Składniki
300 gramów
50 gramów
220 gramów
4 sztuki
100 gramów
0.5 łyżeczki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka od białek.
Krok 2
W misce utrzyj miękkie masło i dodaj żółtka ciągle mieszając.
Krok 3
Następnie dodaj obie mąki, cukier puder, ekstrakt wanilinowy i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.
Krok 4
Blachę wyłóż pergaminem, ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj małe ciasteczka w okrągłym kształcie.
Krok 5
Na środek każdego nałóż odrobinę marmolady.
Krok 6
Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 15 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciastka z marmoladą
Ciasteczka z marmoladą – chyba każdy z nas zna je doskonale z dzieciństwa. To były jedne z popularniejszych ciastek. Warto przywołać wspomnienia i upiec te słodkości we własnym domu. Posmakują dorosłym oraz dzieciom!
Dla kogo?
Dla fanów ciastek i ciasteczek. Zawsze lepiej upiec je samemu niż kupować gotowe. Ciastka z marmoladą będą miały sprawdzony skład, a także znakomity smak!
Na jaką okazję?
Kruche ciasteczka z marmoladą to przepis na każdą okazję. Można schrupać je do codziennej kawy, jak i zabrać do pracy. Zawsze się sprawdzą!
Czy wiesz, że?
Do ciasta kruchego najlepiej pasuje cukier puder. Dlaczego? Jest to ciasto o małej wilgotności, więc zwykły cukier mógłby się dobrze nie rozpuścić i skarmelizować w czasie pieczenia.
Dla urozmaicenia:
Podaj ciastka z marmoladą o ulubionym smaku. Truskawki, śliwki, owoce leśne – co wybierzesz?