Pancakes z bananami i syropem klonowym
łatwe
1613 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
250 mililitrów
250 gramów
2 sztuki
50 gramów
1 łyżka
150 gramów
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski albo średniej wielkości garnka wrzuć wszystkie składniki na ciasto – mąkę, mleko, cukier, jaja, cynamon, proszek do pieczenia oraz połowę rozpuszczonego masła. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na półpłynną, jednolitą masę.

Krok 2
Na patelnię z nieprzywierającym dniem wlej odrobinę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze nagrzany, nakładaj ciasto łyżką, formując małe, okrągłe placuszki. Smaż je na złoty kolor z obu stron.

Krok 3
Gdy placuszki będą gotowe, wyłóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po kilku minutach przekładaj na talerz. Pancakes podawaj udekorowane plasterkami banana (lub innymi owocami) oraz polane syropem klonowym.


Dobra rada:
Jeśli nie masz pod ręką syropu klonowego, możesz go zastąpić bitą śmietaną. Pancakes z bananem będzie smakował równie pysznie gdy zaserwujesz je z nutellą i świeżymi owocami leśnymi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pancakes z bananami i syropem klonowym
Niewielkie puszyste placuszki i przyjemnie słodkim smaku to wyśmienity pomysł na energetyzujące śniadanie przed aktywnie spędzanym dniem. Pancake z syropem klonowym oraz świeżymi owocami prezentuje się tak samo jak smakuje – po prostu wybornie. Można je przygotować w kilkanaście minut i podawać z ulubionymi dodatkami. Pycha!
Dla kogo?
Zarówno starsi jak i najmłodsi domownicy, którzy przepadają za słodkim śniadaniem na pewno chętnie sięgną po pancakes z bananami. Przepis na to pyszne danie jest niezwykle prosty i zawiera same dostępne w każdej kuchni składniki.
Na jaką okazję?
Mięciutkie i pachnące masłem pancakes z syropem klonowym i dodatkami świetnie się sprawdzi zarówno na szybkie codzienne jak i leniwe weekendowe śniadania spędzane w gronie najbliższej rodziny.
Czy wiesz, że?
Amerykańskie pancakes spożywane są zazwyczaj na śniadanie i podawane zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej np. z dodatkiem chrupiącego bekonu lub jajek sadzonych. Te niewielkie puszyste naleśniki dotarły do Ameryki z Europy wraz z kolonistami pochodzenia angielskiego i francuskiego.
Dla urozmaicenia:
Przepis na pancake z bananem można modyfikować w dowolny sposób np. zamiast cynamonu dodając wanilię, albo przygotować ciasto bez cukru na wytrawne placuszki. Potrawę warto urozmaicać poprzez dodanie np. sosu z miksowanych truskawek i jogurtu, ulubionych dżemów, albo drobno pokrojonego i usmażonego na patelni jabłka. Ale pycha!