Przepisy na Śmietana

2209 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (2209)

Biały puch
ratingratingratingratingrating

5827

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Czy to pierwszy w tym roku śnieg? Nie, to ciasto biały puch, które prezentuje się znakomicie niez...
Tort truskawkowy z mascarpone
ratingratingratingratingrating

1089

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
Jeśli poszukujecie oryginalnego pomysłu na urodzinowy tort – skorzystajcie z naszego przepisu. Po...
Ciasto z musem czekoladowym
ratingratingratingratingrating

1201

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ciasto z musem czekoladowym to efektowna propozycja na deser bez pieczenia. Jego podstawę stanowi...
Sernik czekoladowy
ratingratingratingratingrating

756

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Lubicie gotować, ale do tej pory specjalizowaliście się w potrawach wytrawnych? W końcu przyszedł...
Jabłecznik z budyniową nutą
ratingratingratingratingrating

1289

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Z takim deserem dzień od razu staje się lepszy. Nie od dziś wiadomo, że jabłka to produkt, który...
Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese
ratingratingratingratingrating

700

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatne naleśniki wypełnione kurczakiem z aromatycznym, gęstym sosem Bolognese smakują wyśmieni...
Miodownik z kremem z kaszy manny
ratingratingratingratingrating

1079

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Miodownik należy do ciast, które nie tylko wspaniale smakują, ale taż fantastycznie prezentują si...
American cheesecake
ratingratingratingratingrating

590

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
Sernik to deser spotykany nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Ciasta różnicuje smak, zależn...
Tort leśny mech
ratingratingratingratingrating

777

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli szukasz inspiracji na ciekawie wyglądający tort, koniecznie sięgnij po przepis na szpinakow...
3 bit na krakersach
ratingratingratingratingrating

548

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
120 min.
Miłośnikom słodyczy nie trzeba przedstawiać ciasta bez pieczenia, które chcemy wam dziś zapropono...
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

694

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanki z mięsem mielonym w roli głównej to dania treściwe, szybkie w przygotowaniu, a co nie...
Faworki (chrust)
ratingratingratingratingrating

631

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Głośno robi się o nich w okolicach tłustego czwartku. Koniec karnawałowych uciech ma smak słodkic...
Sernik Oreo
ratingratingratingratingrating

403

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Na punkcie ciemnych, kakaowych ciasteczek z jasnym, kremowym wnętrzem oszalał prawie cały świat...
Sernik krakowski
ratingratingratingratingrating

805

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Krakowskie przysmaki to nie tylko słynne obwarzanki i mięsna maczanka. W kwestii deserów Gród Kra...
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
ratingratingratingratingrating

409

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kruche ciasto idealne na letnie przyjęcia. Rabarbar nadaje mu orzeźwiającej kwaskowatości, z kole...
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami
ratingratingratingratingrating

408

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
A gdyby tak przygotować na obiad coś szybkiego, ale dającego energię na długo? Dziś w tej roli wy...
Szarlotka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

531

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przedstawiamy prosty przepis na szarlotkę z kruszonką, której trudno się oprzeć. Oprócz kruchego...
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

422

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Nie trzeba stać przy garach pół dnia, żeby przygotować coś pysznego i oryginalnego. Tak właśnie j...
Kruche z serem
ratingratingratingratingrating

524

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ciasto kruche jest jednym z tych deserów, który spotyka się w polskiej kuchni najczęściej. Na jeg...
Mazurek czekoladowo-orzechowy a'la Ferrero Rocher
ratingratingratingratingrating

461

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
Bez mazurka trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Przepis na mazurek czekoladowo-orzechowy a’la Ferre...
Wuzetka (ciasto WZ)
ratingratingratingratingrating

453

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ponadczasowy deser. Ciasto WZ z ciemnym, kakaowym biszkoptem i bitą śmietaną, które miało stać si...
Torcik Tiramisu
ratingratingratingratingrating

476

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Szukasz inspiracji na łatwy w przygotowaniu i elegancki deser? Torcik tiramisu z pewnością sprawd...
Sernik ze śliwkami i kruszonką
ratingratingratingratingrating

