Przepisy na Śmietana | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Śmietana

2032 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (2032)

Biały puch
ratingratingratingratingrating

5899

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Czy to pierwszy w tym roku śnieg? Nie, to ciasto biały puch, które prezentuje się znakomicie niez...
Tort truskawkowy z mascarpone
ratingratingratingratingrating

1135

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
Jeśli poszukujecie oryginalnego pomysłu na urodzinowy tort – skorzystajcie z naszego przepisu. Po...
Sernik czekoladowy
ratingratingratingratingrating

763

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Lubicie gotować, ale do tej pory specjalizowaliście się w potrawach wytrawnych? W końcu przyszedł...
Jabłecznik z budyniową nutą
ratingratingratingratingrating

1297

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Z takim deserem dzień od razu staje się lepszy. Nie od dziś wiadomo, że jabłka to produkt, który...
Naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese
ratingratingratingratingrating

809

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatne naleśniki wypełnione kurczakiem z aromatycznym, gęstym sosem Bolognese smakują wyśmieni...
Miodownik z kremem z kaszy manny
ratingratingratingratingrating

1104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Miodownik należy do ciast, które nie tylko wspaniale smakują, ale taż fantastycznie prezentują si...
American cheesecake
ratingratingratingratingrating

601

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
Sernik to deser spotykany nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Ciasta różnicuje smak, zależn...
Tort leśny mech
ratingratingratingratingrating

789

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
Co powiecie na piknik na leśnej polanie? Nie musicie już czekać do lata, sprawdzać prognoz pogody...
3 bit na herbatnikach
ratingratingratingratingrating

568

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
120 min.
Miłośnikom słodyczy nie trzeba przedstawiać ciasta bez pieczenia, które chcemy wam dziś zapropono...
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

813

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanki z mięsem mielonym w roli głównej to dania treściwe, szybkie w przygotowaniu, a co nie...
Sernik Oreo
ratingratingratingratingrating

411

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Na punkcie ciemnych, kakaowych ciasteczek z jasnym, kremowym wnętrzem oszalał prawie cały świat...
Sernik krakowski
ratingratingratingratingrating

813

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Krakowskie przysmaki to nie tylko słynne obwarzanki i mięsna maczanka. W kwestii deserów Gród Kra...
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
ratingratingratingratingrating

418

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kruche ciasto idealne na letnie przyjęcia. Rabarbar nadaje mu orzeźwiającej kwaskowatości, z kole...
Szarlotka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

535

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przedstawiamy prosty przepis na szarlotkę z kruszonką, której trudno się oprzeć. Oprócz kruchego...
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

560

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Nie trzeba stać przy garach pół dnia, żeby przygotować coś pysznego i oryginalnego. Tak właśnie j...
Kruche z serem
ratingratingratingratingrating

544

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ciasto kruche jest jednym z tych deserów, który spotyka się w polskiej kuchni najczęściej. Na jeg...
Wuzetka (ciasto WZ)
ratingratingratingratingrating

463

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ponadczasowy deser. Ciasto WZ z ciemnym, kakaowym biszkoptem i bitą śmietaną, które miało stać si...
Sernik ze śliwkami i kruszonką
ratingratingratingratingrating

438

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
Sernik, jako jeden ze sztandarowych deserów w Polsce, ma niejedno kulinarne oblicze. Doskonałym d...
Tort czekoladowy
ratingratingratingratingrating

463

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
300 min.
Warstwy puszystego, rozpływającego się w ustach biszkoptu przełożone wyśmienitym, czekoladowym kr...
Naleśniki z kurczakiem  i brokułami
ratingratingratingratingrating

298

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Naleśniki to danie znane na całym świecie, które często gości na naszych stołach. Trudno się temu...
Zapiekane naleśniki po bolońsku
ratingratingratingratingrating

395

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Tradycyjne naleśniki możesz urozmaicić decydując się na ich zapiekaną wersję. Do tego przepisu po...
Dorsz w porach
ratingratingratingratingrating

329

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czas dopuścić ryby do głosu, ponieważ w smaczny sposób zrewolucjonizują codzienny jadłospis. Nie...
Brownie z kaszy jaglanej
ratingratingratingratingrating

