Miodownik z kremem z kaszy manny

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1078

653 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10315 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

2 łyżki

0.75 szklanki

3 sztuki

1 łyżeczka

700 gramów

krem:

8 łyżek

750 mililitrów

120 gramów

60 gramów

200 gramów

1 opakowanie

polewa:

100 gramów

5 łyżek

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Do garnka wkładamy Kasię, miód, cukier puder i rozpuszczamy. Do mąki dodajemy jajka, sodę i ostudzoną rozpuszczoną Kasię z miodem i cukrem. Całość mieszamy na jednolitą masę.

Miodownik z kremem z kaszy manny - Krok 1

Krok 2

Ciasto dzielimy na cztery części. Rozwałkowujemy je i pieczemy cztery równe placki w blaszce na pergaminie. Każdy placek pieczemy osobno. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 13-15 minut.

Miodownik z kremem z kaszy manny - Krok 2

Krok 3

Krem: W garnku gotujemy mleko, dodajemy cukier puder, kaszę mannę i cukier wanilinowy. Gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna mieć konsystencję gęstniejącego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.

Miodownik z kremem z kaszy manny - Krok 3

Krok 4

Kasię ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy porcjami krem z kaszy cały czas miksując, aby masa była jednolita. Wystudzoną masę dzielimy na trzy części i przekładamy nią ciasto. Na wierzch ostatniego placka przygotowujemy polewę.

Miodownik z kremem z kaszy manny - Krok 4

Krok 5

Polewa: Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając. Odstaw do wystygnięcia, aby polewa zgęstniała.

Miodownik z kremem z kaszy manny - Krok 5

Krok 6

Polewę wylewamy na wierzch ciasta i posypujemy orzechami. Gdy ciasto całkowicie przestygnie, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 24 godziny.

Miodownik z kremem z kaszy manny - Krok 6
11

Opinie o przepisie

  • Ewa

    Ewa , 27.03.2020

    Upiekłam wczoraj i..ciasto jest mdłe w smaku...takie nijakie. Obowiązkowo należy przełożyć je jakąś konfiturą,wtedy od razu słodkość jest przełamana. Zamiast margaryny masło. W kremie cukier zwykły do ugotowania kaszy, a puder do masła. Na górę rozpuściłam samą czekoladę, bo faktycznie ilość tłuszczu już byłaby przesadzona.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  Chmielewska

    Agnieszka Chmielewska , 21.12.2019

    Jakie są duże blaszki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Nowak

    Sylwia Nowak, 30.06.2019

    3 kostki margaryny w jednym cieście? O rany!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Grabarczyk

    Monika Grabarczyk, 30.03.2018

    Też piękne to ciasto... Ale też jest pyszne z masą serowa zamiast kaszy many

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Ka

    Asia Ka, 26.03.2018

    Mam pytanie .placki można kupiec wczesniej a później tylko przełożyć masa? I odnośnie ciasta do rozpuszczonych składników dodać make i wyrobić na stalnicy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Kucharska

    Mariola Kucharska, 01.11.2017

    Pieke to ciasto także ... przepyszne .. I ja dodatkowo dodaje 2 galaretki (2 kolory - gotuje w mniejszej ilosci wody , zostawiam do "sciecia" .. nastepnie kroje w paski i rozkładam na kazdej warstwie kremu .) .. Cisto jest wtedy urozmaicone kolorami , a dodatkowo slodki smak jest "przelamany" lekko winna galaretka ... polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Kasprzycka

    Marta Kasprzycka, 30.04.2017

    A miód sztuczny czy prawdziwy ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kempczynska

    Katarzyna Kempczynska, 19.03.2017

    To ciasto u mnie wdomu nazywało sie przekładaniec i piekła go moja śp.Mama zresztą ona zawsze pikła pyszne ciasta i został mi zeszyt pełen przepisów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Paryniak

    Joanna Paryniak, 01.01.2017

    pycha :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kurkiewicz

    Jadwiga Kurkiewicz, 27.12.2016

    Piekę to ciasto od b.dawna. Zawsze wychodzi jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Zach

    Mariusz Zach, 04.12.2016

    moje ulubione ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miodownik z kremem z kaszy mannyMiodownik z kremem z kaszy manny

Miodownik to pyszne wielowarstwowe ciasto, przekładane kremem, często przyrządzanym z kaszy manny. Jest słodkie, pyszne i bardzo efektowne. Doskonale nadaje się zarówno na codzienny podwieczorek, jak i do podania podczas uroczystego spotkania, na przykład z okazji świąt. Jest dość pracochłonne, ponieważ każdą z warstw trzeba rozwałkować i upiec osobno, jednak efekt wart jest tego wysiłku. Po upieczeniu otrzymasz wypiek o bardzo dobrym, głębokim smaku. Po przestudzeniu oblej ciasto grubą warstwą gęstej polewy czekoladowej. Jeśli dodasz do niej nieco żelatyny, pozostanie błyszcząca nawet po zastygnięciu. Posyp ją posiekanymi orzechami włoskimi. Kilka z nich zostaw w całości i udekoruj nimi ciasto. Miodownik z kremem z kaszy manny najlepszy będzie dzień po upieczeniu. Na jakiś czas odłóż go do lodówki, po owinięciu wcześniej folią aluminiową. Blaty miodowe zmiękną, smaki przenikną się i ciasto będzie wprost doskonałe. Zaplanuj czas na jego przygotowanie i przekonaj się, jakie jest dobre.