Kruche ciasteczka | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasteczka kruche

9 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (9)

Kruche z serem
ratingratingratingratingrating

542

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ciasto kruche jest jednym z tych deserów, który spotyka się w polskiej kuchni najczęściej. Na jeg...
Ciasteczka z maszynki
ratingratingratingratingrating

321

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
Jaki jest sposób na doskonałą, słodką przekąskę? W zasadzie nie ma jednej recepty. Wszystko zależ...
Kruche z cukrem
ratingratingratingratingrating

183

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ciasteczka kruche z cukrem to prawdziwy deserowy klasyk, którego nie może zabraknąć w żadnym domu...
Kruche ciasteczka
ratingratingratingratingrating

200

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Być może nazwa nie brzmi tak spektakularnie, jak to bywa w przypadku niektórych ciast i tortów, a...
Ciasteczka z powidłami śliwkowymi
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi w kształcie apetycznych rożków to pomysł na nieskompliko...
Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)
ratingratingratingratingrating

161

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Nie ma to, jak poczuć autentyczny klimat świąt we własnym domu, ozdabiając choinkę kolorowymi dek...
Ciastka z marmoladą
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ciasteczka z marmoladą – chyba każdy z nas zna je doskonale z dzieciństwa. To były jedne z popula...
Ciastka z kleiku ryżowego
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Trudno o prostszy i przyjemniejszy w wykonaniu deser. Zrobienie ciasteczek z kleiku ryżowego może...

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka krucheCiasteczka kruche

Kruche ciasteczka to jeden z najpopularniejszych wypieków, i to nie tylko w Polsce. Nic dziwnego, skoro ich wykonanie jest bardzo proste, a w dodatku nie ma chyba nikogo, kto by się im oparł. Kojarzą się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, jednak ich niepodważalnym atutem jest uniwersalność. Kruche ciasteczka z powodzeniem przygotujesz na każdą okazję: gdy urządzasz przyjęcie, zapraszasz gości lub masz po prostu ochotę na smakowity deser. Ciastka te można dowolnie nadziewać, na przykład galaretkami, dżemami, powidłami czy masą kajmakową. Jeśli posiadasz odpowiednią nakładkę do maszynki do mięsa, to wypróbuj kiedyś przepis na ciasteczka z maszynki – smakują jak domowe, a wyglądają, jakby wyszły spod ręki mistrza cukiernictwa. W grudniu do pomocy w przygotowaniu ciasteczek możesz zaangażować członków swojej rodziny. Wspólne wycinanie i ozdabianie będzie świetną formą spędzania przedświątecznego czasu, szczególnie dla najmłodszych. Do tego celu wykorzystaj specjalne, bożonarodzeniowe foremki o kształtach gwiazdek, reniferów czy choinek oraz ozdoby cukiernicze różnego typu, np. draże, czekoladki. Dodając wcześniej do ciasta korzennych przypraw, uzyskasz pierniczki, które są wprost kulinarną kwintesencją świąt Bożego Narodzenia. Na drugim biegunie znajduje się zaś chrust – przygotowywany zazwyczaj z okazji Tłustego Czwartku i również wykonywany z kruchego ciasta. Ten rodzaj bazy do wypieków daje bowiem wiele możliwości. Z jednej porcji możesz upiec dwie blachy zupełnie różnych ciasteczek, wszystko zależy od formy, dodatków oraz kreatywności. Przygotowując kruche ciasto pamiętaj, że tłuszcz, jaja i śmietana, o ile w przepisie nie podano inaczej, powinny być wyjęte prosto z lodówki, mąkę należy przesiać przez sitko, a samo ciasto postaraj się zagnieść jak najszybciej. Gotowe ciasteczka długo pozostaną świeże, jeśli będziesz je przechowywać w odpowiednich pojemnikach lub słojach (które jednocześnie staną się prawdziwą ozdobą kuchni). Ciasteczka z powodzeniem możesz również mrozić. Sprawdź, jakie to proste.