Puszyste placki z makiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

121 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

250 mililitrów

0.5 szklanki

2 łyżki

0

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, jajo, proszek do pieczenia, cynamon, cukier z mlekiem i odstaw na 10 minut.

Puszyste placki z makiem  - Krok 1

Krok 2

Rodzynki namocz w rumie i również odstaw na 10 minut.

Puszyste placki z makiem  - Krok 2

Krok 3

Połącz ciasto z rodzynkami i makiem.

Puszyste placki z makiem  - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej lekko olej na szerokiej patelni i smaż okrągłe placki po kilka minut z każdej strony. Powinny być chrupiące i rumiane.

Puszyste placki z makiem  - Krok 4

Krok 5

Odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Puszyste placki z makiem  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Alex Makiej

    Alex Makiej

    Malgorzata Makiej

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej