Ciasta na Wielkanoc – sprawdzone przepisy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta wielkanocne

74 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (74)

Biały puch
ratingratingratingratingrating

5950

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Czy to pierwszy w tym roku śnieg? Nie, to ciasto biały puch, które prezentuje się znakomicie niez...
Ciasto mleczna kanapka (Milky Way)
ratingratingratingratingrating

1191

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Oto kanapka, którą z powodzeniem podacie w porze deseru. Słodkie ciasto mleczna kanapka „Milky Wa...
Sernik z jogurtów greckich
ratingratingratingratingrating

1607

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Prosty sernik z jogurtu greckiego jest ciastem, dla którego zawsze znajdzie się miejsce na stole...
Pani Walewska (Pychotka)
ratingratingratingratingrating

1407

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
Oto sprawdzony przepis na ciasto Pani Walewska, który każdy miłośnik słodkości powinien mieć w sw...
Sernik Zebra
ratingratingratingratingrating

1645

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zapraszamy na kulinarne safari! Musicie być czujni – sernik zebra z dwoma rodzajami nadzienia moż...
Sernik czekoladowy
ratingratingratingratingrating

775

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Lubicie gotować, ale do tej pory specjalizowaliście się w potrawach wytrawnych? W końcu przyszedł...
Jabłecznik z budyniową nutą
ratingratingratingratingrating

1308

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Z jabłecznikiem z budyniem na kruchym cieście dzień od razu staje się lepszy. Nie od dziś wiadomo...
Kopiec kreta na blachę
ratingratingratingratingrating

974

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ciasto kopiec kreta Szukasz przepisu na pyszny deser? Wypróbuj placek kopiec kreta i oddaj się r...
Ciasto Bounty
ratingratingratingratingrating

1036

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Placek Bounty to domowy sposób na odtworzenie smaku popularnego łakocia. Co skrywa się pod grubą...
Sernik z krówkami
ratingratingratingratingrating

1073

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Krówki to dla niejednej osoby słodkie wspomnienie dzieciństwa. Cudownie ciągnącymi się cukierkami...
Miodownik z kremem z kaszy manny
ratingratingratingratingrating

1121

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Miodownik z kremem z kaszy manny jest znany w większości polskich domów. Wiele mam już kilka dni...
Ciasto metrowiec
ratingratingratingratingrating

999

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Metrowiec, czyli dwukolorowe ciasto, które dodatkowo przekładane jest apetycznym kremem. Dotychcz...
3 bit na herbatnikach
ratingratingratingratingrating

583

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
120 min.
Miłośnikom słodyczy nie trzeba przedstawiać ciasta bez pieczenia, które chcemy wam dziś zapropono...
Ciasto biszkoptowe
ratingratingratingratingrating

782

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Na temat biszkoptów powstało mnóstwo kulinarnych opracowań. Co sprawia, że ciasto biszkoptowe, ci...
Ciasto Ptasie Mleczko
ratingratingratingratingrating

677

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ciasto ptasie mleczko to prawdziwy król wśród słodkości! Jeśli i ty należysz do grona miłośników...
Sernik Oreo
ratingratingratingratingrating

420

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Na punkcie ciemnych, kakaowych ciasteczek z jasnym, kremowym wnętrzem oszalał prawie cały świat...
Sernik krakowski
ratingratingratingratingrating

822

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Krakowskie przysmaki to nie tylko słynne obwarzanki i mięsna maczanka. W kwestii deserów Gród Kra...
Ciasto Fale Dunaju z wiśniami
ratingratingratingratingrating

519

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Oto deser, który mocno działa na wyobraźnię. Dwukolorowy, z charakterystycznymi falami jest ciast...
Sernik wiedeński z borówkami
ratingratingratingratingrating

437

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Co wyróżnia sernik wiedeński z borówkami na tle innych tego rodzaju ciast? Nie posiada kruchego s...
Ciasto chałwowe
ratingratingratingratingrating

526

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Chałwa jako samodzielna przekąska poróżnia smakoszów. Część z nich może zajadać się nią bez końca...
Sernik Królewski
ratingratingratingratingrating

621

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Proponujemy wyciągnąć z szaf stroje wieczorowe, ponieważ zapowiada się prawdziwie królewska uczta...
Ciasto Kubuś
ratingratingratingratingrating

519

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Powszechnie wiadomo, że słynny Kubuś Puchatek był wielkim koneserem złocistego, gęstego miodu. W...
Wuzetka (ciasto WZ)
ratingratingratingratingrating

