Dania i potrawy z rodzynkami | Przepisy.pl

Przepisy na dania i potrawy z rodzynkami

321 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (321)

Sernik krakowski
ratingratingratingratingrating

805

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Krakowskie przysmaki to nie tylko słynne obwarzanki i mięsna maczanka. W kwestii deserów Gród Kra...
Placki owsiane
ratingratingratingratingrating

170

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Placki owsiane, delikatne i puszyste, doskonale sprawdzą się jako ciepłe, słodkie śniadanie lub p...
Śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

142

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Wykwintna sałatka śledziowa swój słodko-pikantny smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu składnik...
Wielkanocna pascha
ratingratingratingratingrating

87

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Na wielkanocnym stole królują tradycyjne babki i mazurki. Cenicie sprawdzone przepisy, ale macie...
Sernik z brzoskwiniami
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Sernik z brzoskwiniami to połączenie delikatnego twarogu z orzeźwiającym smakiem owoców. Deser te...
Sałatka z porów
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Szukasz przepisu na smaczny i wyrazisty dodatek do dania głównego? Skorzystaj z inspiracji na sał...
Bób z fasolką szparagową
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dobrym sposobem na wykorzystanie warzyw strączkowych będzie połączenie ich w wyśmienitej sałatce...
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i serem
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Oficjalną nazwą bakłażana jest psianka podłużna. Trafić można na określenia jajko krzewiaste i gr...
Sernik wegański z orzechów nerkowca
ratingratingratingratingrating

119

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sernik bez sera to nie błąd, a pomysł na znakomite ciasto w wersji wegańskiej. Tego rodzaju diety...
Sałatka z kaszą kuskus
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kuskus to jedna z popularniejszych kasz, nie tylko ze względu na swój delikatny smak, ale również...
Naleśniki z serem i rodzynkami
ratingratingratingratingrating

69

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Masz już chwilowo dość wytrawnych smaków i potrzebujesz dania na nieco słodszą nutę? Przypomnij s...
Sałatka żydowska - VIDEO
ratingratingratingratingrating

96

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kuchnia żydowska charakteryzuje się użyciem dużej ilości cebuli oraz aromatycznych, korzennych pr...
Sałatka z brokułami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z brokułami z wędzonym boczkiem, rodzynkami i żółtym serem będzie nie tylko smacznym doda...
Empanadas
ratingratingratingratingrating

138

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Empanadas to smaczne pierożki nadziewane mięsnym farszem. Do ich przygotowania wykorzystuje się c...
Pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to bardzo uniwersalne warzywa. Podasz je na słodko i wytrawnie...
Świąteczne naleśniki z białym serem
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Naleśniki z białym serem są uwielbiane nie tylko w formie deseru, ale także dania obiadowego. Wyr...
Naleśniki z cynamonowymi jabłkami
ratingratingratingratingrating

46

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Przepis na naleśniki z cynamonowymi jabłkami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którz...
Karp po żydowsku
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Karp po żydowsku to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tej wigilijnej ryby. Jego...
Zupa kremowa z cebuli
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Jeśli lubisz klasyczną francuską zupę cebulową, powinna smakować Ci również proponowana tutaj zup...
Burritos
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Masz ochotę na potrawę kuchni meksykańskiej, ale brakuje Ci pomysłu? Oto danie, które z pewnością...
Karp po żydowsku
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Karp po żydowsku to potrawa wywołująca skojarzenia ze świętami, ale doskonała jest również na inn...
Klopsiki po marokańsku
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Żeby spróbować smaków kuchni marokańskiej, nie musisz nigdzie wyjeżdżać. Sprawdź nasz przepis na...
Sernik z rodzynkami
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sernik z rodzynkami jest ciastem, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Znany w setkach...
Kaczka w sosie pomarańczowym
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kaczka w sosie pomarańczowym to danie, które kojarzy się z najbardziej wykwintną restauracją. Spr...
Zapiekanka z makaronu, kurczaka i owoców
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli lubisz eksperymentować z daniami na bazie makaronu, koniecznie wypróbuj przepis na makarono...
Pieczona szynka z jabłkami
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Szukasz inspiracji na niedzielny obiad lub uroczystą kolację? Pieczona szynka z jabłkami to propo...
Sałatka z serem pleśniowym i kapustą pekińską
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Poszukujesz inspiracji na smaczne danie, które można przyrządzić dosłownie w kilka chwil? Koniecz...

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - RodzynkiRodzynki

Rodzynki mają ogromne grono zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jedno jest pewne: miękkie, mięsiste i bardzo słodkie suszone winogrona są wszystkim bardzo dobrze znane! Dodając je do potraw, uzyskamy niepowtarzalny, słodko-kwaśny smak, obok którego trudno przejść obojętnie. Kurczak po tajsku na słodko czy afrykańska zapiekanka bobotie to tylko niektóre z przepisów, do których warto dodać rodzynki. W naszym zestawieniu znajdziesz ich o wiele więcej! Zapraszamy!

Dla kogo?

Rodzynki wyjadane prosto z paczki smakują naprawdę wybornie, a dodane do pysznego deseru znakomicie podkreślą jego smak i charakter. Jeszcze większe łasuchy mogą postawić również na śniadanie na słodko z wykorzystaniem rodzynek, na przykład w formie kanapki z bananem i masłem orzechowym. Palce lizać!

Na jaką okazję?

Rodzynki odnajdą się świetnie w każdej sytuacji. Czy to w towarzystwie mięsa, ryb, owoców morza bądź warzywnej sałatki. W różnorodnym wydaniu przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. W wielu daniach są niewielkim dodatkiem, z którym smak potrawy potrafi zmienić się diametralnie. Postaw na szczegóły!

Czy wiesz, że?

W jaki sposób powstają rodzynki? Proces ten nie jest zbyt skomplikowany. Winogrona wystarczy odpowiednio wysuszyć na słońcu. Należy je co jakiś czas przekładać i odwracać. Ten etap trwa około 3 tygodni. Później suszone winogrona zawijane są w papier, na którym „dosuszają się” przez kolejne kilka dni. I voila, gotowe!

Dla urozmaicenia

W zależności od szczepu winogron rozróżnia się kilka rodzajów rodzynek. Należą do nich: rodzynki smyrneńskie (duże, jasne, występujące w trzech gatunkach: sułtanki, damascenki i sułtanki perskie), koryntki (małe i ciemne) oraz cybeby (tzw. zibiba). Znamy także rodzynki włoskie, które mają charakterystyczny, muszkatołowy zapach.