Puszyste placki z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puszyste placki z makiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
213 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

250 mililitrów

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, jajo, proszek do pieczenia, cynamon, cukier z mlekiem i odstaw na 10 minut.

Puszyste placki z makiem  - Krok 1

Krok 2

Rodzynki namocz w rumie i również odstaw na 10 minut.

Puszyste placki z makiem  - Krok 2

Krok 3

Połącz ciasto z rodzynkami i makiem.

Puszyste placki z makiem  - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej lekko olej na szerokiej patelni i smaż okrągłe placki po kilka minut z każdej strony. Powinny być chrupiące i rumiane.

Puszyste placki z makiem  - Krok 4

Krok 5

Odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Puszyste placki z makiem  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Alex Makiej

    Alex Makiej , 09.09.2016

    Malgorzata Makiej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puszyste placki z makiem Puszyste placki z makiem

W misce wymieszaj mąkę, jajo, proszek do pieczenia, cynamon, cukier z mlekiem i odstaw na 10 minut.