Jak zrobić kokosanki w domu? Jak upiec te ciastka?
Kokosanki to idealnie prosta przekąska do popołudniowej herbaty czy deser na specjalne okazje zaspokajający łaknienie miłośników słodkich smaków. Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić ciastka kokosanki to ten przepis jest dla Was!
Jak zrobić kokosanki? Lista składników
Każdy smakosz ciasteczek zapewne wie, co znajdzie się na liście składników i jak się robi kokosanki. Jednak mimo tego, przygotowaliśmy dla Was dokładne proporcje, dzięki którym Wasze ciastka wyjdą znakomite. Potrzebne będzie:
- 200 g wiórków kokosowych,
- 150 g cukru,
- 3 białka,
- 50 g masła,
- ¼ łyżeczki soli.
Do przygotowania ciastek przyda Wam się jeszcze papier do pieczenia i odpowiednia ilość miejsca na blacie. Jak zrobić kokosanki w domu? Przedstawiamy nasz sprawdzony przepis.
Kokosanki – jak zrobić te ciastka? Przepis
Nadeszła pora na recepturę i porady, jak zrobić kokosanki z białek. Na małym ogniu rozpuśćcie masło. Gdy będzie płynne, wsypcie wiórki kokosowe, zdejmijcie z ognia i dokładnie wymieszajcie. Następnie masa musi wystygnąć. W międzyczasie białka jajek ubijcie w mikserze ze szczyptą soli. Gdy zaczną robić się sztywne, stopniowo dodawajcie po łyżce cukru. Ubijajcie do czasu aż będą sztywne i błyszczące. Delikatnie wsypcie wiórki kokosowe do białek i zamieszajcie. Tak stworzoną masę kokosową uformujcie w małe kulki i wyłóżcie na blaszce na papierze do pieczenia. Jak upiec kokosanki? Wystarczy piec je przez 15-17 minut w temperaturze 180 stopni. I gotowe! Pyszne kokosanki są gotowe do zjedzenia!
Komentarze (0)