Kruche ciastka z powidłami śliwkowymi - szybkie | Przepisy.pl pixel

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

104

heart
1023 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1094 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

60 gramów

1 łyżka

150 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz wbijamy jedno jajko. Całość zagniatamy na gładkie ciasto.

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - Krok 1

Krok 2

Dolewamy wodę jeśli jest zbyt sypkie.

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - Krok 2

Krok 3

Formujemy z ciasta trzy kule. Przykrywamy folią i wstawiamy na 30 min do lodówki.

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - Krok 3

Krok 4

Każdą kulę rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty o bokach ok 7 cm.

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - Krok 4

Krok 5

Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczkę powideł śliwkowych.

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - Krok 5

Krok 6

Jeden z rogów smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby się lepiej sklejało. Zlepiamy ciastka w kształt rożka. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C ok 13-14 min do zarumienienia.

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Beata

    Beata , 05.05.2023

    Ciasteczka są przepyszne.Przepis rewelacyjny,zrobiłam z podwójnej porcji składników i wyszło mi ponad 60 szt.Można jeść cieplutkie,prosto z piekarnika lub po przestudzeniu.Zaraz robię następną porcję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ninia

    Ninia , 22.04.2022

    Uwielbiam ciasteczka z powidłami. Przepis jest idealny. Ciasteczka są idealnie kruche, z maślanym posmakiem, mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka z powidłami śliwkowymiCiasteczka z powidłami śliwkowymi

Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi w kształcie apetycznych rożków to pomysł na nieskomplikowane łakocie, które można podawać zarówno podczas ważnych uroczystości, jak i w trakcie kameralnego spotkania w gronie najbliższych. Dzięki tego rodzaju recepturom oferty sklepów i wystawy cukierni przestaną być dla łasuchów tak kuszącym widokiem.

Dla kogo?

Ciasteczka skrywają nadzienie z powideł śliwkowych, dzięki czemu nie są zbyt słodkie. W sam raz dla smakoszy, którzy przepadają za deserami z kwaskowatą nutą.

Na jaką okazję?

Domowe wypieki nie zawsze muszą sprowadzać się do pracochłonnych tortów i wieloskładnikowych kremów, bazujących na trudno dostępnych produktach. Kruchymi ciasteczkami z powidłami śliwkowymi poczęstuj znajomych, którzy wpadli z wizytą w porze podwieczorku – coś słodkiego doskonale wzbogaca spontaniczne pogaduchy.

Czy wiesz, że?

Warto przygotować większą porcję ciasta, ponieważ nadaje się do mrożenia. Bardzo praktycznie jest mieć w zanadrzu gotową bazę do przepisu na ciasteczka z powidłami śliwkowymi, dzięki której zaoszczędzisz sporo czasu.

Dla urozmaicenia:

Posypanie gotowych ciastek z powidłami śliwkowymi cukrem pudrem sprawi, że będą wyglądać jeszcze lepiej.

cytrynowego zmieszanego z cukrem pudrem. Zapisz nasz przepis na smaczne ciasteczka z powidłami śliwkowymi.