
Składniki
150 gramów
150 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
250 mililitrów
0.5 szklanki
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj mąkę, jajo, proszek do pieczenia, cynamon, cukier z mlekiem i odstaw na 10 minut.

Krok 2
Rodzynki namocz w rumie i również odstaw na 10 minut.

Krok 3
Połącz ciasto z rodzynkami i makiem.

Krok 4
Rozgrzej lekko olej na szerokiej patelni i smaż okrągłe placki po kilka minut z każdej strony. Powinny być chrupiące i rumiane.

Krok 5
Odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj posypane cukrem pudrem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej