Kostka alpejska

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

18

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

288 osób wydrukowało

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szklanka

2 łyżki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

1 łyżka

krem:

1 opakowanie

1 puszka

2 łyżki

35 dekagramów

2 opakowania

0.5 litra

0.5 opakowania

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąki przesiewamy z proszkiem i kakao. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy powoli cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka. Delikatnie mieszając, wsypujemy mąki z kakao. Wylewamy na blachę i pieczemy około 25 minut w 180*C. Studzimy. Skrapiamy alkoholem.

Krok 2

Przygotowujemy krem. Kasię ucieramy, stopniowo dodając mleko. Pod koniec ucierania dodajemy suchą żelatynę i alkohol. Bezy rozkruszamy na mniejsze kawałki, mieszamy z kremem. Powstałą masę wykładamy na biszkopt.

Krok 3

Kremówkę ubijamy ze śmietan-fixami. Rozsmarowujemy równomiernie na masie mleczno-bezowej. Wierzch ciasta posypujemy startą tabliczką czekolady (lub wiórkami czekoladowymi).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kostka alpejskaKostka alpejska

Kostka alpejska to ciasto, w którym znajdziesz: miękki i puszysty kakaowy biszkopt; gęstą masę z mleka skondensowanego, o przyjemnie kajmakowym smaku, urozmaiconą chrupiącymi kawałkami bezy; delikatną bitą śmietanę oraz wiórki czekoladowe. Dobrym sposobem na przełamanie słodyczy ciasta będzie posmarowanie biszkoptu dżemem porzeczkowym lub aroniowym czy też powidłami śliwkowymi. Zacznij od upieczenia biszkoptu. By nie opadł, ostudź go w piekarniku, a po wyjęciu uderz blachą o podłogę lub blat. Nasącz go po upieczeniu, żeby był bardziej miękki, a następnie opcjonalnie posmaruj powidłami. Przygotuj masę mleczną, ucierając kostkę do pieczenia, i powoli dodawaj do niej mleko. Połam bezy na małe kawałki, wymieszaj z kremem i nakładaj na przestudzone ciasto. Na koniec ubij słodką śmietankę i wyłóż na wierzch. Posyp startą gorzką czekoladą. Kostkę alpejską podawaj pokrojoną w kwadraty, a każdą porcję udekoruj dodatkowo niewielką bezą albo wiśnią z syropu. Upiecz je i przekonaj się, jak doskonale komponują się w nim wszystkie smaki!