Bo rau thap cam - Wołowina w warzywach po wietnamsku
łatwe
768 osób zapisało
Składniki
200 dekagramów
1 sztuka
20 dekagramów
1 sztuka
20 dekagramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
50 gramów
1 sztuka
2 łyżeczki
1 szczypta
80 mililitrów
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrój wołowinę na plasterki. Czosnek i imbir zetrzyj. Mięso dopraw sosem sojowym, cukrem, czosnkiem i imbirem. Następnie odstaw wszystko na kwadrans.
Krok 2
Sparz i pokrój makaron. Namocz grzyby, a następnie je posiekaj.
Krok 3
Pokrój na małe kawałki marchew, paprykę, bambus i cebulę.
Krok 4
Smaż mięso na dużym ogniu przez 3 minuty. Dodaj warzywa, grzyby i kontynuuj smażenie.
Krok 5
Wlej pół szklanki wody, dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr i dalej duś potrawę przez kolejne kilka minut, dokładnie mieszając. Możesz udekorować potrawę posiekaną dymką. Podawaj gorące.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bo rau thap cam - Wołowina w warzywach po wietnamsku
Planujesz podróż do któregoś z państw Dalekiego Wschodu? Jeśli tak, to przepis na wołowinę w warzywach po wietnamsku, czyli bo rau thap cam, będzie dla Ciebie jak strzał w dziesiątkę! Jeśli nie, to może okaże się, że Wietnam to ta część świata, którą zdecydowanie musisz odwiedzić.
Dla kogo?
Dla osoby, którą chcesz zabrać ze sobą w podróż życia. Ahoj, przygodo!
Na jaką okazję?
Wołowinę po wietnamsku zaserwuj wtedy, gdy czujesz, że potrzebujesz odmiany w swojej kuchni. Jeśli posmakuje Tobie i pozostałym domownikom, na pewno przyrządzisz ją jeszcze nieraz.
Czy wiesz, że?
Wołowina to najbardziej popularny rodzaj mięsa używanego w kuchni wietnamskiej. Drugi w kolejności jest drób w postaci kaczki.
Dla urozmaicenia:
Zamiast sosu sojowego równie dobrze użyć możesz sosu rybnego – częściej to właśnie ten drugi jest stosowany we flagowych, wietnamskich daniach, co odróżnia je od tych inspirowanych Chinami.