Przepisy na Ciasta wielkanocne
73 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ciasta wielkanocne
Na świątecznym stole, oprócz jajek, wędlin i sałatek, nie może zabraknąć smacznych wypieków. Ciasta wielkanocne to przede wszystkim babki, mazurki, makowce i paschy. Mazurki, które na stałe wpisały się w wielkanocne menu, przygotowuje się na kruchym spodzie, biszkoptowym, a często też marcepanowym lub przyrządzanym na bazie orzechów czy migdałów. Na wierzch ciasta wykłada się różnego rodzaju masy – kajmakową, czekoladową, cytrynową, waniliową lub orzechową – a następnie układa na niej rozmaite wzory i napisy z bakalii, jak również z gęstszej masy (np. przygotowanej z gorzkiej czekolady) lub za pomocą specjalnych pisaków spożywczych. Mazurki wielkanocne to najbardziej kolorowe i ozdobne ciasta świąteczne. Z kolei babki są najbardziej popularne i uniwersalne. Przybierają różne rozmiary, formy oraz smaki. Ciasto drożdżowe do babek przygotowuje się z dodatkiem kakao, rodzynek, orzechów włoskich, laskowych, orzechów nerkowca, migdałów lub owoców kandyzowanych. Do ich pieczenia wykorzystuje się karbowane foremki. Gotowe ciasto na Święta Wielkanocne posypuje się cukrem pudrem lub ozdabia lukrem, polewą czekoladową, orzechową lub cytrynową. Tak przygotowaną babkę można serwować także ze skórką cytryny, pomarańczy, owocami czy gotowymi ozdobami z cukru. Wybierając wzory, szukaj tych z motywami wiosennymi (motyle, kwiaty, biedronki) oraz świątecznymi (baranki, pisanki). Babki wielkanocne przyrządza się od pokoleń, a ich nieodłączną ozdobą są gałązki bukszpanu. Pośród przepisów na ciasta wielkanocne bardzo popularne są także makowce, które często przybierają formę rolady. Polewa się je, podobnie jak babki, lukrem i dodaje różnorodnych bakalii. Typowym świątecznym deserem jest także pascha wielkanocna – kremowa, wilgotna, z dodatkiem dużej ilości bakalii – delikatna i aromatyczna zarazem. Przygotowuje się ją z twarogu lub mleka, margaryny oraz żółtek i cukru. Każdy znajdzie wśród ciast wielkanocnych swoje ulubione słodkości, a przy okazji może także odkryje nowe smaki. Sprawdź nasze przepisy i przyrządź wyjątkowe wielkanocne wypieki!