473

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ciasto wuzetka to ponadczasowy deser, który większość z nas zna doskonale. Ciasto WZ z ciemnym, k...
Sernik ze śliwkami i kruszonką
ratingratingratingratingrating

445

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
Sernik, jako jeden ze sztandarowych deserów w Polsce, ma niejedno kulinarne oblicze. Doskonałym d...
Karpatka
ratingratingratingratingrating

457

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Postanowiliśmy odrobinę odświeżyć przepis na karpatkę. Oto tradycyjne ciasto z kremem, które prze...
Ciasto Cappuccino
ratingratingratingratingrating

467

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
Kawowy deser najczęściej kojarzymy z włoskim tiramisu, które również w Polsce zyskało ogromną gru...
Sernik z białą czekoladą
ratingratingratingratingrating

282

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jeśli poszukujecie niestandardowego pomysłu na sernik lub klasyczna jego wersja już nie smakuje j...
Raffaello
ratingratingratingratingrating

252

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Cudowny kokosowy smak i aromat. To musi być ponadczasowe ciasto Raffaello, czyli odrobina tropika...
Raffaello
ratingratingratingratingrating

287

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Miłośnicy kokosowych smaków – łączmy się! I dzielmy się z bliskimi tym delikatnym smakiem, który...
Sernik
ratingratingratingratingrating

290

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za sernikiem. Ciasto to, należące do kanonu deserowe...
Ciasto marmurkowe
ratingratingratingratingrating

258

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ciasto marmurkowe jest efektowne i dwukolorowe, a w dodatku nie wymaga długiego i męczącego wyrab...
Sernik kokosowy
ratingratingratingratingrating

250

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Na liście zakupów pierwsze miejsce zajął twaróg? W takim razie wiadomo, co się święci w kuchni –...

Ciekawostki i porady

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta wielkanocneCiasta wielkanocne

Na świątecznym stole, oprócz jajek, wędlin i sałatek, nie może zabraknąć smacznych wypieków. Ciasta wielkanocne to przede wszystkim babki, mazurki, makowce i paschy. Mazurki, które na stałe wpisały się w wielkanocne menu, przygotowuje się na kruchym spodzie, biszkoptowym, a często też marcepanowym lub przyrządzanym na bazie orzechów czy migdałów. Na wierzch ciasta wykłada się różnego rodzaju masy – kajmakową, czekoladową, cytrynową, waniliową lub orzechową – a następnie układa na niej rozmaite wzory i napisy z bakalii, jak również z gęstszej masy (np. przygotowanej z gorzkiej czekolady) lub za pomocą specjalnych pisaków spożywczych. Mazurki wielkanocne to najbardziej kolorowe i ozdobne ciasta świąteczne. Z kolei babki są najbardziej popularne i uniwersalne. Przybierają różne rozmiary, formy oraz smaki. Ciasto drożdżowe do babek przygotowuje się z dodatkiem kakao, rodzynek, orzechów włoskich, laskowych, orzechów nerkowca, migdałów lub owoców kandyzowanych. Do ich pieczenia wykorzystuje się karbowane foremki. Gotowe ciasto na Święta Wielkanocne posypuje się cukrem pudrem lub ozdabia lukrem, polewą czekoladową, orzechową lub cytrynową. Tak przygotowaną babkę można serwować także ze skórką cytryny, pomarańczy, owocami czy gotowymi ozdobami z cukru. Wybierając wzory, szukaj tych z motywami wiosennymi (motyle, kwiaty, biedronki) oraz świątecznymi (baranki, pisanki). Babki wielkanocne przyrządza się od pokoleń, a ich nieodłączną ozdobą są gałązki bukszpanu. Pośród przepisów na ciasta wielkanocne bardzo popularne są także makowce, które często przybierają formę rolady. Polewa się je, podobnie jak babki, lukrem i dodaje różnorodnych bakalii. Typowym świątecznym deserem jest także pascha wielkanocna – kremowa, wilgotna, z dodatkiem dużej ilości bakalii – delikatna i aromatyczna zarazem. Przygotowuje się ją z twarogu lub mleka, margaryny oraz żółtek i cukru. Każdy znajdzie wśród ciast wielkanocnych swoje ulubione słodkości, a przy okazji może także odkryje nowe smaki. Sprawdź nasze przepisy i przyrządź wyjątkowe wielkanocne wypieki!