Ciasta na Wielkanoc – sprawdzone przepisy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta wielkanocne

73 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta wielkanocneCiasta wielkanocne

Na świątecznym stole, oprócz jajek, wędlin i sałatek, nie może zabraknąć smacznych wypieków. Ciasta wielkanocne to przede wszystkim babki, mazurki, makowce i paschy. Mazurki, które na stałe wpisały się w wielkanocne menu, przygotowuje się na kruchym spodzie, biszkoptowym, a często też marcepanowym lub przyrządzanym na bazie orzechów czy migdałów. Na wierzch ciasta wykłada się różnego rodzaju masy – kajmakową, czekoladową, cytrynową, waniliową lub orzechową – a następnie układa na niej rozmaite wzory i napisy z bakalii, jak również z gęstszej masy (np. przygotowanej z gorzkiej czekolady) lub za pomocą specjalnych pisaków spożywczych. Mazurki wielkanocne to najbardziej kolorowe i ozdobne ciasta świąteczne. Z kolei babki są najbardziej popularne i uniwersalne. Przybierają różne rozmiary, formy oraz smaki. Ciasto drożdżowe do babek przygotowuje się z dodatkiem kakao, rodzynek, orzechów włoskich, laskowych, orzechów nerkowca, migdałów lub owoców kandyzowanych. Do ich pieczenia wykorzystuje się karbowane foremki. Gotowe ciasto na Święta Wielkanocne posypuje się cukrem pudrem lub ozdabia lukrem, polewą czekoladową, orzechową lub cytrynową. Tak przygotowaną babkę można serwować także ze skórką cytryny, pomarańczy, owocami czy gotowymi ozdobami z cukru. Wybierając wzory, szukaj tych z motywami wiosennymi (motyle, kwiaty, biedronki) oraz świątecznymi (baranki, pisanki). Babki wielkanocne przyrządza się od pokoleń, a ich nieodłączną ozdobą są gałązki bukszpanu. Pośród przepisów na ciasta wielkanocne bardzo popularne są także makowce, które często przybierają formę rolady. Polewa się je, podobnie jak babki, lukrem i dodaje różnorodnych bakalii. Typowym świątecznym deserem jest także pascha wielkanocna – kremowa, wilgotna, z dodatkiem dużej ilości bakalii – delikatna i aromatyczna zarazem. Przygotowuje się ją z twarogu lub mleka, margaryny oraz żółtek i cukru. Każdy znajdzie wśród ciast wielkanocnych swoje ulubione słodkości, a przy okazji może także odkryje nowe smaki. Sprawdź nasze przepisy i przyrządź wyjątkowe wielkanocne wypieki!