Jest niezbędny zarówno do wielkanocnych bab, jak i bożonarodzeniowych pierniczków. Pączki, drożdżówki, ciasta i ciasteczka potrzebują go niezależnie od daty w kalendarzu. To nie tylko słodki dodatek, ale także apetyczna dekoracja domowych wypieków. Sprawdź, czy na pewno wiesz, jak zrobić dobry lukier!

2 składniki – mnóstwo smaku

Zgadza się. Tajemnica lukru tkwi w prostocie, a do jego wykonania wystarczą 2 proste składniki, które zazwyczaj mamy w domowych zapasach. Potrzebujemy:

- cukru pudru,

- wody lub soku z cytryny.

Ich ilość zależy od indywidualnego zapotrzebowania. To oczywiste, że do dekoracji kruchych ciasteczek zużyjemy go znacznie mniej niż do stworzenia polewy do ciasta, zajmującego największą brytfannę. Możemy natomiast celować w proporcje: na niepełną szklankę cukru przypada 5-6 łyżek płynu.

Lukier idealny

Rozpoznamy go po delikatnym połysku i gładkiej strukturze. Powinien mieć dość gęstą, lejącą się konsystencję. Uwaga! Ma skłonności do szybkiego zasychania, zwłaszcza umieszczony na ciepłym cieście. Jeśli stężeje za bardzo, dodajmy kilka kropel ciepłej wody lub soku owocowego. Róbmy to ostrożnie, ponieważ łatwo jest rozcieńczyć masę.

Jak zrobić lukier do ciasta?

Jego przygotowanie nie jest czasochłonne. Lukier stanowi prawdopodobnie jedną z najprostszych metod na efektowne urozmaicenie wypieków. Oto nasz sposób na smakowity lukier:

  • Cukier puder przesiewamy przez sitko.
  • Do miski z cukrem dodajemy stopniowo po 1 łyżce wody lub soku. Jednocześnie cały czas ucieramy naszą przyszłą polewę lukrową, by stała się jednolita.
  • Jeśli lukier jest zbyt rzadki, uzupełniamy masę niedużą porcją cukru pudru. Z kolei, jeśli okaże się zbyt gęsty, dodajemy niewielką ilość płynu.
  • Gotowy lukier powinien powoli spływać z łyżeczki. W tej formie jest już gotowy do użycia!

Smacznie i kolorowo

Użycie soku z cytryny jasno odpowiada na pytanie, jak zrobić lukier cytrynowy. Doskonały do kruchych ciasteczek! Co jeszcze możemy zrobić, by polewa wyróżniała się smakiem i aromatem? Z tym zadaniem równie dobrze poradzi sobie sok z pomarańczy. Z kolei migdałowy aromat sprawi, że naszej babie nie oprze się nikt! Każdy, nawet początkujący kucharz zdaje sobie sprawę, że walory estetyczne dania są tak samo ważne, jak smak. Nie na darmo mówi się, że jedzenie zaczynamy oczami! Lukier możemy pokolorować, używając naturalnych barwników. Sok z buraka zabarwi go na różowo, szpinak na zielono, a kurkuma lub szafran na żółto.

Lukier w akcji

Informacje dotyczące tego, jak zrobić lukier do pierników możemy wykorzystać bardzo wszechstronnie. Lukrowane choineczki smakują doskonale nie tylko w czasie Bożego Narodzenia. Wystarczy, że użyjemy innych foremek do wykrawania ciasta, a będą odpowiednie na każdą okazję! Podobnie zresztą, jak babka piaskowa – w sam raz na przekąskę do herbaty. Koniecznie udekorujmy ją lukrem cytrynowym, a aromat naszego wypieku będzie z daleka zachęcał do degustacji. Zastanawiacie się, czy w prostym przepisie na polewę znajdzie się miejsce na dodatkowe zmiany? Gęsty lukier z białkiem to kolejna metoda.

Szukacie wyjątkowego przepisu na szczególną okazję? Efektowny mieszczański piernik w każdym obudzi artystę! Możecie być pewni, że skutecznie przykuje uwagę wszystkich gości. Z kolei makowiec z lukrem to ponadczasowa propozycja, która przy każdym stole znajdzie swoich wielbicieli. Tłusty czwartek to jeden z naszych ulubionych dni w roku… Zadbajmy więc o to, by polewa lukrowa do pączków była bezbłędna!