Amerykańska szarlotka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Amerykańska szarlotka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.3 szklanki

0.6 szklanki

1 szczypta

0.75 szklanki

1 łyżeczka

2.25 szklanki

2 łyżki

0.25 szklanki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój na kawałki. Wymieszaj je z cukrem i cynamonem.

Krok 2

Do mąki dodaj sól, olej oraz wodę i zagnieć ciasto.

Krok 3

Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj.

Krok 4

Formę wysmaruj tłuszczem i ułóż w niej jeden płat ciasta.

Krok 5

Na to rozłóż jabłka z cukrem i posyp je migdałami. Drugim płatem przykryj ciasto, zrób nacięcie w kształcie gwiazdy i skrop ciasto rozpuszczonym masłem.

Krok 6

Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. godzinę. Ciasto powinno być zarumienione.

Krok 7

Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Amerykańska szarlotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej