
Składniki
biszkopt:
100 gramów
1.5 łyżki
80 gramów
3 sztuki
masa budyniowa:
900 mililitrów
3 opakowania
1 łyżka
200 gramów
masa jogurtowa:
400 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
dodatkowo:
50 gramów
50 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier i miksuj do momentu aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Wlej żółtka i zmiksuj do połączenia. Wsyp etapami przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z przesianą mąką ziemniaczaną. Połącz całość delikatnie za pomocą szpatułki. Przelej masę do tortownicy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piecz ok. 25 minut w temp. 160 stopni. Odstaw biszkopt do wystudzenia.

Krok 2
Przygotuj masę budyniową. Do garnka wlej 700 mililitrów soku Kubuś i zagotuj. W 200 mililitrach pozostałego soku Kubuś wymieszaj trzy budynie śmietankowe. Wlej następnie całość do gotującego się soku. Mieszaj całość rózgą kuchenną do momentu uzyskania gęstej masy. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj stopniowo wystudzoną masę budyniową. Zmiksuj całość do połączenia.

Krok 3
Tak przygotowaną masę przełóż na wystudzony biszkopt. Wyłóż następnie biszkopty w czekoladzie z galaretką brzoskwiniową. Włóż tortownicę do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy ciasta.

Krok 4
Przygotuj masę jogurtową. Galaretkę brzoskwiniową rozpuść w 200 mililitrach gorącej wody. Odstaw do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wlej powoli do jogurtu greckiego. Wymieszaj całość. Wyciągnij ciasto z lodówki i wylej warstwę jogurtową. Włóż ciasto do lodówki do stężenia na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).

Krok 5
Przed podaniem wierzch ciasta posyp startą białą i deserową czekoladą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto Kubuś
Powszechnie wiadomo, że słynny Kubuś Puchatek był wielkim koneserem złocistego, gęstego miodu. W naszym przepisie na ciasto Kubuś odnajdziecie znacznie więcej smakowitych składników. Puszysty biszkopt jest podstawą wypieku, który wzbogacony został masą budyniową, jogurtową oraz dwoma rodzajami czekolady. Słodkie co nieco to za mało powiedziane!
Dla kogo?
Miłośnicy pieczenia, którzy chcą spróbować czegoś ponad klasyczne keksy i makowce, będą zachwyceni. Przygotowanie apetycznych warstw ciasta Kubuś, które następnie ułożą się w pyszną całość jest bardzo satysfakcjonujące.
Na jaką okazję?
Ciasto do zadań specjalnych. Chcecie zaimponować gościom lub udowodnić wszystkim sceptykom, że domowe specjały mogą konkurować ze słodkościami z cukierni? Z ciastem Kubuś pójdzie jak z płatka.
Czy wiesz, że?
Widniejące w przepisie Jaffa Cakes to biszkopty z galaretką, oblane czekoladą. Pierwszy raz oficjalnie pojawiły się na brytyjskim rynku w 1927 roku.
Dla urozmaicenia:
Masę jogurtową w cieście Kubuś można zamienić na warstwę sera mascarpone wymieszanego ze śmietaną kremówką.