Sernik krakowski

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

805

788 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8554 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16852 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

180 gramów

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

masa serowa:

1.5 kilograma

4 sztuki

5 łyżek

150 gramów

60 gramów

1 łyżka

lukier:

100 gramów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Siekamy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.

Sernik krakowski - Krok 1

Krok 2

Dodajemy sól, śmietanę, jajko i żółtka. Zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Sernik krakowski - Krok 2

Krok 3

Rodzynki obtaczamy w mące pszennej. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy. Dodajemy rodzinki i mieszamy.

Sernik krakowski - Krok 3

Krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części. 2 części łączymy w jednolitą kulkę. Wałkujemy na kształt blaszki podsypując mąką i przekładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez ok. 10 minut.

Sernik krakowski - Krok 4

Krok 5

Na podpieczony spód przelewamy masę serową. Ostatnią część ciasta wałkujemy. Kroimy na paski. Układamy ma masie serowej. Sernik pieczemy przez ok. 60 minut. Studzimy w piekarniku.

Sernik krakowski - Krok 5

Krok 6

Wyciskamy sok z połówki cytryny. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Smarujemy lukrem sernik.

Sernik krakowski - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik krakowski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik Królewski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sernik krakowskiSernik krakowski

Krakowskie przysmaki to nie tylko słynne obwarzanki i mięsna maczanka. W kwestii deserów Gród Kraka też ma sporo do zaoferowania. Jednym ze specjałów jest znany na cały kraj sernik krakowski z obowiązkową porcją bakalii oraz charakterystycznymi paskami ciasta na wierzchu. Jeśli do tej pory nie próbowaliście zrobić go samodzielnie, wreszcie nadarza się idealna okazja. Z naszym przepisem na tradycyjny sernik pójdzie jak po maśle.

Dla kogo?

Zadowoleni będą wszyscy fani serników z rodzynkami. W recepturze nie szczędźcie tych słodkich, owocowych dodatków.

Na jaką okazję?

Trudno znaleźć okazję, do której sernik po krakowsku nie pasuje. Zbliża się wizyta rodziców, teściów albo dziadków? A może organizujecie domówkę dla znajomych? Po kawałek sernika krakowskiego każdy sięgnie z apetytem.

Czy wiesz, że?

Idealny na Wielkanoc sernik krakowski to wypiek, który długo zachowuje świeżość. Z powodzeniem możecie przygotować go nawet dwa dni przed planowanym poczęstunkiem.

Dla urozmaicenia:

Do masy serowej na krakowski sernik fantastycznie pasuje skórka pomarańczowa.