Miodownik z kremem z kaszy manny
NOWY PRZEPIS
łatwe
25671 osób zapisało

Składniki
krem:
50 gramów
280 mililitrów
50 gramów
75 gramów
40 gramów
2 łyżki
ciasto miodowe:
140 gramów
120 gramów
1 łyżeczka
140 gramów
2 sztuki
1 łyżka
kruszonka orzechowa:
220 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania kremu. Do gorącego mleka dodaj kaszę mannę, cukier kryształ (50g) i zagotuj. Odstaw do ostudzenia.

Krok 2
Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowy na ładną białą masę i dodawaj partiami wystudzoną kaszę manną. Ubijaj aż składniki się połączą.

Krok 3
Teraz możesz przygotować ciasto miodowe. Masło utrzyj z cukrem do białości, dodaj stopniowo jajka i następnie mąkę z proszkiem do pieczenia oraz miód.

Krok 4
Ciasto rozsmaruj na ok 2-3mm na wielkość blaszki z piekarnika. Upiecz w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Płat upieczonego ciasta pokrój na prostokąty.

Krok 5
Orzechy spraż w piecu w 170 stopniach prze 10 minut, następnie ostudź i posiekaj drobno. Każdy prostokąt ciasta posmaruj kremem i tak na przemian aż do wyczerpania składników. Na końcu posmaruj resztą kremu całe ciasto i posyp orzechami.


Dobra rada:
Miodownik z kaszą manną gotowy i zostało ci trochę orzechów włoskich. Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Miodownik z kremem z kaszy manny
Miodownik z kremem z kaszy manny jest znany w większości polskich domów. Wiele mam już kilka dni przed podaniem ciasta piecze placki, aby te jeszcze „odleżały” przez jakiś czas. W czym tkwi sekret miodownika i dlaczego to tak dobre ciasto? Skorzystaj z naszego przepisu i dowiedz się już dziś!
Dla kogo?
Ciasto miodowe z kaszą manną jest doskonałą propozycją dla wszystkich, którzy cenią sobie proste i niewymyślne ciasta. Większość składników na pewno mamy w swoich domach, więc nie jest problemem zagniecenie ciasta i upieczenie placków. Placki mogą być przechowywane w suchym miejscu nawet przez miesiąc! Dlatego nie musisz się martwić, jeśli zabraknie Ci czasu na wykończenie miodownika z kaszą manną. Ugotuj masę w dogodnym dla siebie momencie i oczaruj swoich gości przepysznym ciastem miodowym z kaszą manną!
Na jaką okazję?
Miodownik z kaszą manną głównie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Placki pieczone są kilka dni wcześniej, a więc w dniu przygotowania całego deseru są już delikatniejsze i bardziej miękkie. Miodownik to ciasto, które posmakuje wszystkim wielbicielom kaszy manny, gdyż łączy jej mleczny smak z lekko korzennym smakiem placków.
Czy wiesz, że?
Przepis na miodownik z kaszą manną nazywany jest także stefanką lub grysikowcem. Ta druga nazwa nawiązuje do wyglądu kaszy manny, która przypomina drobny grysik. W niektórych regionach Polski przepis na miodownik z kaszą manną uwzględnia także powidła śliwkowe, które stanowią jedną z warstw ciasta.
Dla urozmaicenia:
Miodownik z kaszą manną możesz udekorować na wiele sposobów. Jednym z nich jest użycie gotowej – czekoladowej lub owocowej – posypki, która delikatnie przyklei się do wierzchu ciasta. Równie dobrym pomysłem jest użycie prażonych płatków migdałów. Ich słono-słodki smak ciekawie podkreśli słodycz całego ciasta. Możesz także przygotować polewę czekoladową, polać gotowe ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki, aby całość się ścięła.