Składniki
300 gramów
500 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
300 mililitrów
200 mililitrów
2 łyżki
80 mililitrów
1 pęczek
100 gramów
2 szczypty
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente.
Krok 2
Piersi pokrój w kostkę 1x1 cm, cebulę w plastry, a pieczarki w ćwiartki.
Krok 3
Mięso dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz w mące, obsmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Dodaj cebulę i pieczarki. Całość smaż, aż zupełnie odparują soki z mięsa i grzybów.
Krok 4
Dodaj śmietanę i 300 ml zimnej wody. Całość dopraw kostką Bulionu warzywnego Knorr i gotuj około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Krok 5
Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Makaron podawaj posypany natką pietruszki i startym serem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Kurczaka zamień na białą fasolę (ugotowaną lub z puszki). Żeby podwyższyć wartość żywieniową dania użyj makaronu świderki pełnoziarnistego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
Kremowy sos śmietanowy z pieczarkami świetnie podkreśli delikatny smak mięsa z kurczaka. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, w jaki sposób przyrządzić na obiad to pyszne danie. Niech codzienne posiłki będą przyjemnością, a nie tylko sposobem na zaspokojenie głodu. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z przepisem na makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym.
Dla kogo?
Cenisz prostotę? Zatem do dzieła! Zacznij od pokrojenia w niedużą kostkę filetu z piersi kurczaka, następnie obraną cebulę potnij na plastry, a pieczarki na ćwiartki. Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym to apetyczny dowód na to, że do zrobienia kuszącego posiłku nie potrzeba wymyślnych składników.
Na jaką okazję?
Kurczaka podsmaż na rozgrzanym oleju, a gdy będzie już lekko złocisty, dodaj do niego pieczarki oraz cebulę. Zawartość patelni zalej kwaśną śmietaną połączoną z wodą i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw całość pokruszoną kostką rosołową. Ugotowany wcześniej makaron typu świderki oraz drobno posiekaną natkę pietruszki wymieszaj z mięsem i sosem. Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym to szybkie danie, dzięki któremu możesz cieszyć się domowym posiłkiem niezależnie od dnia tygodnia.
Czy wiesz, że?
Aby mięso do makaronu z kurczakiem w sosie śmietanowym nabrało wyrazistszego smaku, oprósz je uniwersalną przyprawą warzywną i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a na koniec obtocz w mące.
Dla urozmaicenia:
Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu, posypane startym parmezanem lub innym żółtym serem. Do dekoracji kurczaka w sosie śmietanowym z makaronem użyj natki pietruszki.