Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
łatwe
12424 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
500 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
300 mililitrów
200 mililitrów
2 łyżki
80 mililitrów
1 pęczek
100 gramów
2 szczypty
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente.

Krok 2
Piersi pokrój w kostkę 1x1 cm, cebulę w plastry, a pieczarki w ćwiartki.

Krok 3
Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz w mące, obsmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Dodaj cebulę i pieczarki. Całość smaż, aż zupełnie odparują soki z mięsa i grzybów.

Krok 4
Dodaj śmietanę i 300 ml zimnej wody. Całość dopraw kostką Bulionu warzywnego Knorr i gotuj około 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 5
Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.

Krok 6
Makaron podawaj posypany natką pietruszki i startym serem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Kurczaka zamień na białą fasolę (ugotowaną lub z puszki). Żeby podwyższyć wartość żywieniową dania użyj makaronu świderki pełnoziarnistego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej