
Składniki
ciasto:
3 szklanki
180 gramów
0.5 szklanki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 opakowanie
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
masa serowa:
1.5 kilograma
4 sztuki
5 łyżek
150 gramów
60 gramów
1 łyżka
lukier:
100 gramów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Siekamy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.

Krok 2
Dodajemy sól, śmietanę, jajko i żółtka. Zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Krok 3
Rodzynki obtaczamy w mące pszennej. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy. Dodajemy rodzinki i mieszamy.

Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części. 2 części łączymy w jednolitą kulkę. Wałkujemy na kształt blaszki podsypując mąką i przekładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez ok. 10 minut.

Krok 5
Na podpieczony spód przelewamy masę serową. Ostatnią część ciasta wałkujemy. Kroimy na paski. Układamy ma masie serowej. Sernik pieczemy przez ok. 60 minut. Studzimy w piekarniku.

Krok 6
Wyciskamy sok z połówki cytryny. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Smarujemy lukrem sernik.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sernik krakowski
Krakowskie przysmaki to nie tylko słynne obwarzanki i mięsna maczanka. W kwestii deserów Gród Kraka też ma sporo do zaoferowania. Jednym ze specjałów jest znany na cały kraj sernik krakowski – tradycyjny wypiek z obowiązkową porcją bakalii oraz charakterystycznymi paskami ciasta na wierzchu. Jeśli do tej pory nie próbowaliście zrobić go samodzielnie, wreszcie nadarza się idealna okazja. Z naszym przepisem na tradycyjny sernik krakowski pójdzie jak po maśle.
Dla kogo?
Na widok sernika po krakowsku zadowoleni będą wszyscy fani deserów z rodzynkami. W recepturze nie szczędźcie tych słodkich, owocowych dodatków. Są obowiązkowym elementem tradycyjnego sernika krakowskiego, wzbogacając jego delikatny twarogowy smak.
Na jaką okazję?
Trudno znaleźć okazję, do której sernik po krakowsku nie pasuje. Zbliża się wizyta rodziców, teściów albo dziadków? A może organizujecie domówkę dla znajomych? Po kawałek sernika krakowskiego każdy sięgnie z apetytem.
Czy wiesz, że?
Idealny na Wielkanoc sernik krakowski to wypiek, który długo zachowuje świeżość. Z powodzeniem możecie przygotować go nawet dwa dni przed planowanym poczęstunkiem. Prosty sernik krakowski to przepis, dzięki któremu łatwiej będzie zarządzać czasem i organizacją świątecznych obchodów. Bardzo dobre efekty uzyskacie, jeśli samodzielnie zmielicie twaróg. Nie macie maszynki lub czasu na takie manewry? Sprawdzony przepis na sernik krakowski z wiaderka sprawia, że wypiek też wychodzi doskonale, więc bez obaw możecie użyć produktu, który przyspieszy proces przygotowania deseru.
Dla urozmaicenia:
Do masy serowej na krakowski sernik fantastycznie pasuje skórka pomarańczowa. Do przepisu na sernik po krakowsku nie potrzeba już niczego więcej. No, może poza doborowym towarzystwem, więc dzwońcie po przyjaciół!