrem i posyp je migdałami. Drugim płatem przykryj ciasto, zrób nacięcie w kształcie gwiazdy i skrop ciasto rozpuszczonym masłem.

Krok 6

Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. godzinę. Ciasto powinno być zarumienione.

Krok 7

Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
13 osób ogląda przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej