Ciasto z nutellą i pijaną śliwką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto z nutellą i pijaną śliwką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

55 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

921 osób wydrukowało

Pobierz pdf

485 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

200 gramów

170 gramów

3 łyżki

krem:

200 gramów

300 gramów

150 gramów

2 łyżki

pijana śliwka:

250 gramów

150 mililitrów

polewa:

150 gramów

150 gramów

oraz:

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier i miksuj tak długo aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj następnie do masy żółtka i zmiksuj do połączenia.

Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - Krok 1

Krok 2

Przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z kakao dodaj etapami do ubitej masy z jajek. Wymieszaj delikatnie szpatułką.

Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - Krok 2

Krok 3

Przełóż masę do prostokątnej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach przez ok. 35 minut. Sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest już upieczony. Odstaw do wystudzenia.

Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - Krok 3

Krok 4

Suszone śliwki pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka i zalej rumem. Doprowadź do zagotowania. Odstaw śliwki na ok. 60 minut, by napęczniały. Po tym czasie odsącz, a pozostałym płynem nasącz później biszkoptowe blaty. Masło zmiksuj z dodatkiem cukru pudru do białości. Dodaj następnie mascarpone, a potem krem czekoladowy typu nutella. Zmiksuj do połączenia. Wsyp śliwki i wymieszaj całość łyżką.

Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - Krok 4

Krok 5

Biszkopt przekrój na dwa blaty. Nasącz rumem. Przełóż krem i przykryj drugim blatem. Delikatnie nasącz.

Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - Krok 5

Krok 6

Śmietankę podgrzej do wrzenia. Dodaj posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszaj, odstaw na chwilę do wystudzenia, a następnie polej polewą wierzch ciasta. Posyp posiekanymi orzechami laskowymi. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z nutellą i pijaną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z nutellą i pijaną śliwkąCiasto z nutellą i pijaną śliwką

Szukacie przepisu na pyszne, proste, a jednocześnie efektowne ciasto? Wypróbujcie przepis na ciasto z nutellą i pijaną śliwką. To kakaowy biszkopt, połączony z kremem czekoladowo-orzechowym oraz serkiem mascarpone. Głównym elementem ciasta jest natomiast pijana śliwka, czyli śliwka suszona, nasączona aromatycznym rumem. Świąteczny deser nie może się obejść także bez polewy do ciasta  z nutellą i śliwkami, którą przygotujecie z czekolady oraz śmietanki kremówki. Będzie smacznie i elegancko!

Dla kogo?

Ciasto z nutellą i pijaną śliwką przypadnie do gustu tym z was, którzy lubią nowoczesne desery, o mocno czekoladowym smaku.

Na jaką okazję?

Placek pijana śliwka doskonale sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji. Nie zapomnijcie więc o naszym przepisie na pijaną śliwkę, przygotowując święta, imieniny, urodziny czy inne uroczystości rodzinne.

Czy wiesz, że?

Po raz pierwszy suszone śliwki pojawiły się najprawdopodobniej w okolicach Morza Kaspijskiego, tysiące lat temu. Dziś powszechne są na całym świecie nie tylko jako dodatek do deserów, ale także jako aromatyczny składnik potraw mięsnych oraz tradycyjnego, polskiego bigosu.

Dla urozmaicenia:

Do ozdobienia ciasta ze śliwkami i nutellą wykorzystajcie posiekane orzechy laskowe. Na wierzchu placka możecie również ułożyć kilka suszonych śliwek.