Składniki
0.3 szklanki
0.6 szklanki
1 szczypta
0.75 szklanki
1 łyżeczka
2.25 szklanki
2 łyżki
0.25 szklanki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój na kawałki. Wymieszaj je z cukrem i cynamonem.
Krok 2
Do mąki dodaj sól, olej oraz wodę i zagnieć ciasto.
Krok 3
Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj.
Krok 4
Formę wysmaruj tłuszczem i ułóż w niej jeden płat ciasta.
Krok 5
Na to rozłóż jabłka z cukrem i posyp je migdałami. Drugim płatem przykryj ciasto, zrób nacięcie w kształcie gwiazdy i skrop ciasto rozpuszczonym masłem.
Krok 6
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. godzinę. Ciasto powinno być zarumienione.
Krok 7
Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub na zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej