Ciasto czekoladowe ze śliwkami – mokre: przepis | Przepisy.pl pixel

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

557

heart
893 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6712 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13790 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

170 gramów

100 gramów

3 sztuki

150 gramów

130 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

300 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy. Po chwili dodajemy do ciasta.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Czekoladę drobno siekamy. Dodajemy do masy i mieszamy.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 4

Krok 5

Ciasto przelewamy do tortownicy.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 5

Krok 6

Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek, skórką do dołu i posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C i pieczemy ok 50 min.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 02.11.2022

    Jest genialne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karo

    Karo , 30.07.2021

    Przepyszne ciasto! Wszystkim bez wyjątku smakowało!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marta glik

    marta glik , 06.10.2020

    Jest pyszne i szybkie. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladowe ze śliwkamiCiasto czekoladowe ze śliwkami

Od zawsze wiadomo, że czekolada ze śliwkami to doskonały pomysł na deser. Jeśli jeszcze się o tym nie przekonaliście – przetestujcie w praktyce to połączenie, a doskonałą okazją do tego jest przygotowanie ciasta czekoladowego ze śliwkami, według naszego przepisu. Placek ze śliwkami zachwyci was puszystością oraz głębokim czekoladowym smakiem. Dodatkową zaletą tego deseru jest to, że długo zachowuje swą świeżość.

Dla kogo?

Jeśli należycie do grupy miłośników czekoladowych deserów – kakaowe ciasto ze śliwkami jest zdecydowanie dla was!

Na jaką okazję?

Mokre ciasto czekoladowe ze śliwkami doskonale sprawdzi się jako codzienna porcja domowych słodkości, ale także podczas wyjątkowych okazji, takich jak święta czy uroczysta kolacja w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Najpopularniejszymi śliwkami w Polsce są węgierki. Ich cechą charakterystyczną jest miąższ, który łatwo oddziela się od pestki. Śliwki te idealnie nadają się do spożycia na surowo, a także do przetworów i do suszenia.

Dla urozmaicenia:

Ciasto kakaowe ze śliwkami możecie przygotować także w sezonie zimowym. Wówczas świeże owoce zastąpcie ich mrożoną wersją.