Ciasto Kubuś

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

490

854 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

5894 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14053 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

200 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

poncz:

150 mililitrów

25 mililitrów

2 łyżeczki

900 mililitrów

3 opakowania

50 gramów

masa śmietanowa:

500 mililitrów

250 gramów

2 łyżeczki

2 łyżeczki

wierzch:

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztop w rondelku. Formę o wymiarach 22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj mikserem.

Ciasto Kubuś - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj roztopioną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę przełóż do formy i piecz około 25 minut w 180° C. Wystudź.

Ciasto Kubuś - Krok 2

Krok 3

Sok z cytryny wymieszaj z cukrem i herbatą. Otrzymanym ponczem nasącz wystudzone ciasto w formie.

Ciasto Kubuś - Krok 3

Krok 4

Trzy szklanki soku zagotuj, resztę wymieszaj z budyniem i cukrem. Do gotującego soku wlej rozpuszczony w soku budyń i gotuj ciągle mieszając, aż masa mocno zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i wystudź.

Ciasto Kubuś - Krok 4

Krok 5

Miękką Kasię Ekstra ubij na puch. Ciągle ubijając dodawaj po łyżce wystudzoną i zmiksowaną masę kubusiową.

Ciasto Kubuś - Krok 5

Krok 6

Mascarpone wymieszaj ze śmietanką, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ubij mikserem na sztywny, puszysty krem.

Ciasto Kubuś - Krok 6

Krok 7

Na ciasto w formie wyłóż najpierw masę owocową, a następnie masę śmietanową. Wyrównaj powierzchnię i odstaw do lodówki na kilka godzin, by całość stężała. Przed podaniem posyp startą na tarce czekoladą.

Ciasto Kubuś - Krok 7
4

Opinie o przepisie

  • Agnieszka  Chmielewska

    Agnieszka Chmielewska

    Wyszło super! Wszystkim smakuje. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Rac

    Maria Rac

    bardzo ciekawy przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Przybył

    Elżbieta Przybył

    Przepyszne....!!!!!! Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Iwanowska

    Justyna Iwanowska

    Wyszło pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Kubuś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto KubuśCiasto Kubuś

Ciasto Kubuś to pyszny wypiek, który składa się z trzech warstw: puszystego biszkoptu, owocowego kremu i masy śmietankowej o lekko waniliowym posmaku. Tym, co go wyróżnia, jest krem przygotowywany na bazie budyniu oraz soku z przetartych owoców. Dzięki temu ma dość zwartą konsystencję i jest bardzo gęsty, dobrze trzyma się na biszkopcie i można go łatwo pokroić. Użyj dowolnego soku, aby zmieniać kolor kremu, może to być np. żółty, pomarańczowy, zielony albo różowy. Zacznij od upieczenia biszkoptu i nasącz go dokładnie herbatą z cytryną. Dzięki temu zabiegowi biszkopt będzie odpowiednio wilgotny. Na wystudzone ciasto wyłóż kolorową masę z soku oraz budyniu, a na koniec przygotuj bitą śmietanę wymieszaną z serkiem mascarpone. Jego dodatek sprawi, że śmietana będzie sztywniejsza. Wierzch ciasta posyp na koniec drobno startą – gorzką albo mleczną – czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki, aby stężało. Podawaj schłodzone. Masz ochotę na coś słodkiego? Skorzystaj z naszego przepisu i upiecz ciasto Kubuś.