Makaron smażony z kurczakiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

97

968 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1942 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2700 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

5 sztuk

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrój kurczaka w kostkę, wymieszaj z dwoma łyżkami ciemnego sosu sojowego, Przyprawą w mini kostkach Knorr i marynuj przez godzinę.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Mocz grzyby w gorącej wodzie przez kwadrans, a następnie wrzuć je do gotującej się wody i gotuj je przez kolejny kwadrans. Kiedy ostygną skrój je w paski.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Marchew pokrój w zapałki, por w kostkę, a paprykę i kapustę w paski.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 3

Krok 4

Wrzuć mięso na mocno rozgrzany w woku olej (2 łyżki) i smaż je, aż puści sok, a następnie przełóż je razem z sosem własnym do innego naczynia.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej w woku pięć łyżek oleju. Po chwili dodaj posiekany czosnek, paprykę i marchew. Smaż wszystko dwie minuty i dodaj por. Po kolejnych trzech minutach smażenia wrzuć grzyby mun. Smaż jeszcze trzy minuty.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 5

Krok 6

Teraz dodaj kiełki, kapustkę pekińską i mięso. Smaż 4 minuty i dodaj siekane chili.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 6

Krok 7

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go i dodaj do wszystkich składników w woku. Dopraw miodem, wszystko energicznie wymieszaj i podawaj posypane kiełkami.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Gawron

    Katarzyna Gawron , 27.05.2016

    Pyyycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Paru

    Arek Paru , 12.04.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron smażony z kurczakiem i warzywamiMakaron smażony z kurczakiem i warzywami

Uwielbiasz orientalne smaki? A może po prostu masz ochotę na coś pysznego? Wypróbuj nasz przepis na makaron smażony z kurczakiem i warzywami. Soczysty kurczak w kremowym sosie, a do tego kolorowa mieszanka warzyw. Potrawa jest pikantna dzięki papryczce chili a słodkawa za sprawą miodu. Oprzesz się tej kompozycji barw i aromatów? Do przygotowania dania wykorzystaj chiński makaron jajeczny, który idealnie nadaje się do potraw przygotowywanych w woku. Jeżeli chcesz, możesz go zastąpić zwykłym makaronem spaghetti. Ciekawym dodatkiem do dania są suszone grzyby mun. Popularne w kuchni dalekowschodniej grzyby posiadają szaro-czarny kolor i są charakterystycznie pokarbowane. Przed smażeniem koniecznie mocz je przez co najmniej kwadrans w gorącej wodzie. W tym czasie grzyby kilkukrotnie zwiększą swoją objętość i uwolnią delikatny, szlachetny smak. Dodaj je do papryki, marchwi oraz kapusty pekińskiej, podczas smażenia. Jeśli nie masz takich grzybów – zastąp je pieczarkami.