Rolada bananowa na biszkopcie: przepis na ciasto | Przepisy.pl pixel

Rolada bananowa

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

262

heart
1504 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1940 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6825 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

100 gramów

75 gramów

25 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

400 mililitrów

1 łyżka

2 opakowania

2 sztuki

50 gramów

do posypania:

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka.

Rolada bananowa - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao. Całość delikatnie przekładamy do masy z białkami i mieszamy.

Rolada bananowa - Krok 2

Krok 3

Powstałe ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powinna powstać cienka warstwa. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Pieczemy ok 8 min uważając, aby się nie spiekło. Zostawiamy do wystudzenia.

Rolada bananowa - Krok 3

Krok 4

Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy śmietan fix oraz cukier. Na końcu dodajemy drobno startą czekoladę. Dokładnie mieszamy.

Rolada bananowa - Krok 4

Krok 5

Powstałą masą smarujemy biszkopt.

Rolada bananowa - Krok 5

Krok 6

Na środku układamy obrane ze skórki banany. Zwijamy ciasto w rulon. Wkładamy do lodówki na min 1 h. Przed podaniem posypujemy kakao.

Rolada bananowa - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.01.2024

    Muszę zrobić z bananami jeszcze rolady nie robiłam. Dzieci będą zachwycone.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada bananowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada bananowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada bananowaRolada bananowa

Śmietankowy krem, drobne kawałki gorzkiej czekolady i słodkie banany to kombinacja, która w porze deseru zawsze robi furorę. Gdy składniki zostaną owinięte puszystym biszkoptem, zamieniając się w zakręconą roladę bananową, można już mówić o cukierniczym spełnieniu marzeń. Słodka uczta jest na wyciągnięcie ręki, więc zapraszamy do kuchni!

Dla kogo?

Keksy o dość zbitej konsystencji i kruche ciasta nie należą do twoich ulubionych słodkości? Rolada z bananami jest stworzona dla fanów delikatnych jak chmurka, kremowych deserów.

Na jaką okazję?

Rolady cechują się nienaganną prezencją i pewnie dlatego zazwyczaj pojawiają się na ozdobnych paterach podczas świątecznych spotkań w jadalni.

Czy wiesz, że?

Banany do rolady obierz ze skórki tuż przed ich ułożeniem na warstwie kremu, ponieważ bardzo szybko ciemnieją. By spowolnić ten proces, skrop owoce kilkoma kroplami soku z cytryny.

Dla urozmaicenia:

Do rolady bananowej idealnie pasuje krem zrobiony z dodatkiem sera mascarpone.