
Składniki
3 sztuki
100 gramów
75 gramów
25 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
400 mililitrów
1 łyżka
2 opakowania
2 sztuki
50 gramów
do posypania:
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka.

Krok 2
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao. Całość delikatnie przekładamy do masy z białkami i mieszamy.

Krok 3
Powstałe ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powinna powstać cienka warstwa. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Pieczemy ok 8 min uważając, aby się nie spiekło. Zostawiamy do wystudzenia.

Krok 4
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy śmietan fix oraz cukier. Na końcu dodajemy drobno startą czekoladę. Dokładnie mieszamy.

Krok 5
Powstałą masą smarujemy biszkopt.

Krok 6
Na środku układamy obrane ze skórki banany. Zwijamy ciasto w rulon. Wkładamy do lodówki na min 1 h. Przed podaniem posypujemy kakao.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada bananowa
Śmietankowy krem, drobne kawałki gorzkiej czekolady i słodkie banany to kombinacja, która w porze deseru zawsze robi furorę. Gdy składniki zostaną owinięte puszystym biszkoptem, zamieniając się w zakręconą roladę bananową, można już mówić o cukierniczym spełnieniu marzeń. Słodka uczta jest na wyciągnięcie ręki, więc zapraszamy do kuchni!
Dla kogo?
Keksy o dość zbitej konsystencji i kruche ciasta nie należą do twoich ulubionych słodkości? Rolada z bananami jest stworzona dla fanów delikatnych jak chmurka, kremowych deserów.
Na jaką okazję?
Rolady cechują się nienaganną prezencją i pewnie dlatego zazwyczaj pojawiają się na ozdobnych paterach podczas świątecznych spotkań w jadalni.
Czy wiesz, że?
Banany do rolady obierz ze skórki tuż przed ich ułożeniem na warstwie kremu, ponieważ bardzo szybko ciemnieją. By spowolnić ten proces, skrop owoce kilkoma kroplami soku z cytryny.
Dla urozmaicenia:
Do rolady bananowej idealnie pasuje krem zrobiony z dodatkiem sera mascarpone.































