Ciasto czekoladowe ze śliwkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
13729 osób zapisało

Składniki
170 gramów
100 gramów
3 sztuki
150 gramów
130 gramów
1 łyżeczka
3 łyżki
300 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Krok 2
Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.

Krok 3
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy. Po chwili dodajemy do ciasta.

Krok 4
Czekoladę drobno siekamy. Dodajemy do masy i mieszamy.

Krok 5
Ciasto przelewamy do tortownicy.

Krok 6
Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek, skórką do dołu i posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C i pieczemy ok 50 min.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Od zawsze wiadomo, że czekolada ze śliwkami to doskonały pomysł na deser. Jeśli jeszcze się o tym nie przekonaliście – przetestujcie w praktyce to połączenie, a doskonałą okazją do tego jest przygotowanie ciasta czekoladowego ze śliwkami, według naszego przepisu. Placek ze śliwkami zachwyci was puszystością oraz głębokim czekoladowym smakiem. Dodatkową zaletą tego deseru jest to, że długo zachowuje swą świeżość.
Dla kogo?
Jeśli należycie do grupy miłośników czekoladowych deserów – kakaowe ciasto ze śliwkami jest zdecydowanie dla was!
Na jaką okazję?
Mokre ciasto czekoladowe ze śliwkami doskonale sprawdzi się jako codzienna porcja domowych słodkości, ale także podczas wyjątkowych okazji, takich jak święta czy uroczysta kolacja w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Najpopularniejszymi śliwkami w Polsce są węgierki. Ich cechą charakterystyczną jest miąższ, który łatwo oddziela się od pestki. Śliwki te idealnie nadają się do spożycia na surowo, a także do przetworów i do suszenia.
Dla urozmaicenia:
Ciasto kakaowe ze śliwkami możecie przygotować także w sezonie zimowym. Wówczas świeże owoce zastąpcie ich mrożoną wersją.