Miodownik z kremem z kaszy manny
NOWY PRZEPIS
łatwe
24786 osób zapisało
Składniki
krem:
50 gramów
280 mililitrów
50 gramów
75 gramów
40 gramów
2 łyżki
ciasto miodowe:
140 gramów
120 gramów
1 łyżeczka
140 gramów
2 sztuki
1 łyżka
kruszonka orzechowa:
220 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania kremu. Do gorącego mleka dodaj kaszę mannę, cukier kryształ (50g) i zagotuj. Odstaw do ostudzenia.
Krok 2
Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowy na ładną białą masę i dodawaj partiami wystudzoną kaszę manną. Ubijaj aż składniki się połączą.
Krok 3
Teraz możesz przygotować ciasto miodowe. Masło utrzyj z cukrem do białości, dodaj stopniowo jajka i następnie mąkę z proszkiem do pieczenia oraz miód.
Krok 4
Ciasto rozsmaruj na ok 2-3mm na wielkość blaszki z piekarnika. Upiecz w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Płat upieczonego ciasta pokrój na prostokąty.
Krok 5
Orzechy spraż w piecu w 170 stopniach prze 10 minut, następnie ostudź i posiekaj drobno. Każdy prostokąt ciasta posmaruj kremem i tak na przemian aż do wyczerpania składników. Na końcu posmaruj resztą kremu całe ciasto i posyp orzechami.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Miodownik z kremem z kaszy manny
Miodownik należy do ciast, które nie tylko wspaniale smakują, ale taż fantastycznie prezentują się na stole. To wypiek z długą historią, więc nic dziwnego, że istnieje ogromna liczba różnorodnych receptur. W naszej podstawą kremu miodownika jest kasza manna. Czy można dodać coś jeszcze? Chyba już tylko jedno: smacznego!
Dla kogo?
W sam raz dla miłośników tradycyjnych deserów i miodowych smaków. Stawiamy na odmianę gryczaną, która nadaje ciastu niebanalnego charakteru.
Na jaką okazję?
Pachnące miodem i orzechami ciasto świetnie sprawdzi się w zimowej scenerii. Ta pora roku to nie tylko bożonarodzeniowe pierniki i makowce. Przepis na miodownik z kaszą wykorzystajcie, gdy planujecie wielopokoleniowe, rodzinne spotkanie.
Czy wiesz, że?
Ciasto można przygotować na 2–3 dni przed planowanym podaniem. Choć trudno będzie oprzeć się pokusie natychmiastowej degustacji, warto poczekać, ponieważ miodownik okaże się jeszcze lepszy. Przechowujcie go w chłodnym miejscu.
Dla urozmaicenia:
Słodkie warstwy możecie przełożyć powidłami śliwkowymi.