Przepisy na dania i potrawy z rodzynkami
321 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (321) 
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Rodzynki
Rodzynki mają ogromne grono zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jedno jest pewne: miękkie, mięsiste i bardzo słodkie suszone winogrona są wszystkim bardzo dobrze znane! Dodając je do potraw, uzyskamy niepowtarzalny, słodko-kwaśny smak, obok którego trudno przejść obojętnie. Kurczak po tajsku na słodko czy afrykańska zapiekanka bobotie to tylko niektóre z przepisów, do których warto dodać rodzynki. W naszym zestawieniu znajdziesz ich o wiele więcej! Zapraszamy!
Dla kogo?
Rodzynki wyjadane prosto z paczki smakują naprawdę wybornie, a dodane do pysznego deseru znakomicie podkreślą jego smak i charakter. Jeszcze większe łasuchy mogą postawić również na śniadanie na słodko z wykorzystaniem rodzynek, na przykład w formie kanapki z bananem i masłem orzechowym. Palce lizać!
Na jaką okazję?
Rodzynki odnajdą się świetnie w każdej sytuacji. Czy to w towarzystwie mięsa, ryb, owoców morza bądź warzywnej sałatki. W różnorodnym wydaniu przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. W wielu daniach są niewielkim dodatkiem, z którym smak potrawy potrafi zmienić się diametralnie. Postaw na szczegóły!
Czy wiesz, że?
W jaki sposób powstają rodzynki? Proces ten nie jest zbyt skomplikowany. Winogrona wystarczy odpowiednio wysuszyć na słońcu. Należy je co jakiś czas przekładać i odwracać. Ten etap trwa około 3 tygodni. Później suszone winogrona zawijane są w papier, na którym „dosuszają się” przez kolejne kilka dni. I voila, gotowe!
Dla urozmaicenia
W zależności od szczepu winogron rozróżnia się kilka rodzajów rodzynek. Należą do nich: rodzynki smyrneńskie (duże, jasne, występujące w trzech gatunkach: sułtanki, damascenki i sułtanki perskie), koryntki (małe i ciemne) oraz cybeby (tzw. zibiba). Znamy także rodzynki włoskie, które mają charakterystyczny, muszkatołowy zapach.