Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

89

919 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1896 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2506 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

5 sztuk

1 opakowanie

1 łyżeczka

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrój kurczaka w kostkę, wymieszaj z dwoma łyżkami ciemnego sosu sojowego, Przyprawą w mini kostkach Knorr i marynuj przez godzinę.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Mocz grzyby w gorącej wodzie przez kwadrans, a następnie wrzuć je do gotującej się wody i gotuj je przez kolejny kwadrans. Kiedy ostygną skrój je w paski.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Marchew pokrój w zapałki, por w kostkę, a paprykę i kapustę w paski.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 3

Krok 4

Wrzuć mięso na mocno rozgrzany w woku olej (2 łyżki) i smaż je, aż puści sok, a następnie przełóż je razem z sosem własnym do innego naczynia.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej w woku pięć łyżek oleju. Po chwili dodaj posiekany czosnek, paprykę i marchew. Smaż wszystko dwie minuty i dodaj por. Po kolejnych trzech minutach smażenia wrzuć grzyby mun. Smaż jeszcze trzy minuty.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 5

Krok 6

Teraz dodaj kiełki, kapustkę pekińską i mięso. Smaż 4 minuty i dodaj siekane chili.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 6

Krok 7

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go i dodaj do wszystkich składników w woku. Dopraw miodem, wszystko energicznie wymieszaj i podawaj posypane kiełkami.

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Gawron

    Katarzyna Gawron, 27.05.2016

    Pyyycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Paru

    Arek Paru, 12.04.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaron z sosem 4 sery
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron smażony z kurczakiem i warzywamiMakaron smażony z kurczakiem i warzywami

Uwielbiasz orientalne smaki? A może po prostu masz ochotę na coś pysznego? Wypróbuj nasz przepis na makaron smażony z kurczakiem i warzywami. Soczysty kurczak w kremowym sosie, a do tego kolorowa mieszanka warzyw. Potrawa jest pikantna dzięki papryczce chili a słodkawa za sprawą miodu. Oprzesz się tej kompozycji barw i aromatów? Do przygotowania dania wykorzystaj chiński makaron jajeczny, który idealnie nadaje się do potraw przygotowywanych w woku. Jeżeli chcesz, możesz go zastąpić zwykłym makaronem spaghetti. Ciekawym dodatkiem do dania są suszone grzyby mun. Popularne w kuchni dalekowschodniej grzyby posiadają szaro-czarny kolor i są charakterystycznie pokarbowane. Przed smażeniem koniecznie mocz je przez co najmniej kwadrans w gorącej wodzie. W tym czasie grzyby kilkukrotnie zwiększą swoją objętość i uwolnią delikatny, szlachetny smak. Dodaj je do papryki, marchwi oraz kapusty pekińskiej, podczas smażenia. Jeśli nie masz takich grzybów – zastąp je pieczarkami.