Jak zrobić cake pops, czyli ciastko na patyku?

Robiliście już cake pops? Wiecie, co to za cuda? To kuleczki z ciasta osadzone na patyku. Kawałki ciasta łączy się z kremem, formuje w kulki, osadza na patyku i dekoruje według własnego uznania. Cake pops są coraz bardziej popularne, czasem nawet bardziej niż babeczki. Dają duże pole do popisów kulinarnych. Chcecie wiedzieć, jak zrobić cake pops? W takim razie zaczynajmy!

Skąd się wzięły cake popsy?

Cake popsy zostały wymyślone przez cukiernika-samouka z Malbourne. Ray Ray tworzy wymyślne lizaki na patyku z jadalnym złotem, płatkami jadalnych kwiatów czy lukrem. Jego wyroby przybierają kształty zwierząt, postaci z bajek, są na nich nawet podobizny sławnych ludzi.

Wy nie musicie robić tak trudnych projektów. Wystarczą proste przepisy, a i tak zabłyśniecie, serwując je na imprezie.

Jak zrobić lizaki cake pops?

Tu macie podane składniki na około 20 sztuk lizaków:

  • 400 g suchego ciasta, może być babkowe, czekoladowe, biszkopt
  • 80 g masła orzechowego
  • 120 g serka mascarpone
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g czekolady do obtoczenia kuleczek ciasta
  • Kolorowe posypki do dekoracji

Przygotowanie cake pops

  1. Mascarpone wymieszajcie z masłem orzechowym na jednolity krem.
  2. Kawałki pokruszonego ciasta połączcie z kremem, uformujcie w kulę, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na godzinę.
  3. Wyjmijcie ciasto i formujcie równej wielkości kulki. Możecie sobie pomóc na przykład łyżką do lodów.
  4. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, ułóżcie na niej kulki i włóżcie do zamrażarki na 15 minut.
  5. Roztopcie czekoladę z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej.
  6. Wyjmijcie schłodzone kulki ciasta.
  7. Końcówki patyczków zanurzcie w czekoladzie i wetknijcie w środek kuleczek.
  8. Ponownie włóżcie do lodówki do zastygnięcia.
  9. Potem zanurzajcie kuleczki w roztopionej czekoladzie i udekorujcie posypką.
  10. Włóżcie do lodówki do zastygnięcia. I gotowe!

Skąd patyczki do cake popsów?

Patyczki nie zawsze i nie wszędzie są dostępne. Ale nie martwcie się, możecie użyć patyczków do szaszłyków, albo kupić ze sklepu płaskie drewniane patyczki do lodów. Możecie również poszukać w sieci, tam je znajdziecie na pewno. Internet to skarbnica gadżetów.

Cake pops – jak zrobić?

Poznajcie jeszcze jeden sposób na przygotowanie lizaków na patyku.

Składniki:

  • 400 g ciasta
  • 80 g kremu czekoladowego
  • 200 g mascarpone
  • Gotowa masa marcepanowa
  • Kolorowe lukry
  • Otwierane foremki do lodów

Przygotowanie:

  1. Połączcie krem czekoladowy i mascarpone w jednolitą masę.
  2. Połączcie masę z ciastem i włóżcie do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 15 minut.
  3. Po tym czasie kawałki ciasta włóżcie do foremek, połóżcie do każdej z nich płaski patyczek do lodów, na nie kolejne kawałki ciasta i zamknijcie foremki.
  4. Włóżcie do lodówki do zastygnięcia.
  5. Potem możecie owinąć lizaki masą marcepanową oraz zrobić wzorki i ozdoby z kolorowych lukrów w pisakach.
  6. Odłóżcie do zastygnięcia, a potem poczęstujcie domowników i gości.

Moda na cake popsy

Teraz już wiecie, co to są cake popsy i jak je zrobić. Te słodkie lizaki z ciasta zaczynają królować na imprezach, piknikach i innych spotkaniach towarzyskich. Co prawda, zrobienie ich zajmuje trochę czasu, ale efekty są tego warte. Jeśli szukacie innych przepisów na pączki, które można nadziać na patyki, to zachęcamy do odwiedzin naszej strony. Znajdziecie tam mnóstwo kulinarnych inspiracji.