Makaron smażony z kurczakiem i warzywami
średnie
4294 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
5 sztuk
1 opakowanie
1 łyżeczka
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrój kurczaka w kostkę, wymieszaj z dwoma łyżkami ciemnego sosu sojowego, Przyprawą w mini kostkach Knorr i marynuj przez godzinę.

Krok 2
Mocz grzyby w gorącej wodzie przez kwadrans, a następnie wrzuć je do gotującej się wody i gotuj je przez kolejny kwadrans. Kiedy ostygną skrój je w paski.

Krok 3
Marchew pokrój w zapałki, por w kostkę, a paprykę i kapustę w paski.

Krok 4
Wrzuć mięso na mocno rozgrzany w woku olej (2 łyżki) i smaż je, aż puści sok, a następnie przełóż je razem z sosem własnym do innego naczynia.

Krok 5
Rozgrzej w woku pięć łyżek oleju. Po chwili dodaj posiekany czosnek, paprykę i marchew. Smaż wszystko dwie minuty i dodaj por. Po kolejnych trzech minutach smażenia wrzuć grzyby mun. Smaż jeszcze trzy minuty.

Krok 6
Teraz dodaj kiełki, kapustkę pekińską i mięso. Smaż 4 minuty i dodaj siekane chili.

Krok 7
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go i dodaj do wszystkich składników w woku. Dopraw miodem, wszystko energicznie wymieszaj i podawaj posypane kiełkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami
Uwielbiasz orientalne smaki? A może po prostu masz ochotę na coś pysznego? Wypróbuj nasz przepis na makaron smażony z kurczakiem i warzywami, który przybliży cię do azjatyckich kulinariów. Potrawa udaje się nawet osobom, które wcześniej nie eksperymentowały z potrawami z tego regionu świata, więc śmiało ruszaj do kuchni!
Dla kogo?
Soczysty kurczak w kremowym sosie, a do tego kolorowa mieszanka warzyw. Potrawa jest pikantna dzięki papryczce chili, a słodkawa za sprawą miodu. Oprzesz się tej kompozycji barw i aromatów smażonego makaronu po chińsku? Zachwyceni będą miłośnicy wieloskładnikowych dań o bogatym smaku.
Na jaką okazję?
Do przygotowania smażonego makaronu po chińsku z kurczakiem wykorzystaj chiński makaron jajeczny, który idealnie nadaje się do potraw przygotowywanych w woku. Jeżeli chcesz, możesz go zastąpić zwykłym makaronem spaghetti. Jak widać, recepturą na makaron chiński z kurczakiem da się łatwo manewrować i dopasowywać do swoich możliwości. To ważne podczas przyrządzania codziennych posiłków.
Czy wiesz, że?
Ciekawym dodatkiem do dania są suszone grzyby mun. Pasują idealnie do smażonego makaronu z kurczakiem i warzywami. Popularne w kuchni dalekowschodniej grzyby posiadają szaro-czarny kolor i są charakterystycznie pokarbowane. Przed smażeniem makaronu z kurczakiem koniecznie mocz je przez co najmniej kwadrans w gorącej wodzie. W tym czasie grzyby kilkukrotnie zwiększą swoją objętość i uwolnią delikatny, szlachetny smak.
Dla urozmaicenia:
Grzyby dodaj do papryki, marchwi oraz kapusty pekińskiej, podczas smażenia makaronu po chińsku. Jeśli nie masz tego konkretnego rodzaju – zastąp je pieczarkami. Makaron smażony z kurczakiem nadal będzie pyszny!