233

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Kasza jaglana jeszcze do niedawna kojarzona była raczej z potrawami wytrawnymi, przygotowywanymi...
Sernik z białą czekoladą
ratingratingratingratingrating

278

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jeśli poszukujecie niestandardowego pomysłu na sernik lub klasyczna jego wersja już nie smakuje j...
Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
ratingratingratingratingrating

341

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kremowy sos śmietanowy z pieczarkami świetnie podkreśli delikatny smak mięsa z kurczaka. Dzięki t...
Zrazy kasztelańskie
ratingratingratingratingrating

325

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Do przygotowania zrazów kasztelańskich potrzebne jest mięso wołowe bez kości, najlepiej rostbef...
Kurczak ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

259

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Delikatny i soczysty filet z kurczaka wyśmienicie smakuje ze szpinakiem i startym na grubej tarce...
Langosz ze śmietaną - VIDEO
ratingratingratingratingrating

260

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Potrawa nierozerwalnie kojarzona z Węgrami. Każdy, kto wybiera się do tego kraju, wie, że nie moż...
Rolada bananowa
ratingratingratingratingrating

253

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Śmietankowy krem, drobne kawałki gorzkiej czekolady i słodkie banany to kombinacja, która w porze...
Sernik
ratingratingratingratingrating

284

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za sernikiem. Ciasto to, należące do kanonu deserowe...
Ziemniaki faszerowane po chłopsku
ratingratingratingratingrating

347

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ziemniaki i śledzie to duet, który doskonale ze sobą współgra. Kto z nas nie zna sałatki śledziow...
Serowa zapiekanka z brokułami
ratingratingratingratingrating

233

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Błyskawiczna zapiekanka z makaronem, brokułami i mielonym mięsem, polana kremowym sosem. Charakte...

Ciekawostki i porady

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŚmietanaŚmietana

Jaki rodzaj śmietany jest Twoim ulubionym – 12, 18, a może 36%? Każdy z nich odznacza się innym smakiem i zastosowaniem. Z udziałem śmietany stworzysz całą gamę posiłków – od śniadania po kolację. To podstawowy składnik wielu produktów mlecznych, które towarzyszą nam na co dzień. Jej tradycja sięga dawnych czasów, a sposób jej produkowania jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Zobacz, co kryje w sobie śmietana!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów jej kremowej konsystencji. Lubisz przetwory mleczne? Nie zapominaj o śmietanie! To produkt, który znajduje się niemal w każdej lodówce, a do tego sprawdzi się jako dodatek do przepisów wielu kuchni świata.

Na jaką okazję?

Bez okazji! Śmietana to nieodłączny składnik naszych ulubionych dań. Chyba w każdej kuchni śmietana ma swoje stałe miejsce w lodówce, czekając tylko na użycie. Przyznaj się – ile razy ten produkt uratował Cię z kuchennych opresji? Przygotowana przez Ciebie zupa jest za rzadka? A może dressing do sałatki wyszedł za słony? Na ratunek śmietana! To dzięki niej uzyskasz łagodniejszy smak oraz bardziej kremową teksturę.

Czy wiesz, że?

Z reguły wyróżnia się dwa główne rodzaje śmietany: kwaśną i słodką. Do każdej z tych grup dopasowuje się produkty o różnej zawartości tłuszczu. Śmietanę kwaśną stosuje się do przygotowywania zup, sosów, koktajli czy dressingów. Słodką natomiast stosuje się jako dodatek do deserów – m.in. jako składnik słodkich kremów.

Dla urozmaicenia:

Śmietana nadaje się idealnie zarówno do słonych, jak i słodkich potraw. Na co masz dziś ochotę? Może w wersji wytrawnej – tarta z boczkiem, szpinakiem i śmietaną? Co powiesz na włoski klimat i obiad ze spaghetti ze szparagami, kurczakiem i serem w roli głównej? A dla wszystkich łasuchów – lwowskie śliwki faszerowane. Jak widać, z dodatkiem śmietany możesz stworzyć wszystko, co najlepsze!