Puszyste placki z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puszyste placki z makiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
213 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

250 mililitrów

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, jajo, proszek do pieczenia, cynamon, cukier z mlekiem i odstaw na 10 minut.

Puszyste placki z makiem  - Krok 1

Krok 2

Rodzynki namocz w rumie i również odstaw na 10 minut.

Puszyste placki z makiem  - Krok 2

Krok 3

Połącz ciasto z rodzynkami i makiem.

Puszyste placki z makiem  - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej lekko olej na szerokiej patelni i smaż okrągłe placki po kilka minut z każdej strony. Powinny być chrupiące i rumiane.

Puszyste placki z makiem  - Krok 4

Krok 5

Odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Puszyste placki z makiem  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Alex Makiej

    Alex Makiej , 09.09.2016

    Malgorzata Makiej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puszyste placki z makiem Puszyste placki z makiem

W misce wymieszaj mąkę, jajo, proszek do pieczenia, cynamon, cukier z mlekiem i odstaw na 10 minut.