Przepisy na dania i potrawy z rodzynkami
321 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejRodzynki
Rodzynki mają ogromne grono zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jedno jest pewne: miękkie, mięsiste i bardzo słodkie suszone winogrona są wszystkim bardzo dobrze znane! Dodając je do potraw, uzyskamy niepowtarzalny, słodko-kwaśny smak, obok którego trudno przejść obojętnie. Kurczak po tajsku na słodko czy afrykańska zapiekanka bobotie to tylko niektóre z przepisów, do których warto dodać rodzynki. W naszym zestawieniu znajdziesz ich o wiele więcej! Zapraszamy!
Dla kogo?
Rodzynki wyjadane prosto z paczki smakują naprawdę wybornie, a dodane do pysznego deseru znakomicie podkreślą jego smak i charakter. Jeszcze większe łasuchy mogą postawić również na śniadanie na słodko z wykorzystaniem rodzynek, na przykład w formie kanapki z bananem i masłem orzechowym. Palce lizać!
Na jaką okazję?
Rodzynki odnajdą się świetnie w każdej sytuacji. Czy to w towarzystwie mięsa, ryb, owoców morza bądź warzywnej sałatki. W różnorodnym wydaniu przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. W wielu daniach są niewielkim dodatkiem, z którym smak potrawy potrafi zmienić się diametralnie. Postaw na szczegóły!
Czy wiesz, że?
W jaki sposób powstają rodzynki? Proces ten nie jest zbyt skomplikowany. Winogrona wystarczy odpowiednio wysuszyć na słońcu. Należy je co jakiś czas przekładać i odwracać. Ten etap trwa około 3 tygodni. Później suszone winogrona zawijane są w papier, na którym „dosuszają się” przez kolejne kilka dni. I voila, gotowe!
Dla urozmaicenia
W zależności od szczepu winogron rozróżnia się kilka rodzajów rodzynek. Należą do nich: rodzynki smyrneńskie (duże, jasne, występujące w trzech gatunkach: sułtanki, damascenki i sułtanki perskie), koryntki (małe i ciemne) oraz cybeby (tzw. zibiba). Znamy także rodzynki włoskie, które mają charakterystyczny, muszkatołowy zapach.