Ciasteczka z maszynki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

317

606 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2382 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7520 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

250 gramów

5 sztuk

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, żółtka, śmietanę i posiekaną Kasię.

Krok 2

Wszystko szybko zagnieć.

Krok 3

Ciasto przełóż do maszynki do mięsa z odpowiednią nakładką do ciasteczek i wykręcaj podłużne ciasteczka.

Krok 4

Ciastka krój na kawałki około 7 cm i układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Krok 5

Piecz w 200 st. C około 20 minut.

11

Opinie o przepisie

  • beata brozda

    beata brozda, 28.09.2019

    prosty przepis, szybkie wykonanie, smaczne domowe ciasteczka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta   koszewska

    Elżbieta koszewska, 04.07.2019

    Smaki dzieciństwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia  Koch

    Sylwia Koch , 20.05.2016

    Ciasteczka o bardzo naturalnym kruchym smaku. takie bez dodatków. Bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Michalak

    Arek Michalak, 15.05.2016

    Upieklismy z żoną już kilka razy. Są pyszne. Czym starsze tym lepsze. Jednak długo nie leżą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Rzepka

    Gosia Rzepka, 13.05.2016

    jaka potrzebna jest śmietana ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Świderska

    Karolina Świderska, 27.04.2016

    Czy da radę zrobić te ciasteczka bez maszynki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Bielas

    Krystyna Bielas, 25.04.2016

    Pyszne ale na maśle a nie na margarynie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto, 18.03.2016

    Zgadza się :) Śmietanę dodajemy do ciasta. Przepisy już poprawiony. Dziękujemy za uwagę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Pawlik

    Monika Pawlik, 17.03.2016

    a śmietana dodać do ciasta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Potrawa

    Magda Potrawa, 29.01.2016

    a co ze śmietaną ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Gapinski

    Lukasz Gapinski, 21.12.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka z maszynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka z maszynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka z maszynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka z maszynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka z maszynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka z maszynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka z maszynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka z maszynkiCiasteczka z maszynki

Proste, klasyczne ciastka z maszynki, znane także jako maszynkowce, to jedne z bardziej popularnych kruchych wypieków. Jeśli chcesz wiedzieć, jak je przygotować, zapoznaj się z tym sprawdzonym przepisem. Składniki potrzebne do upieczenia maszynkowców to mąka pszenna przesiana z proszkiem do pieczenia, cukier, kostka do pieczenia, żółtka jaj kurzych, kwaśna śmietana oraz drobny cukier. Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i szybko zagnieść ciasto. Ważne jest, aby miało ono odpowiednią konsystencję – nie może być zbyt miękkie lub klejące, gdyż będziemy je umieszczać w maszynce do mielenia mięsa (większość maszynek ma odpowiednią nakładkę, służącą właśnie do robienia tych wypieków). Ciasto przełóż do maszynki i wykręcaj podłużne wałeczki z charakterystycznymi rowkami, a następnie krój je na kilkucentymetrowe ciastka. Układaj je na wyłożonej papierem blasze i piecz na złocisty kolor. Upieczone i wystudzone ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej smakują ze szklanką mleka lub kakao.