
Składniki
300 gramów
50 gramów
220 gramów
4 sztuki
100 gramów
0.5 łyżeczki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka od białek.

Krok 2
W misce utrzyj miękkie masło i dodaj żółtka ciągle mieszając.

Krok 3
Następnie dodaj obie mąki, cukier puder, ekstrakt wanilinowy i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.

Krok 4
Blachę wyłóż pergaminem, ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj małe ciasteczka w okrągłym kształcie.

Krok 5
Na środek każdego nałóż odrobinę marmolady.

Krok 6
Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 15 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciastka z marmoladą
Ciasteczka z marmoladą – chyba każdy z nas zna je doskonale z dzieciństwa. To były jedne z popularniejszych ciastek. Warto przywołać wspomnienia i upiec te słodkości we własnym domu. Posmakują dorosłym oraz dzieciom!
Dla kogo?
Dla fanów ciastek i ciasteczek. Zawsze lepiej upiec je samemu niż kupować gotowe. Ciastka z marmoladą będą miały sprawdzony skład, a także znakomity smak!
Na jaką okazję?
Kruche ciasteczka z marmoladą to przepis na każdą okazję. Można schrupać je do codziennej kawy, jak i zabrać do pracy. Zawsze się sprawdzą!
Czy wiesz, że?
Do ciasta kruchego najlepiej pasuje cukier puder. Dlaczego? Jest to ciasto o małej wilgotności, więc zwykły cukier mógłby się dobrze nie rozpuścić i skarmelizować w czasie pieczenia.
Dla urozmaicenia:
Podaj ciastka z marmoladą o ulubionym smaku. Truskawki, śliwki, owoce leśne – co wybierzesz?