Ciasto Kubuś - przepis: z sokiem Kubuś, budyniem | Przepisy.pl pixel

Ciasto Kubuś

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

518

1228 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14954 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

100 gramów

1.5 łyżki

80 gramów

3 sztuki

masa budyniowa:

900 mililitrów

3 opakowania

1 łyżka

200 gramów

masa jogurtowa:

400 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

dodatkowo:

50 gramów

50 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier i miksuj do momentu aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Wlej żółtka i zmiksuj do połączenia. Wsyp etapami przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z przesianą mąką ziemniaczaną. Połącz całość delikatnie za pomocą szpatułki. Przelej masę do tortownicy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piecz ok. 25 minut w temp. 160 stopni. Odstaw biszkopt do wystudzenia.

Ciasto Kubuś - Krok 1

Krok 2

Przygotuj masę budyniową. Do garnka wlej 700 mililitrów soku Kubuś i zagotuj. W 200 mililitrach pozostałego soku Kubuś wymieszaj trzy budynie śmietankowe. Wlej następnie całość do gotującego się soku. Mieszaj całość rózgą kuchenną do momentu uzyskania gęstej masy. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj stopniowo wystudzoną masę budyniową. Zmiksuj całość do połączenia.

Ciasto Kubuś - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowaną masę przełóż na wystudzony biszkopt. Wyłóż następnie biszkopty w czekoladzie z galaretką brzoskwiniową. Włóż tortownicę do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy ciasta.

Ciasto Kubuś - Krok 3

Krok 4

Przygotuj masę jogurtową. Galaretkę brzoskwiniową rozpuść w 200 mililitrach gorącej wody. Odstaw do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wlej powoli do jogurtu greckiego. Wymieszaj całość. Wyciągnij ciasto z lodówki i wylej warstwę jogurtową. Włóż ciasto do lodówki do stężenia na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).

Ciasto Kubuś - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem wierzch ciasta posyp startą białą i deserową czekoladą.

Ciasto Kubuś - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Monika

    Monika , 26.10.2021

    Na jaki rozmiar tortownicy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna Lech

    Anna Lech , 01.04.2021

    Trochę roboty jest przy nim, ale jak dla mnie ciasto mało słodkie. Raczej nie dołączy do grona moich ulubieńców.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto Kubuś - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto KubuśCiasto Kubuś

Powszechnie wiadomo, że słynny Kubuś Puchatek był wielkim koneserem złocistego, gęstego miodu. W naszym przepisie na ciasto Kubuś odnajdziecie znacznie więcej smakowitych składników. Puszysty biszkopt jest podstawą wypieku, który wzbogacony został masą budyniową, jogurtową oraz dwoma rodzajami czekolady. Słodkie co nieco to za mało powiedziane!

Dla kogo?

Miłośnicy pieczenia, którzy chcą spróbować czegoś ponad klasyczne keksy i makowce, będą zachwyceni. Przygotowanie apetycznych warstw ciasta Kubuś, które następnie ułożą się w pyszną całość jest bardzo satysfakcjonujące.

Na jaką okazję?

Ciasto do zadań specjalnych. Chcecie zaimponować gościom lub udowodnić wszystkim sceptykom, że domowe specjały mogą konkurować ze słodkościami z cukierni? Z ciastem Kubuś pójdzie jak z płatka.

Czy wiesz, że?

Widniejące w przepisie Jaffa Cakes to biszkopty z galaretką, oblane czekoladą. Pierwszy raz oficjalnie pojawiły się na brytyjskim rynku w 1927 roku.

Dla urozmaicenia:

Masę jogurtową w cieście Kubuś można zamienić na warstwę sera mascarpone wymieszanego ze śmietaną kremówką.