Pancakes z bananami i syropem klonowym
łatwe
1624 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
250 mililitrów
250 gramów
2 sztuki
50 gramów
1 łyżka
150 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski albo średniej wielkości garnka wrzuć wszystkie składniki na ciasto – mąkę, mleko, cukier, jaja, cynamon, proszek do pieczenia oraz połowę rozpuszczonego masła. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na półpłynną, jednolitą masę.

Krok 2
Na patelnię z nieprzywierającym dniem wlej odrobinę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze nagrzany, nakładaj ciasto łyżką, formując małe, okrągłe placuszki. Smaż je na złoty kolor z obu stron.

Krok 3
Gdy placuszki będą gotowe, wyłóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po kilku minutach przekładaj na talerz. Pancakes podawaj udekorowane plasterkami banana (lub innymi owocami) oraz polane syropem klonowym.


Dobra rada:
Jeśli nie masz pod ręką syropu klonowego, możesz go zastąpić bitą śmietaną. Pancakes z bananem będzie smakował równie pysznie gdy zaserwujesz je z nutellą i świeżymi owocami leśnymi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pancakes z bananami i syropem klonowym
Niewielkie puszyste placuszki i przyjemnie słodkim smaku to wyśmienity pomysł na energetyzujące śniadanie przed aktywnie spędzanym dniem. Pancake z syropem klonowym oraz świeżymi owocami prezentuje się tak samo jak smakuje – po prostu wybornie. Można je przygotować w kilkanaście minut i podawać z ulubionymi dodatkami. Pycha!
Dla kogo?
Zarówno starsi jak i najmłodsi domownicy, którzy przepadają za słodkim śniadaniem na pewno chętnie sięgną po pancakes z bananami. Przepis na to pyszne danie jest niezwykle prosty i zawiera same dostępne w każdej kuchni składniki.
Na jaką okazję?
Mięciutkie i pachnące masłem pancakes z syropem klonowym i dodatkami świetnie się sprawdzi zarówno na szybkie codzienne jak i leniwe weekendowe śniadania spędzane w gronie najbliższej rodziny.
Czy wiesz, że?
Amerykańskie pancakes spożywane są zazwyczaj na śniadanie i podawane zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej np. z dodatkiem chrupiącego bekonu lub jajek sadzonych. Te niewielkie puszyste naleśniki dotarły do Ameryki z Europy wraz z kolonistami pochodzenia angielskiego i francuskiego.
Dla urozmaicenia:
Przepis na pancake z bananem można modyfikować w dowolny sposób np. zamiast cynamonu dodając wanilię, albo przygotować ciasto bez cukru na wytrawne placuszki. Potrawę warto urozmaicać poprzez dodanie np. sosu z miksowanych truskawek i jogurtu, ulubionych dżemów, albo drobno pokrojonego i usmażonego na patelni jabłka. Ale pycha!