Ciasteczka z powidłami śliwkowymi

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

78

827 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

897 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1847 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

340 gramów

5 łyżek

150 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać mąkę, cukier waniliowy z Kasią, dodając wodę gdyby ciasto było zbyt zwarte.

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - Krok 1

Krok 2

Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na około godzinę.

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - Krok 2

Krok 3

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować.

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - Krok 3

Krok 4

Wyciąć podłużne trójkąty, naciąć krótszy bok.

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - Krok 4

Krok 5

Przy nacięciu układać łyżeczkę powideł i zwijać. Piec na złoty kolor.

Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - Krok 5
Moje Ciasto

Dobra rada:

Upieczone ciastka można polać białą czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

18

Opinie o przepisie

  • maria szulc

    maria szulc , 02.10.2019

    mało cukru super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Łaskawiec

    Krystyna Łaskawiec , 11.10.2017

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Podgórska

    Monika Podgórska , 20.11.2016

    Bez jajka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 19.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Muc Maciek

    Muc Maciek , 19.11.2016

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Miller

    Ela Miller , 08.10.2016

    Jestem na diecie, nie mogę choć chciałabym :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Czerwak

    Marta Czerwak , 06.10.2016

    wychodzą genialne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Skobińska

    Katarzyna Skobińska , 21.09.2016

    przepis na to ciasto jest genialny. powidła zrobiłam sama, sliwek teraz jest jeszcze pełno, więc kupiłam świeże i zblendowałam je panasonicem dodałam cynamon i upiekłam. Pycha i rewelacja w jednym :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciek Goch

    Maciek Goch , 13.02.2016

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Nnnn

    Marcin Nnnn , 16.12.2015

    Dziękuję Krystyna za poradę :) Wesołych Świąt!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna  Reile

    Krystyna Reile , 16.12.2015

    Marcin,ja juz pieklam te ciasteczka,nie masz co sie martwic napewno ci wyjda,aby uzyskac wiecej ciasteczek musisz zwiekszyc proporcje o 2 lub 3 razy .pozdrowienia z Niemiec i Wesolych Swiat und dobrego Nowego Roku 2016 Krystyna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Nnnn

    Marcin Nnnn , 15.12.2015

    chcę jutro zabrać się za pieczenie tych ciasteczek. Nigdy w życiu nic wcześniej sam nie piekłem... Proszę o informację kochani przyjaciele - jak dobrać proporcje składników, żeby starczyło dla co najmniej 30 osób?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna  Reile

    Krystyna Reile , 09.12.2015

    Krystyna Reile 8.12.2015 Wlasnie skonczylam pieczenie.Ciasteczka smakowite i nie trudne,polecam wszystkim.Wesolych Swiat.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MARIA JODŁOWSKA

    MARIA JODŁOWSKA , 25.10.2015

    bez proszku do pieczenia??? nie będzie za twarde...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto , 21.10.2015

    Pani Elżbieto słusznie Pani zauważyła, że nie ma potrzeby grzać piekarnika z takim wyprzedzeniem. Najlepiej będzie nagrzać piekarnik po schłodzeniu ciasta, czyli dopiero w 3 kroku. Przepis został już poprawiony. Dziękujemy za czujność :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto , 21.10.2015

    Pani Moniko dziękujemy za zwrócenie uwagi. Ma Pani rację. Tytuł przepisu już został poprawiony :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Boniecka

    Elżbieta Boniecka , 20.10.2015

    Z powidłami na pewno. A na dodatek jest napisane - rozgrzej piekarnik , zrób ciasto i włóż je na godzinę do lodówki ! A co w tym czasie z piekarnikiem ? bzdura

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Rozwarzewska

    Monika Rozwarzewska , 20.10.2015

    Dzień dobry, Co prawda istnieje powiedzenie "mydło powidło", ale tak naprawdę powidła nie mają liczby pojedynczej. Danie powinno zatem nazywać się "Ciasteczka z powidłami śliwkowymi". Z poważaniem, Monika Rozwarzewska, tłumaczka i lingwistka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka z powidłami śliwkowymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka z powidłami śliwkowymiCiasteczka z powidłami śliwkowymi

Nadzienie z powideł śliwkowych doskonale podkreśli subtelny waniliowy smak kruchego ciasta. Zwinięte w kształt półksiężyca ciasteczka są naprawdę pyszne, a do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Kostkę do pieczenia, mąkę, drobny cukier do wypieków oraz cukier waniliowy wymieszaj za pomocą miksera. Z połączonych składników zagnieć ciasto, a jeśli okaże się zbyt twarde, dodaj do niego odrobinę wody. Ciasto uformuj w kulę, zawiń folią aluminiową i umieść w lodówce. Następnie rozwałkuj je na dość cienki placek. Dzięki uprzedniemu schłodzeniu, ciasto nie będzie się przyklejać do wałka. Z placka wycinaj podłużne trójkąty, a w ich krótszym boku rób niewielkie nacięcie. Łyżeczkę powideł śliwkowych układaj przy nacięciu, po czym zwijaj ciasto tak, by powstał rogalik. Ułóż ciasteczka na wyłożonej papierem blasze i piecz na złoty kolor. Po upieczeniu udekoruj je lukrem, który możesz przyrządzić z soku cytrynowego zmieszanego z cukrem pudrem. Zapisz nasz przepis na smaczne ciasteczka z powidłami śliwkowymi.