436

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Wilgotny, kremowy sernik z owocami i kruszonką to jedno z najbardziej popularnych ciast w polskie...
Przekładaniec
ratingratingratingratingrating

484

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
100 min.
Przekładaniec to popularne określenie ciast warstwowych. Jeśli lubisz wypieki, które łączą w sobi...
Tort czekoladowy
ratingratingratingratingrating

426

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
300 min.
Warstwy puszystego, rozpływającego się w ustach biszkoptu przełożone wyśmienitym, czekoladowym kr...
Naleśniki z kurczakiem  i brokułami
ratingratingratingratingrating

258

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Naleśniki to danie znane na całym świecie, które często gości na naszych stołach. Trudno się temu...
Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym
ratingratingratingratingrating

338

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Czekolada i cytryna to połączenie wręcz idealne. Przekonaj się o tym, przygotowując kremowe ciast...
Zapiekane naleśniki po bolońsku
ratingratingratingratingrating

309

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tradycyjne naleśniki możesz urozmaicić decydując się na ich zapiekaną wersję. Do tego przepisu po...
Dorsz w porach
ratingratingratingratingrating

292

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czas dopuścić ryby do głosu, ponieważ w smaczny sposób zrewolucjonizują codzienny jadłospis. Nie...
Brownie z kaszy jaglanej
ratingratingratingratingrating

221

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Kasza jaglana jeszcze do niedawna kojarzona była raczej z potrawami wytrawnymi, przygotowywanymi...
Sernik z białą czekoladą
ratingratingratingratingrating

256

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jeśli poszukujecie niestandardowego pomysłu na sernik lub klasyczna jego wersja już nie smakuje j...
Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
ratingratingratingratingrating

196

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kremowy sos śmietanowy z pieczarkami świetnie podkreśli delikatny smak mięsa z kurczaka. Dzięki t...

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŚmietanaŚmietana

Jaki rodzaj śmietany jest Twoim ulubionym – 12, 18, a może 36%? Każdy z nich odznacza się innym smakiem i zastosowaniem. Z udziałem śmietany stworzysz całą gamę posiłków – od śniadania po kolację. To podstawowy składnik wielu produktów mlecznych, które towarzyszą nam na co dzień. Jej tradycja sięga dawnych czasów, a sposób jej produkowania jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Zobacz, co kryje w sobie śmietana!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów jej kremowej konsystencji. Lubisz przetwory mleczne? Nie zapominaj o śmietanie! To produkt, który znajduje się niemal w każdej lodówce, a do tego sprawdzi się jako dodatek do przepisów wielu kuchni świata.

Na jaką okazję?

Bez okazji! Śmietana to nieodłączny składnik naszych ulubionych dań. Chyba w każdej kuchni śmietana ma swoje stałe miejsce w lodówce, czekając tylko na użycie. Przyznaj się – ile razy ten produkt uratował Cię z kuchennych opresji? Przygotowana przez Ciebie zupa jest za rzadka? A może dressing do sałatki wyszedł za słony? Na ratunek śmietana! To dzięki niej uzyskasz łagodniejszy smak oraz bardziej kremową teksturę.

Czy wiesz, że?

Z reguły wyróżnia się dwa główne rodzaje śmietany: kwaśną i słodką. Do każdej z tych grup dopasowuje się produkty o różnej zawartości tłuszczu. Śmietanę kwaśną stosuje się do przygotowywania zup, sosów, koktajli czy dressingów. Słodką natomiast stosuje się jako dodatek do deserów – m.in. jako składnik słodkich kremów.

Dla urozmaicenia:

Śmietana nadaje się idealnie zarówno do słonych, jak i słodkich potraw. Na co masz dziś ochotę? Może w wersji wytrawnej – tarta z boczkiem, szpinakiem i śmietaną? Co powiesz na włoski klimat i obiad ze spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem w roli głównej? A dla wszystkich łasuchów – lwowskie śliwki faszerowane. Jak widać, z dodatkiem śmietany możesz stworzyć wszystko, co najlepsze!