Przepisy na Makaron z sosem śmietanowym
19 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Makaron z sosem śmietanowym
Makaron z kremowym sosem śmietanowym to propozycja nie tylko smaczna, lecz również taka, którą bez trudu przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Najpopularniejszą wersją tego dania jest nieco zmodyfikowana odmiana carbonary – flagowej potrawy kuchni włoskiej. Na carbonarę składa się makaron, zazwyczaj spaghetti, ale sprawdzą się również inne jego rodzaje, na przykład penne czy tagliatelle, oraz sos, który uzyskuje się z rozmieszanych jajek połączonych ze śmietaną. Klasyczna carbonara zawiera także kawałki podsmażonego boczku, lecz z powodzeniem możesz pominąć ten element lub zastąpić go innym dodatkiem. Całość wieńczy starty żółty ser, najlepiej parmezan. Carbonara jest świetnym pomysłem na proste i szybkie danie. Potrawa ta jest jednak tylko jedną z propozycji na przyrządzenie makaronu z sosem śmietanowym. W innych przepisach znajdziesz ponadto takie dodatki, jak: szynka, szparagi, brokuły, szpinak, grzyby, owoce morza, dynia czy wreszcie kurczak. Makaron z kurczakiem i delikatnym sosem podkreślającym smak mięsa jest idealną propozycją na bardzo szybki obiad. Wystarczy pokroić filet z kurczaka w kostkę, podsmażyć go, dodać do ugotowanego al dente makaronu, a następnie połączyć z aromatycznym sosem. Do przyrządzeniu sosu wykorzystać możesz gotowe kompozycje w słoikach. Dzięki nim uzyskasz niezwykły smak dania, a jednocześnie dodatkowo ograniczysz czas potrzebny na jego przygotowanie. Miłośnikom potraw jednogarnkowych do gustu przypadną z pewnością propozycje na makaronowe zapiekanki. Ich zrobienie jest nieco bardziej czasochłonne, gdyż wszystkie składniki trzeba poddać wstępnej obróbce, jednak warto pamiętać, że dania te równie wybornie smakują po odgrzaniu, więc sprawdzą się np. jako drugie śniadanie w pracy. Kremowe tagliatelle z brokułami i kurczakiem, makaron z delikatnymi owocami morza, spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie czy fusilli z wołowiną i grzybami? Wybierz przepis dla siebie i przygotowuj pyszny makaron z sosem śmietanowym. Nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią.