Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

541

721 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6510 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13268 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Składniki

150 gramów

170 gramów

100 gramów

150 mililitrów

150 gramów

20 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

10 sztuk

polewa:

100 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku umieszczamy mleko, cukier, kakao, Kasię i połamaną czekoladę. Podgrzewamy do chwili połączenia się składników.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Otrzymaną masę odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną i wlewamy do niej przestudzoną masę czekoladową. Wszystko razem mieszamy.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20 x 20 cm.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 4

Krok 5

Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki i układamy na cieście. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 5

Krok 6

Śmietankę podgrzewamy i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż masa będzie gładka i lśniąca. Otrzymaną polewę rozprowadzamy na przestudzone ciasto.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Krok 6
43

Opinie o przepisie

  • Natalia sol

    Natalia sol, 07.04.2020

    łatwe pyszne polecam każdemu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Urbanek

    Joanna Urbanek, 26.03.2019

    Czy ktoś robił że sliwkami mrozonymi? Boję się zakalca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Nowak

    Zdzisława Nowak, 26.07.2018

    ciasto wysmienite dalalam sliwki biale lekrody swietnie sie komponuja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anna zbrowska

    anna zbrowska, 10.09.2017

    spróbuję ,zobaczymy jak wyjdzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Rychter

    Sylwia Rychter, 09.09.2017

    A można dać śliwki z kompotu? I może ktoś wie w jakich proporcjach można zrobić to ciasto przy standardowej blaszce?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Mroczka

    Katarzyna Mroczka, 12.08.2017

    pycha ciasto i bardzo szybkie wykonanie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 07.08.2017

    spróbuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia  Zarębska

    Natalia Zarębska , 28.07.2017

    upiekłam smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Stochniał

    Bożena Stochniał, 27.07.2017

    Piekłam polecam bardzo dobre :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Dobosz

    Karolina Dobosz, 20.06.2017

    Nie którzy z Nas chyba nie potrafią czytać ze zrozumieniem albo czytamy różne przepisy ;) u mnie i tu i tu jest soda oczyszczona i w składnikach do polewy jest podana śmietanka 30%(czyt. słodka) :) ciacho będę robić dziś, ale to nie pora na śliwki więc będzie z rabarbarem..uwielbiam kwaśne dodatki do ciast

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dybała

    Ewa Dybała, 20.10.2016

    robiłam, pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Rackiewicz

    Grazyna Rackiewicz, 17.10.2016

    pyszne piekłam tylko duże śliwki trzeba dać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Wrońska

    Aleksandra Wrońska, 16.10.2016

    Waw ! .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Sobota

    Barbara Sobota, 16.10.2016

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Sobota

    Barbara Sobota, 16.10.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Foreńska

    Sylwia Foreńska, 16.10.2016

    Juz upieklam ...smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Kwiatkowska

    Urszula Kwiatkowska, 16.10.2016

    Nie wymaga wiele pracy. Upiekę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Witkowska

    Iwona Witkowska, 16.10.2016

    Sliwka be a czekolada cacy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzenna Lipińska

    Marzenna Lipińska, 14.10.2016

    Piekłam w/g przepisu wyszło mega pyszne. Polecam!☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Barczynska

    Mariola Barczynska, 10.10.2016

    Piekłam super ,wszystkim smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Niewiadomska

    Jagoda Niewiadomska, 06.10.2016

    Czyli czekolady 2? Jedna do ciasta jedna do polewy ?? Czy na pół?to jaka ta śmietanka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Rackiewicz

    Grazyna Rackiewicz, 04.10.2016

    spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Rozpłoch

    Iwona Rozpłoch, 03.10.2016

    w przepisie jest 100g czekolady, ile do ciasta a ile do polewy? i co z tą śmietanką?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kluf

    Jadwiga Kluf, 03.10.2016

    Robiłam bardzo dobre wnuk przetestował i poleca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kowalczyk

    Jadwiga Kowalczyk, 03.10.2016

    Bardzo dobre i szybkie w wykonaniu. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brygida Hernacka

    Brygida Hernacka, 03.10.2016

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Moczarska

    Dorota Moczarska, 03.10.2016

    piekłam, pyszne, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Just

    Anna Just, 03.10.2016

    Zrobiłam w sobotę, pychota. Brownie po polsku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Kruczek

    Krystyna Kruczek, 03.10.2016

    Polecam bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Niewiarowskawadolna

    Danuta Niewiarowskawadolna, 03.10.2016

    W składnikach nie ma śmietanki,a póżniej jest przepisie o jaką śmietankę chodzi? W składnikach nie ma śmietanki,natomiast w przepisie jest o jaką śmietankę chodzi?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladowe ze śliwkamiCiasto czekoladowe ze śliwkami

Dojrzałe słodkie śliwki to doskonały owocowy dodatek do różnego rodzaju wypieków. Pachnące nimi ciasto będzie smaczną słodką przekąską na wiele okazji. Ciasto czekoladowo-śliwkowe łączy wyrazistość owoców z intensywnym smakiem gorzkiej czekolady. Jest więc mocno kakaowe i delikatnie kwaskowate zarazem. Aby je przygotować, potrzebujesz mleka, kostki do pieczenia, czekolady, mąki, kakao, cukru, sody oczyszczonej i, oczywiście, dojrzałych śliwek. Wszystkie składniki, oprócz owoców, łączy się ze sobą i przekłada do formy. Na wierzchu układa się przekrojone na połówki śliwki i całość piecze. Kiedy wypiek nieco ostygnie, dekoruje się go gęstą czekoladową polewą. Jeśli lubisz bakalie, posyp wierzch tej słodkiej przekąski posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub uprażonymi na suchej patelni migdałami. Ciasto czekoladowo-śliwkowe nie potrzebuje wielu dodatków – serwuj je udekorowane np. listkiem mięty, świeżymi lub suszonymi śliwkami oraz orzechami włoskimi. Wypróbuj nasz przepis na pyszne ciasto czekoladowo-śliwkowe.