Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
łatwe
11232 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 sztuka
300 gramów
300 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
300 mililitrów
200 mililitrów
2 łyżki
80 mililitrów
1 pęczek
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente.

Krok 2
Piersi pokrój w kostkę 1x1 cm, cebulę w plastry, a pieczarki w ćwiartki.

Krok 3
Mięso dopraw do smaku przyprawą warzywną oraz pieprzem, oprósz w mące, obsmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Dodaj cebulę i pieczarki. Całość smaż, aż zupełnie odparują soki z mięsa i grzybów.

Krok 4
Dodaj śmietanę i 300 ml zimnej wody. Całość gotuj około 5 minut, aż sos zgęstnieje, a następnie dopraw kostką Rosołu z kury Knorr, dodaj ugotowany makaron i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Makaron podawaj posypany startym serem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. Kurczaka zamień na białą fasolę (ugotowaną lub z puszki). Żeby podwyższyć wartość żywieniową dania użyj makaronu świderki pełnoziarnistego.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
Kremowy sos śmietanowy z pieczarkami świetnie podkreśli delikatny smak mięsa z kurczaka. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, w jaki sposób przyrządzić na obiad to pyszne danie. Niech codzienne posiłki będą przyjemnością, a nie tylko sposobem na zaspokojenie głodu. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z przepisem na makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym.
Dla kogo?
Cenisz prostotę? Zatem do dzieła! Zacznij od pokrojenia w niedużą kostkę filetu z piersi kurczaka, następnie obraną cebulę potnij na plastry, a pieczarki na ćwiartki. Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym to apetyczny dowód na to, że do zrobienia kuszącego posiłku nie potrzeba wymyślnych składników.
Na jaką okazję?
Kurczaka podsmaż na rozgrzanym oleju, a gdy będzie już lekko złocisty, dodaj do niego pieczarki oraz cebulę. Zawartość patelni zalej kwaśną śmietaną połączoną z wodą i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw całość pokruszoną kostką rosołową. Ugotowany wcześniej makaron typu świderki oraz drobno posiekaną natkę pietruszki wymieszaj z mięsem i sosem. Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym to szybkie danie, dzięki któremu możesz cieszyć się domowym posiłkiem niezależnie od dnia tygodnia.
Czy wiesz, że?
Aby mięso do makaronu z kurczakiem w sosie śmietanowym nabrało wyrazistszego smaku, oprósz je uniwersalną przyprawą warzywną i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a na koniec obtocz w mące.
Dla urozmaicenia:
Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu, posypane startym parmezanem lub innym żółtym serem. Do dekoracji kurczaka w sosie śmietanowym z makaronem użyj natki pietruszki.