Ciasto z nutellą i pijaną śliwką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

19

50 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

904 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

433 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 sztuki

1 szczypta

0.75 szklanki

0.25 szklanki

0.5 szklanki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

30 dekagramów

0.75 szklanki

6 łyżek

600 mililitrów

4 łyżki

4 łyżeczki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Krok 2

Dodać cukier, następnie po jednym żółtku.

Krok 3

Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z pianą.

Krok 4

Wylać ciasto do formy (24x34cm) i piec 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Krok 5

Śliwki zalać wódką i dolać 1/3 szklanki przegotowanej wody (najlepiej zostawić na noc).

Krok 6

Śliwki odsączyć na sitku, resztą soku nasączyć biszkopt.

Krok 7

Pokroić śliwki w kosteczkę. Miękką Kasię utrzeć na puch, dodać Nutellę i pokrojone śliwki.

Krok 8

Krem wyłożyć na nasączony biszkopt.

Krok 9

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę rozpuszczoną 1/3 szklanki gorącej wody.

Krok 10

Masę śmietanową wyłożyć na krem i posypać startą czekoladą.

Krok 11

Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z nutellą i pijaną śliwkąCiasto z nutellą i pijaną śliwką

„Pijana śliwka” to ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza nasączonym w alkoholu suszonym śliwkom (opcjonalnie można namoczyć je w herbacie lub wodzie). W połączeniu z masą na bazie popularnego kremu czekoladowo-orzechowego i kakaowego biszkoptu, tworzą pyszną i udaną kompozycję. Przygotowanie zacznij od zalania śliwek alkoholem i wodą, by zmiękły odpowiednio – najlepiej odstawić je na całą noc. Jeśli nie masz na to czasu, namaczaj je przynajmniej przez godzinę. Ubij na sztywno białka do kakaowego biszkoptu, żeby ciasto po upieczeniu było puszyste, i delikatnie połącz je z resztą składników, a potem upiecz. Kiedy biszkopt znajdzie się w piekarniku, wykorzystaj czas na przygotowanie dwóch warstw kremu: z nutelli i śliwek oraz z bitej śmietany. Do tej drugiej dodaj też nieco żelatyny, żeby lepiej trzymała się na cieście. Na wystudzony biszkopt wyłóż masę czekoladową oraz śmietanową i posyp całość startą czekoladą. Podawaj schłodzone, najlepsze będzie po kilku godzinach w lodówce. Smacznego!