Przepisy na dania i potrawy z rodzynkami

830 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (830)

Sernik krakowski
ratingratingratingratingrating

805

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sernik krakowski to jeden z najbardziej klasycznych polskich wypieków. Chociaż popularność zdobyw...
Orzechowiec z jabłkiem
ratingratingratingratingrating

342

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Orzechowiec z jabłkiem to smaczne bakaliowe ciasto, które podasz nie tylko na deser – nie jest ba...
Blok czekoladowy z bakaliami
ratingratingratingratingrating

245

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Blok czekoladowy to słodka masa z mleka w proszku i kakao. Ma zwartą konsystencję, a smaku nadają...
Ryżowy przekładaniec
ratingratingratingratingrating

186

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przekładaniec to słodka przekąska, znana także jako pischinger, andrut czy wafel. Przygotuj go w...
Tradycyjny sernik wiedeński - bardzo puszysty
ratingratingratingratingrating

213

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przepis na tradycyjny sernik wiedeński to prawdziwa rozkosz dla zmysłów! Rozpływający się w ustac...
Pilaw z kurczakiem i kalafiorem
ratingratingratingratingrating

136

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz oryginalnego dania z kurczakiem i ryżem, musisz koniecznie poznać przepis na pilaw...
Placki owsiane
ratingratingratingratingrating

162

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Placki owsiane, delikatne i puszyste, doskonale sprawdzą się jako ciepłe, słodkie śniadanie lub p...
Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem
ratingratingratingratingrating

142

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składnik...
Wielkanocna pascha
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Wielkanocna pascha to pyszne ciasto, które wywodzi się ze Wschodniej Europy. Tradycje tej kuchni...
Strudel jabłkowy
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Strudel jabłkowy, czyli rodzaj jabłkowej rolady z ciasta philo, to pyszny wypiek, szczególnie pop...
Sernik z brzoskwiniami
ratingratingratingratingrating

118

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Serniki to jedne z najpopularniejszych polskich ciast. Pieczone są w wielu wersjach: klasyczne, c...
Sałatka z porów
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szukasz przepisu na smaczny i wyrazisty dodatek do dania głównego? Skorzystaj z inspiracji na sał...
Sernik z polewą czekoladową
ratingratingratingratingrating

96

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sernik z polewą czekoladową, a raczej pojedyncze serniczki – to ciastka, które apetycznie prezent...
Bób z fasolką szparagową
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw strączkowych będzie połączenie ich w wyśmienitej sałatce...
Błyskawiczna babka jogurtowa
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chcesz przygotować poczęstunek dla gości lub masz ochotę na słodką przekąskę w przerwach między p...
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Bakłażan faszerujemy mięsnym farszem z pachnącymi przyprawami i zapiekamy z serem feta...
Szarlotka z rodzynkami
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jabłkowa masa do szarlotki będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli wzbogacisz ją dodatkiem rodzynków o...
Szarlotka na lanym cieście
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przygotuj popularny wypiek w nowej odsłonie, korzystając z naszego przepisu na szarlotkę na lanym...
Świąteczna pascha
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciasteczka serowe
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Wśród przygotowywanych przez Ciebie słodkich przekąsek powinny pojawić się ciasteczka serowe. Kru...
Sernik wegański z orzechów nerkowca
ratingratingratingratingrating

115

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Sernik bez sera? Właśnie tak! Orzechy nerkowca wyczarują go dla Ciebie bez problemu. Zdziwisz się...
Beigli – węgierski makowiec
ratingratingratingratingrating

87

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz idealnego wypieku na świąteczny deser? W takim razie koniecznie przygotuj beigli – węgier...
Naleśniki z jabłkami
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Największym plusem naleśników jest ich uniwersalność – przyrządzisz je zarówno na słodko, jak i n...
Sałatka z kaszą kuskus
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Kuskus to jedna z popularniejszych kasz, nie tylko ze względu na swój delikatny smak, ale również...
Mazurek czekoladowy z bakaliami
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeżeli szukasz przepisu na czekoladową wersję popularnego mazurka, nasz sposób na to świąteczne c...
Ślimaki
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ciasto orzechowe z jabłkami
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jabłka to jedne z najbardziej popularnych owoców w polskiej kuchni. Możesz się w nie zaopatrzyć n...
Pascha bakaliowo-czekoladowa
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
W tę Wielkanoc przygotuj coś specjalnego. Paschę bakaliowo-czekoladową przygotujesz łatwo, bez ko...
Bakaliowy mazurek
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Mazurek bakaliowy to bardzo prosty i jednocześnie efektowny wypiek. Jego podstawę stanowi kruche...
Puszysty sernik wiedeński
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Sernik wiedeński to wilgotne ciasto bez spodu, do przygotowania którego użyć należy zmielonego tr...
Naleśniki z serem i rodzynkami
ratingratingratingratingrating

69

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Masz już chwilowo dość wytrawnych smaków i potrzebujesz dania na nieco słodszą nutę? Przypomnij s...
Sałatka żydowska - VIDEO
ratingratingratingratingrating

96

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kuchnia żydowska charakteryzuje się użyciem dużej ilości cebuli oraz aromatycznych, korzennych pr...

Ciekawostki i porady

Delikatne, puszyste pączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno, ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne, ale w moim przekonaniu warte obchodzenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - RodzynkiRodzynki

Rodzynki mają ogromne grono zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jedno jest pewne: miękkie, mięsiste i bardzo słodkie suszone winogrona są wszystkim bardzo dobrze znane! Dodając je do potraw, uzyskamy niepowtarzalny, słodko-kwaśny smak, obok którego trudno przejść obojętnie. Kurczak po tajsku na słodko czy afrykańska zapiekanka bobotie to tylko niektóre z przepisów, do których warto dodać rodzynki. W naszym zestawieniu znajdziesz ich o wiele więcej! Zapraszamy!

Dla kogo?

Rodzynki wyjadane prosto z paczki smakują naprawdę wybornie, a dodane do pysznego deseru znakomicie podkreślą jego smak i charakter. Jeszcze większe łasuchy mogą postawić również na śniadanie na słodko z wykorzystaniem rodzynek, na przykład w formie kanapki z bananem i masłem orzechowym. Palce lizać!

Na jaką okazję?

Rodzynki odnajdą się świetnie w każdej sytuacji. Czy to w towarzystwie mięsa, ryb, owoców morza bądź warzywnej sałatki. W różnorodnym wydaniu przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. W wielu daniach są niewielkim dodatkiem, z którym smak potrawy potrafi zmienić się diametralnie. Postaw na szczegóły!

Czy wiesz, że?

W jaki sposób powstają rodzynki? Proces ten nie jest zbyt skomplikowany. Winogrona wystarczy odpowiednio wysuszyć na słońcu. Należy je co jakiś czas przekładać i odwracać. Ten etap trwa około 3 tygodni. Później suszone winogrona zawijane są w papier, na którym „dosuszają się” przez kolejne kilka dni. I voila, gotowe!

Dla urozmaicenia

W zależności od szczepu winogron rozróżnia się kilka rodzajów rodzynek. Należą do nich: rodzynki smyrneńskie (duże, jasne, występujące w trzech gatunkach: sułtanki, damascenki i sułtanki perskie), koryntki (małe i ciemne) oraz cybeby (tzw. zibiba). Znamy także rodzynki włoskie, które mają charakterystyczny, muszkatołowy zapach.