Miodownik z kaszą manną: przepis, ciasto z kremem | Przepisy.pl pixel

Miodownik z kremem z kaszy manny

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1125

886 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11080 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25619 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

krem:

50 gramów

280 mililitrów

50 gramów

75 gramów

40 gramów

2 łyżki

ciasto miodowe:

140 gramów

120 gramów

1 łyżeczka

140 gramów

2 sztuki

1 łyżka

kruszonka orzechowa:

220 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania kremu. Do gorącego mleka dodaj kaszę mannę, cukier kryształ (50g) i zagotuj. Odstaw do ostudzenia.

Miodownik z kremem z kaszy manny - Krok 1

Krok 2

Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowy na ładną białą masę i dodawaj partiami wystudzoną kaszę manną. Ubijaj aż składniki się połączą.

Miodownik z kremem z kaszy manny - Krok 2

Krok 3

Teraz możesz przygotować ciasto miodowe. Masło utrzyj z cukrem do białości, dodaj stopniowo jajka i następnie mąkę z proszkiem do pieczenia oraz miód.

Miodownik z kremem z kaszy manny - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozsmaruj na ok 2-3mm na wielkość blaszki z piekarnika. Upiecz w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Płat upieczonego ciasta pokrój na prostokąty.

Miodownik z kremem z kaszy manny - Krok 4

Krok 5

Orzechy spraż w piecu w 170 stopniach prze 10 minut, następnie ostudź i posiekaj drobno. Każdy prostokąt ciasta posmaruj kremem i tak na przemian aż do wyczerpania składników. Na końcu posmaruj resztą kremu całe ciasto i posyp orzechami.

Miodownik z kremem z kaszy manny - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Miodownik z kaszą manną gotowy i zostało ci trochę orzechów włoskich. Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

10

Opinie o przepisie

  • Kat 21

    Kat 21 , 09.08.2022

    Ciasto miodownik z kaszą manną zawsze będzie kojarzyć mi się z obiadami u babci. Duża blacha miodownika znikała i trzeba było walczyć o ostatni kawałek :) Teraz sama piekę i mogę spokojnie cieszyć się tym smakiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 31.12.2021

    TAK. Są ciasta które kojarzą mi się ze Świętami. Dla mnie takim ciastem jest miodownik. Takie ciasto robiła zawsze moja babcia i wtedy wydawał mi się skomplikowany. Dziś wiem że nie jest trudny tylko czasochłonny. Dlatego placki piekę dzień wcześniej. Najczęściej używam sztucznego miodu lub z mniszka lekarskiego. Do masy dodaję skórkę z cytryny lub sam sok. Masa nabiera orzeżwieniaAby ciasto nie było za bardzo słodkie przełamuję smak własnoręcznie zrobioną frużeliną z żurawiny. Ciasto polewam ciemną czekoladą i posypuję posiekanymi orzechami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Raczyńska

    Marta Raczyńska , 30.12.2021

    Są ciasta ,które zawsze będą kojarzyć się ze świętami .Dla mnie takim ciastem jest miodownik. Robiła go moja babcia i wtedy wydawało mi się że jest bardzo skomplikowany. Wbrew pozorom nie jest trudny tylko czasochłonny. Dlatego placki piekę dzień wcześniej .Placki miodowe piekę na miodzie sztucznym a czasami nawet na miodzie z mniszka lekarskiego. Do masy dodaję świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny, skórkę otartą z cytryny lub skórkę pomarańczową. Placki przekładam masą a jedną warstwę dodatkowo frużeliną z żurawiny własnej roboty. Szklankę owoców z żurawiny zalewamy wodą tak aby tylko przykryło i zagotowujemy .Gdy owoce się rozgotują dodajemy dwie łyżeczki cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej w odrobinie zimnej wody .Ciasto odstawiam na dwa dni ,aby składniki przeszły sobą, wtedy miodownik jest najlepszy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela

    Izabela , 27.12.2021

    *TAK* SMAK SWIAT Z DZIECINSTWA ZAWSZE ROBILA GO MOJA MAMA TERAZ ROBIE JA.CIASTO MIODOWE ZAGNIATAM ODKLADAM DO LODOWKI.KASZE GOTUJE NA GESTO Z CUKREM NAJLEPIEJ DZIEN PRZED PRZEKLADANIEM.VIASTO DZIELE NA 3 CZESCI PIEKE NA ZLOTO.MASLO UBIJAM NA PUCH DODAJAC PO LYZCE KASZY.BLATY NASACZAM DELIKATNIE GORZKA HERBATA NA TO WYKLADAM KREM I TAK PO KOLEI.GORE POLEWAM CZEKOLADA JEST PYSZNE I ROZPLYWA SIE W USTACH

