Przepisy na Makaron z sosem śmietanowym
19 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Makaron z sosem śmietanowym
Makaron z kremowym sosem śmietanowym to propozycja nie tylko smaczna, lecz również taka, którą bez trudu przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Najpopularniejszą wersją tego dania jest nieco zmodyfikowana odmiana carbonary – flagowej potrawy kuchni włoskiej. Na carbonarę składa się makaron, zazwyczaj spaghetti, ale sprawdzą się również inne jego rodzaje, na przykład penne czy tagliatelle, oraz sos, który uzyskuje się z rozmieszanych jajek połączonych ze śmietaną. Klasyczna carbonara zawiera także kawałki podsmażonego boczku, lecz z powodzeniem możesz pominąć ten element lub zastąpić go innym dodatkiem. Całość wieńczy starty żółty ser, najlepiej parmezan. Carbonara jest świetnym pomysłem na proste i szybkie danie. Potrawa ta jest jednak tylko jedną z propozycji na przyrządzenie makaronu z sosem śmietanowym. W innych przepisach znajdziesz ponadto takie dodatki, jak: szynka, szparagi, brokuły, szpinak, grzyby, owoce morza, dynia czy wreszcie kurczak. Makaron z kurczakiem i delikatnym sosem podkreślającym smak mięsa jest idealną propozycją na bardzo szybki obiad. Wystarczy pokroić filet z kurczaka w kostkę, podsmażyć go, dodać do ugotowanego al dente makaronu, a następnie połączyć z aromatycznym sosem. Do przyrządzeniu sosu wykorzystać możesz gotowe kompozycje w słoikach. Dzięki nim uzyskasz niezwykły smak dania, a jednocześnie dodatkowo ograniczysz czas potrzebny na jego przygotowanie. Miłośnikom potraw jednogarnkowych do gustu przypadną z pewnością propozycje na makaronowe zapiekanki. Ich zrobienie jest nieco bardziej czasochłonne, gdyż wszystkie składniki trzeba poddać wstępnej obróbce, jednak warto pamiętać, że dania te równie wybornie smakują po odgrzaniu, więc sprawdzą się np. jako drugie śniadanie w pracy. Kremowe tagliatelle z brokułami i kurczakiem, makaron z delikatnymi owocami morza, spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie czy fusilli z wołowiną i grzybami? Wybierz przepis dla siebie i przygotowuj pyszny makaron z sosem śmietanowym. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią.