Puszyste placki z makiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puszyste placki z makiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

212 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

272 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

250 mililitrów

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, jajo, proszek do pieczenia, cynamon, cukier z mlekiem i odstaw na 10 minut.

Puszyste placki z makiem  - Krok 1

Krok 2

Rodzynki namocz w rumie i również odstaw na 10 minut.

Puszyste placki z makiem  - Krok 2

Krok 3

Połącz ciasto z rodzynkami i makiem.

Puszyste placki z makiem  - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej lekko olej na szerokiej patelni i smaż okrągłe placki po kilka minut z każdej strony. Powinny być chrupiące i rumiane.

Puszyste placki z makiem  - Krok 4

Krok 5

Odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Puszyste placki z makiem  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Alex Makiej

    Alex Makiej , 09.09.2016

    Malgorzata Makiej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puszyste placki z makiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puszyste placki z makiem Puszyste placki z makiem

W misce wymieszaj mąkę, jajo, proszek do pieczenia, cynamon, cukier z mlekiem i odstaw na 10 minut.