Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
27 osób zapisało

Składniki
320 gramów
1 opakowanie
80 gramów
80 gramów
20 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta w lekko osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odcedź i zachowaj szklankę wody z gotowania.
Krok 2
Pomidorki umyj i przekrój na pół. Oliwki pokrój na plasterki.
Krok 3
Na patelnie wlej olej z tuńczyka, następnie wlej bulion z gotowania i dodaj Fix Knorr. Wymieszaj i zagotuj.
Krok 4
Teraz dodaj pomidorki, tuńczyka, makaron oraz oliwki. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 2-3 minut.
Krok 5
Na końcu dodaj listki szpinaku, wymieszaj i od razu podawaj.
Dobra rada:
Do makaronu doskonale pasuje mała papryczka chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie Smaczne Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuŚwieże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami
Śródziemnomorski klimat można w bardzo prosty sposób sprowadzić do własnej kuchni i jadalni. Wystarczy tylko odpowiedni przepis, a tak się składa, że makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomarańczowymi pomidorkami to jedna z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych receptur, dzięki której będzie można poczuć się jak na wakacjach.
Dla kogo?
Nie lubisz wypraw do sklepu, w związku z czym na zakupy starasz się nie wychodzić zbyt często? Na szczęście większość składników, które są potrzebne do zrobienia makaronu z tuńczykiem , możesz mieć w swoich zapasach i długo przechowywać. Chodzi przede wszystkim o makaron, tuńczyka w puszce oraz słoiczek z oliwkami.
Na jaką okazję?
Przygotowanie penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami jest dziecinnie proste i sprowadza się głównie do wymieszania wszystkich składników, więc smakiem tego szybkiego makaronu możesz cieszyć się w dowolnym momencie: po powrocie z pracy, treningu albo długiego spaceru.
Czy wiesz, że?
Makaron penne należy ugotować al dente. Po odcedzeniu powinien być nieco twardy. I tak zmięknie pod wpływem sosu z tuńczykiem i oliwkami.
Dla urozmaicenia:
W śródziemnomorskich kompozycjach takich jak makaron penne z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami bardzo dobrze sprawdzają się kapary i suszone pomidory.