Ciastka z maszynki - przepis na kruche ciasteczka | Przepisy.pl pixel

Ciasteczka z maszynki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

325

759 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7796 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej, aby ją lekko napowietrzyć. Masło wyjmij wcześniej z lodówki aby miało temperaturę pokojową. Masło utrzyj z cukrem pudrem i następnie dodaj śmietanę. Jak się połączą dodaj żółtko i ucieraj na jednolitą masę.

Ciasteczka z maszynki - Krok 1

Krok 2

Teraz dodaj mąkę i zagnieć lekko ciasto. Gdy tylko składniki się połączą wyłącz mikser. Wyrabiaj ciasto w dłoniach aż będzie gładkie. Przełóż do miseczki i włóż do lodówki na 30 minut.

Ciasteczka z maszynki - Krok 2

Krok 3

Ciasto nakładaj do maszynki z formą do wyciskania ciastek (ręcznej lub elektrycznej) i wyciskaj dowolne formy i kształty ciasteczek.

Ciasteczka z maszynki - Krok 3

Krok 4

Gotowe ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i piecz w wcześniej rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 20-25 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Ciasteczka z maszynki - Krok 4

Krok 5

Podawaj np. cukrem pudrem, domową konfiturą lub świeżymi owocami.

Ciasteczka z maszynki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również dodać do ciasta kakao i przygotować czekoladowe ciasteczka z maszynki.

2

Opinie o przepisie

  • Malgorzata Ryszkiewicz

    Malgorzata Ryszkiewicz , 31.12.2021

    TAK* Ciasteczka z maszynki pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Ten prosty przepis na przepyszne kruche ciasteczka pokochało wiele osób. Najczęściej przygotowuję je w sposób klasyczny .Jeśli chcę zaszaleć dodaję do ciasta kakao, wiórki kokosowe ,lub kilka łyżek maku. Polewam rozpuszczoną czekoladą lub posypuję pudrem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 28.12.2021

    Te ciastka to najlepsze ciacha mojego dzieciństwa. Kto nie jadł niech żałuje. Obowiązkowo masło musi być bo to ono nadaje smak ciachom. Fajnie że wraca się do starych przepisów :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka z maszynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka z maszynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka z maszynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka z maszynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka z maszynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka z maszynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka z maszynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka z maszynki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasteczka z maszynkiCiasteczka z maszynki

Jaki jest sposób na doskonałą, słodką przekąskę? W zasadzie nie ma jednej recepty. Wszystko zależy od Twojego pomysłu, preferencji oraz zaangażowania. Spróbuj na przykład przepisu na ciastka z maszynki. Odpowiednio kruche będą rozpływać się w ustach. Przygotowane ze sprawdzonych składników i przechowywane w suchym pojemniku kruche ciasteczka z maszynki mogą dłużej poleżeć. Istnieje tak dużo wariantów, że każdy znajdzie dla siebie coś pysznego i łatwego w przyrządzeniu. Domowe słodkości mogą przybierać najróżniejsze formy!

Dla kogo?

Ciastka przez maszynkę są tak pyszne, że zaczniesz robić do nich maślane oczy, a serce każdego łasucha zabije mocniej. Od czego zacząć? Poznaj nasz przepis na ciasteczka przez maszynkę i eksperymentuj z nim, tworząc własne modyfikacje – jest ich mnóstwo! Proste ciasteczka z maszynki podane z marmoladą upieczesz z ciasta na bazie mąki, jajek, margaryny i proszku do pieczenia. Opcjonalnie do masy dodaj olejek waniliowy. Nie zapomnij także o cukrze. Żadna filozofia, a efekt wyśmienity!

Na jaką okazję?

Czy przepis na ciasteczka z maszynki sprawdzi się, gdy potrzebujesz czegoś ekstra? Pewnie, że tak! Podczas przyjęcia w roli słodkości ciastka domowe z maszynki na pewno przypadną każdemu do gustu.. Zadbaj o odpowiednie dodatki, które urozmaicą pyszne ciasteczka maszynkowe: za nadzienie posłużą powidła i dżemy z sezonowych owoców. Wymiennie możesz przygotowywać także pyszne kremy o dowolnym smaku. Uniwersalne są czekoladowe oraz waniliowe. Możesz mieć pewność, że goście będą zadowoleni, zwłaszcza jeśli kremy do ciastek z maszynki przyrządzisz samodzielnie ze słodkiej śmietanki, margaryny do pieczenia oraz cukru. Dodaj do nich wybrany składnik, nadając im konkretny smak. Wypróbuj drobno zmielonych orzechów lub serków, by urozmaicić przepis na ciastka z maszynki.

Czy wiesz, że?

Ciekawą propozycją dla smakoszy słodkich przekąsek są ciasteczka z płatków owsianych, stanowiące alternatywę dla kruchych ciastek przez maszynkę. Wybrane płatki sprawią, że będą chrupiące. W zależności od tego, jakich używasz, wcześniej sparz je gorącą wodą lub ciepłym mlekiem. Wypróbuj także błyskawicznych, które od razu można połączyć z jajkiem oraz przyprawami korzennymi (imbirem, kardamonem, goździkami). Opcjonalnie do tego deseru dodaj bakalie lub suszone owoce. Śliwki będą miały charakterystyczny cierpki posmak, natomiast morele bardzo słodki.

Dla urozmaicenia:

Jako dodatek do przepisu na ciastka z maszynki wykorzystaj ulubiony gęsty dżem. Jego smak jest zależny od Ciebie. Może to być wersja ze śliwkami, truskawkami lub dziką różą. Jeśli masz ochotę, zastąp go musem ze świeżych owoców, który będzie świetnie komponować się z ciastkami robionymi przez maszynkę, a bez problemu przygotujesz go samodzielnie. W tej roli sprawdzą się jabłka i rabarbar. Podsmażone na patelni z cynamonem lub wanilią rozpadną się. Aby uzyskać spójną konsystencję, dodaj do nich galaretkę.