
Składniki
3 sztuki
100 gramów
75 gramów
25 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
400 mililitrów
1 łyżka
2 opakowania
2 sztuki
50 gramów
do posypania:
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka.

Krok 2
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao. Całość delikatnie przekładamy do masy z białkami i mieszamy.

Krok 3
Powstałe ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powinna powstać cienka warstwa. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Pieczemy ok 8 min uważając, aby się nie spiekło. Zostawiamy do wystudzenia.

Krok 4
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy śmietan fix oraz cukier. Na końcu dodajemy drobno startą czekoladę. Dokładnie mieszamy.

Krok 5
Powstałą masą smarujemy biszkopt.

Krok 6
Na środku układamy obrane ze skórki banany. Zwijamy ciasto w rulon. Wkładamy do lodówki na min 1 h. Przed podaniem posypujemy kakao.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada bananowa
Śmietankowy krem, drobne kawałki gorzkiej czekolady i słodkie banany to kombinacja, która w porze deseru zawsze robi furorę. Gdy składniki zostaną owinięte puszystym biszkoptem, zamieniając się w zakręconą roladę bananową, można już mówić o cukierniczym spełnieniu marzeń. Słodka uczta jest na wyciągnięcie ręki, więc zapraszamy do kuchni!
Dla kogo?
Keksy o dość zbitej konsystencji i kruche ciasta nie należą do twoich ulubionych słodkości? Rolada z bananami jest stworzona dla fanów delikatnych jak chmurka, kremowych deserów.
Na jaką okazję?
Rolady cechują się nienaganną prezencją i pewnie dlatego zazwyczaj pojawiają się na ozdobnych paterach podczas świątecznych spotkań w jadalni.
Czy wiesz, że?
Banany do rolady obierz ze skórki tuż przed ich ułożeniem na warstwie kremu, ponieważ bardzo szybko ciemnieją. By spowolnić ten proces, skrop owoce kilkoma kroplami soku z cytryny.
Dla urozmaicenia:
Do rolady bananowej idealnie pasuje krem zrobiony z dodatkiem sera mascarpone.