Przepisy na dania i potrawy z rodzynkami
321 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (321) 
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Rodzynki
Rodzynki mają ogromne grono zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jedno jest pewne: miękkie, mięsiste i bardzo słodkie suszone winogrona są wszystkim bardzo dobrze znane! Dodając je do potraw, uzyskamy niepowtarzalny, słodko-kwaśny smak, obok którego trudno przejść obojętnie. Kurczak po tajsku na słodko czy afrykańska zapiekanka bobotie to tylko niektóre z przepisów, do których warto dodać rodzynki. W naszym zestawieniu znajdziesz ich o wiele więcej! Zapraszamy!
Dla kogo?
Rodzynki wyjadane prosto z paczki smakują naprawdę wybornie, a dodane do pysznego deseru znakomicie podkreślą jego smak i charakter. Jeszcze większe łasuchy mogą postawić również na śniadanie na słodko z wykorzystaniem rodzynek, na przykład w formie kanapki z bananem i masłem orzechowym. Palce lizać!
Na jaką okazję?
Rodzynki odnajdą się świetnie w każdej sytuacji. Czy to w towarzystwie mięsa, ryb, owoców morza bądź warzywnej sałatki. W różnorodnym wydaniu przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. W wielu daniach są niewielkim dodatkiem, z którym smak potrawy potrafi zmienić się diametralnie. Postaw na szczegóły!
Czy wiesz, że?
W jaki sposób powstają rodzynki? Proces ten nie jest zbyt skomplikowany. Winogrona wystarczy odpowiednio wysuszyć na słońcu. Należy je co jakiś czas przekładać i odwracać. Ten etap trwa około 3 tygodni. Później suszone winogrona zawijane są w papier, na którym „dosuszają się” przez kolejne kilka dni. I voila, gotowe!
Dla urozmaicenia
W zależności od szczepu winogron rozróżnia się kilka rodzajów rodzynek. Należą do nich: rodzynki smyrneńskie (duże, jasne, występujące w trzech gatunkach: sułtanki, damascenki i sułtanki perskie), koryntki (małe i ciemne) oraz cybeby (tzw. zibiba). Znamy także rodzynki włoskie, które mają charakterystyczny, muszkatołowy zapach.