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina

    Ewelina , 11.12.2021

    *Tak* Dzieciństwo zawsze będzie mi się kojarzyć właśnie z tym ciastem. Miodownik gości u nas w każde święta. Miodowe blaty przełożone kremem z kaszy manny i powidłami śliwkowymi. Składniki na ciasto miodowe ugniatam z dodatkiem roztopionego,ciepłego miodu. Dziele ciasto na 4 części i każdą część piekę oddzielnie na blaszce. Masło ucieram na biały puch, dodaje cukier puder i delikatnie dorzucając łyżka po łyżce budyniu z kaszy manny ucieram do utworzenia delikatnego kremu. Blat miodowy,połowa masy,blat miodowy,powidła śliwkowe, blat miodowy,reszta masy,blat miodowy. Najlepiej zrobić dwa dni wcześniej przed ważnym dla nas wydarzeniem czy też weekendem, żeby ciasto mogło stać się miękkie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona

    Iwona , 05.12.2021

    TAK Aby mój miodownik robił wrażenie na gościach na wierzch przygotowuję polewę miodową z orzechami: w maśle rozpuszczam cukier i miód, do masy dodaję posiekane orzechy i przez chwilę gotuję. Taką gorącą polewę wykładam na górny blat ciasta. Skarmelizowane orzechy przepięknie błyszczą i dodają wspaniałego smaku miodownikowi :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Rura

    Krzysztof Rura , 14.12.2020

    TAK Wreszcie dowiedziałem się, jak się robi miodownik. Przepadam za tym ciastem. Dotąd jadlem je tylko u cioci, która piekła go specjalnie dla mnie. Odkąd wyjechała za granicę tęsknię tak za nią, jak i ciastem. Zrobię je w niedziele i zadzwonię do niej na VIDEO. Na pewno zaskoczę ją, że sam je przygotowałem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Drapała

    Gabriela Drapała , 13.12.2020

    TAK. miodownik kojarzy się z tradycją świąt, wypiekami mamy ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 02.12.2020

    TAK. Miodownik, czyli połączenie samych pyszności - to symbol Świąt Bożego Narodzenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zdrowak

    Anna Zdrowak , 26.11.2020

    Tak. Miodownik... to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miodownik z kremem z kaszy mannyMiodownik z kremem z kaszy manny

Miodownik z kremem z kaszy manny jest znany w większości polskich domów. Wiele mam już kilka dni przed podaniem ciasta piecze placki, aby te jeszcze „odleżały” przez jakiś czas. W czym tkwi sekret miodownika i dlaczego to tak dobre ciasto? Skorzystaj z naszego przepisu i dowiedz się już dziś!

Dla kogo?

Ciasto miodowe z kaszą manną jest doskonałą propozycją dla wszystkich, którzy cenią sobie proste i niewymyślne ciasta. Większość składników na pewno mamy w swoich domach, więc nie jest problemem zagniecenie ciasta i upieczenie placków. Placki mogą być przechowywane w suchym miejscu nawet przez miesiąc! Dlatego nie musisz się martwić, jeśli zabraknie Ci czasu na wykończenie miodownika z kaszą manną. Ugotuj masę w dogodnym dla siebie momencie i oczaruj swoich gości przepysznym ciastem miodowym z kaszą manną!

Na jaką okazję?

Miodownik z kaszą manną głównie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Placki pieczone są kilka dni wcześniej, a więc w dniu przygotowania całego deseru są już delikatniejsze i bardziej miękkie. Miodownik to ciasto, które posmakuje wszystkim wielbicielom kaszy manny, gdyż łączy jej mleczny smak z lekko korzennym smakiem placków.

Czy wiesz, że?

Przepis na miodownik z kaszą manną nazywany jest także stefanką lub grysikowcem. Ta druga nazwa nawiązuje do wyglądu kaszy manny, która przypomina drobny grysik. W niektórych regionach Polski przepis na miodownik z kaszą manną uwzględnia także powidła śliwkowe, które stanowią jedną z warstw ciasta. 

Dla urozmaicenia:

Miodownik z kaszą manną możesz udekorować na wiele sposobów. Jednym z nich jest użycie gotowej – czekoladowej lub owocowej – posypki, która delikatnie przyklei się do wierzchu ciasta. Równie dobrym pomysłem jest użycie prażonych płatków migdałów. Ich słono-słodki smak ciekawie podkreśli słodycz całego ciasta. Możesz także przygotować polewę czekoladową, polać gotowe ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki, aby całość się ścięła.