Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

1 opakowanie

80 gramów

80 gramów

20 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta w lekko osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odcedź i zachowaj szklankę wody z gotowania.

Krok 2

Pomidorki umyj i przekrój na pół. Oliwki pokrój na plasterki.

Krok 3

Na patelnie wlej olej z tuńczyka, następnie wlej bulion z gotowania i dodaj Fix Knorr. Wymieszaj i zagotuj.

Krok 4

Teraz dodaj pomidorki, tuńczyka, makaron oraz oliwki. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 2-3 minut.

Krok 5

Na końcu dodaj listki szpinaku, wymieszaj i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do makaronu doskonale pasuje mała papryczka chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkamiMakaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami

Śródziemnomorski klimat można w bardzo prosty sposób sprowadzić do własnej kuchni i jadalni. Wystarczy tylko odpowiedni przepis, a tak się składa, że makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomarańczowymi pomidorkami to jedna z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych receptur, dzięki której będzie można poczuć się jak na wakacjach.

Dla kogo?

Nie lubisz wypraw do sklepu, w związku z czym na zakupy starasz się nie wychodzić zbyt często? Na szczęście większość składników, które są potrzebne do zrobienia makaronu z tuńczykiem , możesz mieć w swoich zapasach i długo przechowywać. Chodzi przede wszystkim o makaron, tuńczyka w puszce oraz słoiczek z oliwkami.

Na jaką okazję?

Przygotowanie penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami jest dziecinnie proste i sprowadza się głównie do wymieszania wszystkich składników, więc smakiem tego szybkiego makaronu możesz cieszyć się w dowolnym momencie: po powrocie z pracy, treningu albo długiego spaceru.

Czy wiesz, że?

Makaron penne należy ugotować al dente. Po odcedzeniu powinien być nieco twardy. I tak zmięknie pod wpływem sosu z tuńczykiem i oliwkami.

Dla urozmaicenia:

W śródziemnomorskich kompozycjach takich jak makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami bardzo dobrze sprawdzają się kapary i suszone pomidory.