Rolada bananowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

248

1086 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1808 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6444 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto biszkopt:

5 sztuk

120 gramów

100 gramów

1 łyżka

masa:

600 gramów

3 opakowania

2 łyżki

100 gramów

2 sztuki

50 mililitrów

dekoracja:

1 sztuka

0.5 sztuki

0 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę mieszamy z kakao. 5 całych jaj ubijamy z cukrem na jednolitą masę. Do tej masy wsypujemy mąkę z kakao, jednocześnie mieszając, żeby nie powstały grudki, po czym wlewamy roztopioną Kasię.

Rolada bananowa - Krok 1

Krok 2

Przygotowaną masę na biszkopt przelewamy na blachę wyłożoną pergaminem i wyrównujemy. Pieczemy przez około 12-14 minut w temperaturze 180 °C. Na blacie stołu przygotowujemy większy kawałek pergaminu, na którym będziemy kłaść upieczony biszkopt do góry nogami, aby móc zdjąć pergamin z ciasta.

Rolada bananowa - Krok 2

Krok 3

Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Siekamy czekoladę do posypania, a banany obieramy ze skóry, odcinamy końcówki i skrapiamy sokiem z cytryny.

Rolada bananowa - Krok 3

Krok 4

Część ubitej śmietany rozsmarowujemy po biszkopcie, posypujemy posiekaną czekoladą. Układamy banany jeden obok drugiego tak, aby ich końce wystawały po bokach zwiniętej rolady. Przy pomocy pergaminu zwijamy biszkopt w rulon.

Rolada bananowa - Krok 4

Krok 5

Resztę śmietany przekładamy na roladę i rozsmarowujemy. Banana kroimy w plastry i karmelizujemy na cukrze brązowym. Studzimy i układamy na roladzie, posypując pokruszoną czekoladą.

Rolada bananowa - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Zamiast kruszyć czekoladę do dekoracji można ją rozpuścić i za pomocą szprycy udekorować ciasto w esy-floresy.

2

Opinie o przepisie

  • Maria Podworn

    Maria Podworn

    fajnie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Mazur

    Katarzyna Mazur

    Czy zamiast bananów można użyć innych owoców?

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada bananowaRolada bananowa

Rolada bananowa – efektowny i smaczny słodki wypiek, którego przygotowanie jest o wiele łatwiejsze, niż może się wydawać. Najbardziej należy uważać podczas jej zwijania, by nie pękła, jest jednak kilka trików, które ułatwią tę czynność. Ciasto biszkoptowe rozsmaruj cienko na papierze do pieczenia, a po wyjęciu z piekarnika nie czekaj, aż całkowicie wystygnie. Dobrze jest najpierw zawinąć je bez nadzienia i na krótki czas odłożyć, by później łatwiej nabrało odpowiedniego kształtu. Ciasto posmaruj schłodzoną bitą śmietaną, posyp czekoladą, ułóż na wierzchu obrane banany skropione sokiem z cytryny i zwiń w kształt rolady. Nie ściskaj jej przy tym zbyt mocno, by nadzienie nie wypłynęło. Jednocześnie nie rób tego zbyt lekko, w przeciwnym razie kształt ciasta nie będzie stabilny. Wierzch i brzegi rolady posmaruj pozostałą częścią bitej śmietany, oprósz czekoladą i udekoruj karmelizowanym bananem. Pokrój w plastry po schłodzeniu. Wypróbuj nasz przepis na roladę bananową i upiecz to pyszne ciasto.