Sernik krakowski - przepis: tradycyjny, z wiaderka | Przepisy.pl pixel

Sernik krakowski

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

815

922 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8677 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

180 gramów

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

masa serowa:

1.5 kilograma

4 sztuki

5 łyżek

150 gramów

60 gramów

1 łyżka

lukier:

100 gramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Siekamy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.

Sernik krakowski - Krok 1

Krok 2

Dodajemy sól, śmietanę, jajko i żółtka. Zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Sernik krakowski - Krok 2

Krok 3

Rodzynki obtaczamy w mące pszennej. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy. Dodajemy rodzinki i mieszamy.

Sernik krakowski - Krok 3

Krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części. 2 części łączymy w jednolitą kulkę. Wałkujemy na kształt blaszki podsypując mąką i przekładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez ok. 10 minut.

Sernik krakowski - Krok 4

Krok 5

Na podpieczony spód przelewamy masę serową. Ostatnią część ciasta wałkujemy. Kroimy na paski. Układamy ma masie serowej. Sernik pieczemy przez ok. 60 minut. Studzimy w piekarniku.

Sernik krakowski - Krok 5

Krok 6

Wyciskamy sok z połówki cytryny. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Smarujemy lukrem sernik.

Sernik krakowski - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • agusia32 agusia32

    agusia32 agusia32 , 14.12.2020

    Tak. TAk! TAK! To mój typ! Jestem krakowianką od urodzenia i sernik krakowski już choćby z tego powodu jest bliski mojemu sercu. A może bardziej podniebieniu... Uwielbiam tę słodycz rozpływającą się w ustach...mmm... Ten przepis jest według mnie idealny, już widzę oczami wyobraźni jak go piekę. Tylko rodzynek nie dodaję, bo moi Synowie nie lubią ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Zielińska

    Jagoda Zielińska , 07.12.2020

    TAK* Uwielbiam serniki, to najlepsze ciasta. A już sernik krakowski to niebo dla podniebienia

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Małgorzata Marchwińska

    Małgorzata Marchwińska , 01.12.2020

    TAK* Taki sernik lubię najbardziej. Ciężki i treściwy. Obowiązkowo na stole w święta w każdym domu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik krakowskiSernik krakowski

Krakowskie przysmaki to nie tylko słynne obwarzanki i mięsna maczanka. W kwestii deserów Gród Kraka też ma sporo do zaoferowania. Jednym ze specjałów jest znany na cały kraj sernik krakowski – tradycyjny wypiek z obowiązkową porcją bakalii oraz charakterystycznymi paskami ciasta na wierzchu. Jeśli do tej pory nie próbowaliście zrobić go samodzielnie, wreszcie nadarza się idealna okazja. Z naszym przepisem na tradycyjny sernik krakowski pójdzie jak po maśle.

Dla kogo?

Na widok sernika po krakowsku zadowoleni będą wszyscy fani deserów z rodzynkami. W recepturze nie szczędźcie tych słodkich, owocowych dodatków. Są obowiązkowym elementem tradycyjnego sernika krakowskiego, wzbogacając jego delikatny twarogowy smak.

Na jaką okazję?

Trudno znaleźć okazję, do której sernik po krakowsku nie pasuje. Zbliża się wizyta rodziców, teściów albo dziadków? A może organizujecie domówkę dla znajomych? Po kawałek sernika krakowskiego każdy sięgnie z apetytem.

Czy wiesz, że?

Idealny na Wielkanoc sernik krakowski to wypiek, który długo zachowuje świeżość. Z powodzeniem możecie przygotować go nawet dwa dni przed planowanym poczęstunkiem. Prosty sernik krakowski to przepis, dzięki któremu łatwiej będzie zarządzać czasem i organizacją świątecznych obchodów. Bardzo dobre efekty uzyskacie, jeśli samodzielnie zmielicie twaróg. Nie macie maszynki lub czasu na takie manewry? Sprawdzony przepis na sernik krakowski z wiaderka sprawia, że wypiek też wychodzi doskonale, więc bez obaw możecie użyć produktu, który przyspieszy proces przygotowania deseru.

Dla urozmaicenia:

Do masy serowej na krakowski sernik fantastycznie pasuje skórka pomarańczowa. Do przepisu na sernik po krakowsku nie potrzeba już niczego więcej. No, może poza doborowym towarzystwem, więc dzwońcie po przyjaciół!