Sernik krakowski - przepis: tradycyjny, z wiaderka | Przepisy.pl pixel

Sernik krakowski

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

823

984 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8865 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17467 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

180 gramów

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

masa serowa:

1.5 kilograma

4 sztuki

5 łyżek

150 gramów

60 gramów

1 łyżka

lukier:

100 gramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Siekamy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.

Sernik krakowski - Krok 1

Krok 2

Dodajemy sól, śmietanę, jajko i żółtka. Zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Sernik krakowski - Krok 2

Krok 3

Rodzynki obtaczamy w mące pszennej. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy. Dodajemy rodzinki i mieszamy.

Sernik krakowski - Krok 3

Krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części. 2 części łączymy w jednolitą kulkę. Wałkujemy na kształt blaszki podsypując mąką i przekładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez ok. 10 minut.

Sernik krakowski - Krok 4

Krok 5

Na podpieczony spód przelewamy masę serową. Ostatnią część ciasta wałkujemy. Kroimy na paski. Układamy ma masie serowej. Sernik pieczemy przez ok. 60 minut. Studzimy w piekarniku.

Sernik krakowski - Krok 5

Krok 6

Wyciskamy sok z połówki cytryny. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Smarujemy lukrem sernik.

Sernik krakowski - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Kaśka

    Kaśka , 01.12.2021

    TAK! Kocham serniki, więc często z nimi eksperymentuję. Sernik krakowski jest mi znany, ale i na niego przepis zmodyfikowałam mając doświadczenia z recepturami na inne tego rodzaju wypieki. Przede wszystkim do ciasta zamiast śmietany dodałabym serek homogenizowany, nawet w większej ilości. Dzięki niemu ciasto jest smaczniejsze i nie kruszy się aż tak bardzo. Oczywiście za większą ilością serka idzie też nieco większa ilość mąki. Przechodząc do masy serowej - zdecydowanie wolę ser z wiaderka wymieszany z twarogowym w proporcji pół na pół. Brakuje mi też tutaj masła, dzięki któremu masa będzie bardziej kremowa. Do tego moje niedawne odkrycie - dodanie ubitej śmietany 30% nadaje sernikowi niesamowitej puszystości, a jeśli jeszcze do tego zamiast dodać od razu całe jajka dodamy same żółtka, a na koniec pianę ubitą z białek wyjdzie serowa chmurka. No i najważniejsze - rodzynki w serniku to nie moja bajka, więc na pewno bym ich nie dodała. ;) Na koniec jeszcze lukier - cukier puder, śmietana i sok z cytryny. Dla wielbicieli czekekolady - można roztopić ją z masłem i polać wierzch gotowego wypieku. IDEAŁ. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • agusia32 agusia32

    agusia32 agusia32 , 14.12.2020

    Tak. TAk! TAK! To mój typ! Jestem krakowianką od urodzenia i sernik krakowski już choćby z tego powodu jest bliski mojemu sercu. A może bardziej podniebieniu... Uwielbiam tę słodycz rozpływającą się w ustach...mmm... Ten przepis jest według mnie idealny, już widzę oczami wyobraźni jak go piekę. Tylko rodzynek nie dodaję, bo moi Synowie nie lubią ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Zielińska

    Jagoda Zielińska , 07.12.2020

    TAK* Uwielbiam serniki, to najlepsze ciasta. A już sernik krakowski to niebo dla podniebienia

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Małgorzata Marchwińska

    Małgorzata Marchwińska , 01.12.2020

    TAK* Taki sernik lubię najbardziej. Ciężki i treściwy. Obowiązkowo na stole w święta w każdym domu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik krakowskiSernik krakowski

Krakowskie przysmaki to nie tylko słynne obwarzanki i mięsna maczanka. W kwestii deserów Gród Kraka też ma sporo do zaoferowania. Jednym ze specjałów jest znany na cały kraj sernik krakowski – tradycyjny wypiek z obowiązkową porcją bakalii oraz charakterystycznymi paskami ciasta na wierzchu. Jeśli do tej pory nie próbowaliście zrobić go samodzielnie, wreszcie nadarza się idealna okazja. Z naszym przepisem na tradycyjny sernik krakowski pójdzie jak po maśle.

Dla kogo?

Na widok sernika po krakowsku zadowoleni będą wszyscy fani deserów z rodzynkami. W recepturze nie szczędźcie tych słodkich, owocowych dodatków. Są obowiązkowym elementem tradycyjnego sernika krakowskiego, wzbogacając jego delikatny twarogowy smak.

Na jaką okazję?

Trudno znaleźć okazję, do której sernik po krakowsku nie pasuje. Zbliża się wizyta rodziców, teściów albo dziadków? A może organizujecie domówkę dla znajomych? Po kawałek sernika krakowskiego każdy sięgnie z apetytem.

Czy wiesz, że?

Idealny na Wielkanoc sernik krakowski to wypiek, który długo zachowuje świeżość. Z powodzeniem możecie przygotować go nawet dwa dni przed planowanym poczęstunkiem. Prosty sernik krakowski to przepis, dzięki któremu łatwiej będzie zarządzać czasem i organizacją świątecznych obchodów. Bardzo dobre efekty uzyskacie, jeśli samodzielnie zmielicie twaróg. Nie macie maszynki lub czasu na takie manewry? Sprawdzony przepis na sernik krakowski z wiaderka sprawia, że wypiek też wychodzi doskonale, więc bez obaw możecie użyć produktu, który przyspieszy proces przygotowania deseru.

Dla urozmaicenia:

Do masy serowej na krakowski sernik fantastycznie pasuje skórka pomarańczowa. Do przepisu na sernik po krakowsku nie potrzeba już niczego więcej. No, może poza doborowym towarzystwem, więc dzwońcie po przyjaciół!