Sernik krakowski

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

805

751 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

8553 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16852 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

350 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 łyżka

masa serowa:

1 kilogram

250 gramów

5 sztuk

1 opakowanie

40 gramów

50 gramów

1 łyżka

lukier:

200 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Blaszkę o wymiarach 22 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę, Kasię, cukier, żółtka i śmietanę wymieszaj mieszadłami miksera. Przełóż na stół i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki.

Sernik krakowski - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto podziel na dwie części w proporcji 2:3. Większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim dno blaszki. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika na 15 minut.

Sernik krakowski - Krok 2

Krok 3

Przygotuj masę serową. Rodzynki oprósz mąką. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodaj twaróg, miękką Kasię i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. Na koniec wsyp rodzynki.

Sernik krakowski - Krok 3

Krok 4

Masę serową przełóż do formy z podpieczonym ciastem. Wyrównaj powierzchnię. Zmniejsz temperaturę w piecu do 170° C. Sernik wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut.

Sernik krakowski - Krok 4

Krok 5

W tym czasie resztę ciasta rozwałkuj i potnij na centymetrowe pasy. Sernik wyjmij z pieca, ułóż na jego powierzchni kratkę z ciasta i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz jeszcze około 30 minut. Sernik wystudź w otwartym piekarniku.

Sernik krakowski - Krok 5

Krok 6

Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gładki, gęsty lukier i posmaruj nim wierzch wystudzonego ciasta.

Sernik krakowski - Krok 6
8

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Nalepko

    Katarzyna Nalepko

    Sernik wyszedł pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Brychczynska

    Magdalena Brychczynska

    rewelacyjny sernik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzanna Magdalena Mergner

    Zuzanna Magdalena Mergner

    super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Rucińska

    Aleksandra Rucińska

    Można sobie zafundować wagę kuchenną, kosztuje niewiele..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Beason

    Renata Beason

    Znakomity sernik juz dwa razy zrobilam pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Zubrzycka

    Iza Zubrzycka

    Średnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula  Marchlewska

    Urszula Marchlewska

    Przepis na sernik jest wspaniały, ale dopiero zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Taczkowska

    Helena Taczkowska

    Jesteście super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Aga

    Agnieszka Aga

    Nie cierpię przepisów w ktorych proporcje podawane sa w gramach!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik krakowskiSernik krakowski

Sernik krakowski to jeden z najbardziej klasycznych polskich wypieków. Chociaż popularność zdobywają różne rodzaje serników, np. nowojorski czy sernikobrownie, sernik krakowski wciąż utrzymuje popularność. Nic dziwnego – jest zbity, gęsty, pełen rodzynków, a w dodatku bardzo dobrze wygląda ozdobiony na wierzchu kratką z kruchego ciasta. To od przyrządzenia ciasta zacznij przygotowania, ponieważ będzie wymagało schłodzenia w lodówce. Żeby masa serowa miała odpowiednią konsystencję, dokładnie ubij jajka i cukier, aż staną się puszyste. Rodzynki obtocz w mące – dzięki temu nie będą opadały. Oprócz nich, do sernika krakowskiego będzie pasować także kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa. W trakcie  pieczenia sernik wyjmij i ułóż na nim kratkę z ciasta, a na koniec trzymaj przez chwilę w otwartym piekarniku, by sernik nie opadł. Przed zaserwowaniem udekoruj sernik krakowski białym lukrem albo posyp cukrem pudrem. Sernik będzie bardzo dobrym dodatkiem do kawy dla gości, sprawdzi się m.in. jako deser po uroczystym obiedzie. Przekonaj się, jak przyjemne może być pieczenie!