Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
76 osób zapisało

Składniki
320 gramów
1 opakowanie
80 gramów
80 gramów
20 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj garnek, durszlak i szklankę lub niewielki garnuszek. Makaron penne ugotuj według wskazówek znajdujących się na opakowaniu producenta w lekko osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odcedź, zachowując przy tym szklankę wody z gotowania.
Krok 2
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Pomidorki koktajlowe umyj, wysusz i przekrój na połówki. Oliwki odsącz z zalewy, a następnie pokrój w poprzek na plasterki.
Krok 3
Na patelnie wlej cały olej z tuńczyka w puszce, następnie dodaj wodę z gotowania makaronu oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, by nie powstały grudki i doprowadź do wrzenia.
Krok 4
Do powstałego sosu dodaj pozostałe składniki: pomarańczowe pomidorki, rozdrobnionego tuńczyka, ugotowany al dente makaron oraz plasterki oliwek. Całość delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 2-3 minuty.
Krok 5
Gdy danie będzie już gotowe, dorzuć listki bazylii, jeszcze raz zamieszaj i podawaj od razu, póki wszystkie składniki są gorące.

Dobra rada:
Smak makaronu penne z tuńczykiem będzie bardziej wyrazisty i przyjemnie pikantny jeśli w trakcie gotowania dodasz kawałek drobno siekanej papryczki chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Knorr Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w Sosie Śmietanowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami
Śródziemnomorski klimat można w bardzo prosty sposób sprowadzić do własnej kuchni i jadalni. Wystarczy tylko odpowiedni przepis, a tak się składa, że makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomarańczowymi pomidorkami to jedna z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych receptur, dzięki której będzie można poczuć się jak na wakacjach. Połączenie łagodnego makaronu i tuńczyka, ze słodyczą pomidorków koktajlowych oraz słonymi oliwkami tworzy pełne kolorów danie o świetnie wyważonym smaku.
Dla kogo?
Nie lubisz wypraw do sklepu, w związku z czym na zakupy starasz się nie wychodzić zbyt często? Na szczęście większość składników, które są potrzebne do zrobienia makaronu penne z tuńczykiem, możesz mieć w swoich zapasach i przechowywać przez długi czas. Chodzi przede wszystkim o makaron, tuńczyka w puszce oraz słoiczek z oliwkami.
Na jaką okazję?
Na szybki obiad, wspólną kolację albo jako lunch do pracy. Przygotowanie penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami jest dziecinnie proste i sprowadza się głównie do wymieszania wszystkich składników, więc smakiem tego szybkiego makaronu możesz cieszyć się w dowolnym momencie: po powrocie z pracy, treningu albo długiego spaceru.
Czy wiesz, że?
Makaron penne należy ugotować al dente. Po odcedzeniu powinien być nieco twardy, ponieważ i tak zdąży zmięknąć pod wpływem gorącego sosu z dodatkiem tuńczyka i oliwek.
Dla urozmaicenia:
W śródziemnomorskich kompozycjach takich jak makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami bardzo dobrze sprawdzają się kapary oraz dość drobno pokrojone suszone pomidory w oleju.