Miodownik z kaszą manną przepis – Zobacz na przepisy.pl

Miodownik z kremem z kaszy manny

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1081

660 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10347 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

krem:

50 gramów

280 mililitrów

50 gramów

75 gramów

40 gramów

2 łyżki

ciasto miodowe:

140 gramów

120 gramów

1 łyżeczka

140 gramów

2 sztuki

1 łyżka

kruszonka orzechowa:

220 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania kremu. Do gorącego mleka dodaj kaszę mannę, cukier kryształ (50g) i zagotuj. Odstaw do ostudzenia.

Miodownik z kremem z kaszy manny - Krok 1

Krok 2

Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowy na ładną białą masę i dodawaj partiami wystudzoną kaszę manną. Ubijaj aż składniki się połączą.

Miodownik z kremem z kaszy manny - Krok 2

Krok 3

Teraz możesz przygotować ciasto miodowe. Masło utrzyj z cukrem do białości, dodaj stopniowo jajka i następnie mąkę z proszkiem do pieczenia oraz miód.

Miodownik z kremem z kaszy manny - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozsmaruj na ok 2-3mm na wielkość blaszki z piekarnika. Upiecz w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Płat upieczonego ciasta pokrój na prostokąty.

Miodownik z kremem z kaszy manny - Krok 4

Krok 5

Orzechy spraż w piecu w 170 stopniach prze 10 minut, następnie ostudź i posiekaj drobno. Każdy prostokąt ciasta posmaruj kremem i tak na przemian aż do wyczerpania składników. Na końcu posmaruj resztą kremu całe ciasto i posyp orzechami.

Miodownik z kremem z kaszy manny - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodownik z kremem z kaszy manny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wuzetka (ciasto WZ)
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miodownik z kremem z kaszy mannyMiodownik z kremem z kaszy manny

Miodownik należy do ciast, które nie tylko wspaniale smakują, ale taż fantastycznie prezentują się na stole. To wypiek z długą historią, więc nic dziwnego, że istnieje ogromna liczba różnorodnych receptur. W naszej podstawą kremu miodownika jest kasza manna. Czy można dodać coś jeszcze? Chyba już tylko jedno: smacznego!

Dla kogo?

W sam raz dla miłośników tradycyjnych deserów i miodowych smaków. Stawiamy na odmianę gryczaną, która nadaje ciastu niebanalnego charakteru.

Na jaką okazję?

Pachnące miodem i orzechami ciasto świetnie sprawdzi się w zimowej scenerii. Ta pora roku to nie tylko bożonarodzeniowe pierniki i makowce. Przepis na miodownik z kaszą wykorzystajcie, gdy planujecie wielopokoleniowe, rodzinne spotkanie.

Czy wiesz, że?

Ciasto można przygotować na 2–3 dni przed planowanym podaniem. Choć trudno będzie oprzeć się pokusie natychmiastowej degustacji, warto poczekać, ponieważ miodownik okaże się jeszcze lepszy. Przechowujcie go w chłodnym miejscu.

Dla urozmaicenia:

Słodkie warstwy możecie przełożyć powidłami śliwkowymi.