
Składniki
300 gramów
50 gramów
220 gramów
4 sztuki
100 gramów
0.5 łyżeczki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka od białek.

Krok 2
W misce utrzyj miękkie masło i dodaj żółtka ciągle mieszając.

Krok 3
Następnie dodaj obie mąki, cukier puder, ekstrakt wanilinowy i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.

Krok 4
Blachę wyłóż pergaminem, ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj małe ciasteczka w okrągłym kształcie.

Krok 5
Na środek każdego nałóż odrobinę marmolady.

Krok 6
Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 15 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciastka z marmoladą
Ciasteczka z marmoladą – chyba każdy z nas zna je doskonale z dzieciństwa. To były jedne z popularniejszych ciastek. Warto przywołać wspomnienia i upiec te słodkości we własnym domu. Posmakują dorosłym oraz dzieciom!
Dla kogo?
Dla fanów ciastek i ciasteczek. Zawsze lepiej upiec je samemu niż kupować gotowe. Ciastka z marmoladą będą miały sprawdzony skład, a także znakomity smak!
Na jaką okazję?
Kruche ciasteczka z marmoladą to przepis na każdą okazję. Można schrupać je do codziennej kawy, jak i zabrać do pracy. Zawsze się sprawdzą!
Czy wiesz, że?
Do ciasta kruchego najlepiej pasuje cukier puder. Dlaczego? Jest to ciasto o małej wilgotności, więc zwykły cukier mógłby się dobrze nie rozpuścić i skarmelizować w czasie pieczenia.
Dla urozmaicenia:
Podaj ciastka z marmoladą o ulubionym smaku. Truskawki, śliwki, owoce leśne – co wybierzesz?
































