Ciasteczka z powidłami śliwkowymi

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

78

809 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

897 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1847 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

340 gramów

5 łyżek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać mąkę, cukier waniliowy z Kasią, dodając wodę gdyby ciasto było zbyt zwarte.

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - Krok 1

Krok 2

Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na około godzinę.

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - Krok 2

Krok 3

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować.

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - Krok 3

Krok 4

Wyciąć podłużne trójkąty, naciąć krótszy bok.

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - Krok 4

Krok 5

Przy nacięciu układać łyżeczkę powideł i zwijać. Piec na złoty kolor.

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upieczone ciastka można polać białą czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

18

Opinie o przepisie

  • maria szulc

    maria szulc

    mało cukru super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Łaskawiec

    Krystyna Łaskawiec

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Podgórska

    Monika Podgórska

    Bez jajka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Muc Maciek

    Muc Maciek

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Miller

    Ela Miller

    Jestem na diecie, nie mogę choć chciałabym :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Czerwak

    Marta Czerwak

    wychodzą genialne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Skobińska

    Katarzyna Skobińska

    przepis na to ciasto jest genialny. powidła zrobiłam sama, sliwek teraz jest jeszcze pełno, więc kupiłam świeże i zblendowałam je panasonicem dodałam cynamon i upiekłam. Pycha i rewelacja w jednym :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciek Goch

    Maciek Goch

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Nnnn

    Marcin Nnnn

    Dziękuję Krystyna za poradę :) Wesołych Świąt!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna  Reile

    Krystyna Reile

    Marcin,ja juz pieklam te ciasteczka,nie masz co sie martwic napewno ci wyjda,aby uzyskac wiecej ciasteczek musisz zwiekszyc proporcje o 2 lub 3 razy .pozdrowienia z Niemiec i Wesolych Swiat und dobrego Nowego Roku 2016 Krystyna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Nnnn

    Marcin Nnnn

    chcę jutro zabrać się za pieczenie tych ciasteczek. Nigdy w życiu nic wcześniej sam nie piekłem... Proszę o informację kochani przyjaciele - jak dobrać proporcje składników, żeby starczyło dla co najmniej 30 osób?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna  Reile

    Krystyna Reile

    Krystyna Reile 8.12.2015 Wlasnie skonczylam pieczenie.Ciasteczka smakowite i nie trudne,polecam wszystkim.Wesolych Swiat.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MARIA JODŁOWSKA

    MARIA JODŁOWSKA

    bez proszku do pieczenia??? nie będzie za twarde...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Pani Elżbieto słusznie Pani zauważyła, że nie ma potrzeby grzać piekarnika z takim wyprzedzeniem. Najlepiej będzie nagrzać piekarnik po schłodzeniu ciasta, czyli dopiero w 3 kroku. Przepis został już poprawiony. Dziękujemy za czujność :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Pani Moniko dziękujemy za zwrócenie uwagi. Ma Pani rację. Tytuł przepisu już został poprawiony :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Boniecka

    Elżbieta Boniecka

    Z powidłami na pewno. A na dodatek jest napisane - rozgrzej piekarnik , zrób ciasto i włóż je na godzinę do lodówki ! A co w tym czasie z piekarnikiem ? bzdura

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Rozwarzewska

    Monika Rozwarzewska

    Dzień dobry, Co prawda istnieje powiedzenie "mydło powidło", ale tak naprawdę powidła nie mają liczby pojedynczej. Danie powinno zatem nazywać się "Ciasteczka z powidłami śliwkowymi". Z poważaniem, Monika Rozwarzewska, tłumaczka i lingwistka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka z powidłami śliwkowymiCiasteczka z powidłami śliwkowymi

Nadzienie z powideł śliwkowych doskonale podkreśli subtelny waniliowy smak kruchego ciasta. Zwinięte w kształt półksiężyca ciasteczka są naprawdę pyszne, a do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Kostkę do pieczenia, mąkę, drobny cukier do wypieków oraz cukier waniliowy wymieszaj za pomocą miksera. Z połączonych składników zagnieć ciasto, a jeśli okaże się zbyt twarde, dodaj do niego odrobinę wody. Ciasto uformuj w kulę, zawiń folią aluminiową i umieść w lodówce. Następnie rozwałkuj je na dość cienki placek. Dzięki uprzedniemu schłodzeniu, ciasto nie będzie się przyklejać do wałka. Z placka wycinaj podłużne trójkąty, a w ich krótszym boku rób niewielkie nacięcie. Łyżeczkę powideł śliwkowych układaj przy nacięciu, po czym zwijaj ciasto tak, by powstał rogalik. Ułóż ciasteczka na wyłożonej papierem blasze i piecz na złoty kolor. Po upieczeniu udekoruj je lukrem, który możesz przyrządzić z soku cytrynowego zmieszanego z cukrem pudrem. Zapisz nasz przepis na smaczne ciasteczka z powidłami śliwkowymi.