Składniki
ciasto:
3 szklanki
180 gramów
0.5 szklanki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
masa serowa:
1.5 kilograma
4 sztuki
5 łyżek
150 gramów
60 gramów
1 łyżka
lukier:
100 gramów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Siekamy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
Krok 2
Dodajemy sól, śmietanę, jajko i żółtka. Zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Krok 3
Rodzynki obtaczamy w mące pszennej. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy. Dodajemy rodzinki i mieszamy.
Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części. 2 części łączymy w jednolitą kulkę. Wałkujemy na kształt blaszki podsypując mąką i przekładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez ok. 10 minut.
Krok 5
Na podpieczony spód przelewamy masę serową. Ostatnią część ciasta wałkujemy. Kroimy na paski. Układamy ma masie serowej. Sernik pieczemy przez ok. 60 minut. Studzimy w piekarniku.
Krok 6
Wyciskamy sok z połówki cytryny. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Smarujemy lukrem sernik.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejInne przepisy
Sernik krakowski
Krakowskie przysmaki to nie tylko słynne obwarzanki i mięsna maczanka. W kwestii deserów Gród Kraka też ma sporo do zaoferowania. Jednym ze specjałów jest znany na cały kraj sernik krakowski z obowiązkową porcją bakalii oraz charakterystycznymi paskami ciasta na wierzchu. Jeśli do tej pory nie próbowaliście zrobić go samodzielnie, wreszcie nadarza się idealna okazja. Z naszym przepisem na tradycyjny sernik pójdzie jak po maśle.
Dla kogo?
Zadowoleni będą wszyscy fani serników z rodzynkami. W recepturze nie szczędźcie tych słodkich, owocowych dodatków.
Na jaką okazję?
Trudno znaleźć okazję, do której sernik po krakowsku nie pasuje. Zbliża się wizyta rodziców, teściów albo dziadków? A może organizujecie domówkę dla znajomych? Po kawałek sernika krakowskiego każdy sięgnie z apetytem.
Czy wiesz, że?
Idealny na Wielkanoc sernik krakowski to wypiek, który długo zachowuje świeżość. Z powodzeniem możecie przygotować go nawet dwa dni przed planowanym poczęstunkiem.
Dla urozmaicenia:
Do masy serowej na krakowski sernik fantastycznie pasuje skórka pomarańczowa.