Makaron w sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron w sosie grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

150 gramów

450 gramów

150 gramów

150 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Bób ugotuj i obierz ze skórek. Kurczaka pokrój w kostkę.

Makaron w sosie grzybowym - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z 100 ml wody i śmietaną. Dodaj bób i kurczaka. Całość zagotuj na patelni. Sos połącz z makaronem i chwilę gotuj.

Makaron w sosie grzybowym - Krok 2

Krok 3

Makaron podawaj posypany serem, najlepiej parmezanem. Makaron będzie smakował jeszcze lepiej, jeśli doprawisz go rozmarynem.

Makaron w sosie grzybowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron w sosie grzybowymMakaron w sosie grzybowym

Prosty i przepyszny, taki jest właśnie makaron w sosie grzybowym. Jeżeli jesteś miłośnikiem grzybów, a sezon grzybobrania już dawno minął, wypróbuj ten przepis. Aby przygotować tę potrawę oprócz makaronu potrzebujesz: wędzonego kurczaka, gotowanego bobu, śmietanę, tarty ser i Fix Knorr. Gotowanie powinno zająć ci tylko 15 minut. Do dzieła! Makaron świderki ugotuj al dente. Mięso drobno pokrój, a bób ugotuj i obierz ze skórek. By zrobić sos grzybowy zawartość opakowania należy wymieszać z wodą i śmietaną, która po podgrzaniu sprawi, że potrawa będzie kremowa i bardzo delikatna. Makaron w sosie grzybowym najlepiej podawać na gorąco, posypany parmezanem. Dla podkreślenia smaku, możesz dodać rozmarynu, który ma intensywny lekko sosnowy, korzenny zapach doskonale pasuje wiec do grzybów. Palce lizać!