Makaron z tuńczykiem i oliwkami w sosie - penne | Przepisy.pl pixel

Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

1 opakowanie

80 gramów

80 gramów

20 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj garnek, durszlak i szklankę lub niewielki garnuszek. Makaron penne ugotuj według wskazówek znajdujących się na opakowaniu producenta w lekko osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odcedź, zachowując przy tym szklankę wody z gotowania.

Krok 2

Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Pomidorki koktajlowe umyj, wysusz i przekrój na połówki. Oliwki odsącz z zalewy, a następnie pokrój w poprzek na plasterki.

Krok 3

Na patelnie wlej cały olej z tuńczyka w puszce, następnie dodaj wodę z gotowania makaronu oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, by nie powstały grudki i doprowadź do wrzenia.

Krok 4

Do powstałego sosu dodaj pozostałe składniki: pomarańczowe pomidorki, rozdrobnionego tuńczyka, ugotowany al dente makaron oraz plasterki oliwek. Całość delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 2-3 minuty.

Krok 5

Gdy danie będzie już gotowe, dorzuć listki bazylii, jeszcze raz zamieszaj i podawaj od razu, póki wszystkie składniki są gorące.

przepisy.pl

Dobra rada:

Smak makaronu penne z tuńczykiem będzie bardziej wyrazisty i przyjemnie pikantny jeśli w trakcie gotowania dodasz kawałek drobno siekanej papryczki chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkamiMakaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami

Śródziemnomorski klimat można w bardzo prosty sposób sprowadzić do własnej kuchni i jadalni. Wystarczy tylko odpowiedni przepis, a tak się składa, że makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomarańczowymi pomidorkami to jedna z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych receptur, dzięki której będzie można poczuć się jak na wakacjach. Połączenie łagodnego makaronu i tuńczyka, ze słodyczą pomidorków koktajlowych oraz słonymi oliwkami tworzy pełne kolorów danie o świetnie wyważonym smaku.

Dla kogo?

Nie lubisz wypraw do sklepu, w związku z czym na zakupy starasz się nie wychodzić zbyt często? Na szczęście większość składników, które są potrzebne do zrobienia makaronu penne z tuńczykiem, możesz mieć w swoich zapasach i przechowywać przez długi czas. Chodzi przede wszystkim o makaron, tuńczyka w puszce oraz słoiczek z oliwkami.

Na jaką okazję?

Na szybki obiad, wspólną kolację albo jako lunch do pracy. Przygotowanie penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami jest dziecinnie proste i sprowadza się głównie do wymieszania wszystkich składników, więc smakiem tego szybkiego makaronu możesz cieszyć się w dowolnym momencie: po powrocie z pracy, treningu albo długiego spaceru.

Czy wiesz, że?

Makaron penne należy ugotować al dente. Po odcedzeniu powinien być nieco twardy, ponieważ i tak zdąży zmięknąć pod wpływem gorącego sosu z dodatkiem tuńczyka i oliwek.

Dla urozmaicenia:

W śródziemnomorskich kompozycjach takich jak makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami bardzo dobrze sprawdzają się kapary oraz dość drobno pokrojone suszone pomidory w oleju.